tanulmányi verseny

AOTV-döntő 2021/2022-es tanév

2022.07.12.

Az idei 2021/2022. évi Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny döntője az Automobil és Tuning Show kiállításon került megrendezésre az Autószerelők Országos Egyesületének az Autós Nagykoalícióval kötött együttműködése révén. A döntőbe hat csapat jutott be, akik hat állomáson mérhették össze tudásukat.  A versenyfeladatokat az AOE mellett az Egyesület Pártoló Tagjai biztosították, így egy igazán nívós szakmai döntőben lehetett részük a diákoknak. A rendkívül szoros versenyből a zalaegerszegi csapat került ki győztesként, akiknek ezúton is szeretnénk gratulálni az elért eredményért.

 

A döntő végeredménye

Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikum

Munkácsy

Heves Megyei SZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Egri Csillagok

Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum

Brassaisok

Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium

Bánki 14B

Vas Megyei SZC Savaria Technikum és Kollégium

Savaria 14.T

Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola

Mecha-trió Baja

 

 

I. Állomás: InterCars, Febi Bilstein – SKF

Ezen az állomáson tesztjellegű és gyakorlati feladatokkal egyaránt találkozhattak a diákok. Kíváncsiak voltunk milyen átfogó tudással rendelkeznek kerékcsapágy típusok, vezérlés készletek, szíjak, görgők, feszítők témakörében. Ezen kívül pedig a hűtőrendszer funkcióiról, tipikus hibáiról, felépítéséről, valamint a diagnosztika eljárás során ellenőrzött paramétereiről kérdeztük a versenyzőket. Gyakorlati feladatként a fűtött lambda-szondát kellett ellenőrizniük a megadott paraméterek alapján. Mivel csapatmunka volt a diákoknak fel kellett osztaniuk egymás között a feladatokat, így az SKF standjánál 2 fő, az InterCars és Febi standjánál pedig egy fő oldotta meg a feladatokat.

 

II. Állomás: GarAgent

A második állomás nagy volumenű elméleti és gyakorlati feladatai mind a három versenyző idejét lekötötte, bár itt is célszerű volt a megfelelő munkamegosztás. Az elméleti kérdések a TPMS rendszerek működésére irányultak, illetve mindennapos, gumiabroncs-szereléssel kapcsolatos problémákat vázoltak fel, amiket a diákoknak meg kellett megválaszolniuk. A nyári időszakra tekintettel a klímarendszerekkel kapcsolatos problémák is előkerültek a továbbiakban gyakorlati feladatként is.

 

III. Állomás: Zso-Jó – Lubexpert

Ezen az állomáson a kérdések nagy része a károsanyag-kibocsátást kezelő rendszerekre és motorolajokkal kapcsolatos ismeretekre irányultak. A HDSF Cleaner (Zso-Jó) standjánál a dízel részecskeszűrők és SCR-ek működéséről szerzett tudásáról adott számot két versenyző. Kiállított alkatrészek alapján kellett állapot kiértékelést adniuk, illetve egy élő adatfolyam kiolvasás alapján értelmezni annak paramétereit. A Lubexpert standjánál tesztjellegű feladatsor került megoldásra, amit egy versenyző végzett el. A motorolajokkal kapcsolatos tulajdonságok, adalékok szerepe, viszkozitás, korai előgyújtás problémaköre is előkerült, amellett, hogy a különböző kipufogófüstök okának visszavezetése is megjelent a feladatok között.

 

IV. Állomás: PumaTools

A negyedik állomáson ismét három diák volt jelen egy standon, hiszen a feladatok itt is lekötötték idejüket erre a félórás intervallumra. Itt is szükség volt a versenyzők hatékony feladatmegosztására, mert a feladatok között volt egy hengerfejtömítés cseréje, egy BMW gyári kerékőr kiszerelése, egy VAG csoportos 2. generációs kerékcsapágy cseréje, és célszerszám felismerés is. Ezek a feladatok kiválóan kombinálták a műhelyben szükséges munkamegosztás, megfelelő célszerszám kiválasztás, időbeosztás, valamint elméleti és gyakorlati tudás ágazatát.

 

V. Állomás: Turbo-Tec – Motul

Ezen az állomáson a Turbo-Tec standjánál kettő, míg a Motul standjánál egy versenyző oldotta meg a feladatokat, ami az A pavilonban volt elhelyezve. Az elméleti kérdések a dízel adagolók, befecskendezők kódolása, a PD és a CR rendszerek közötti különbségek, illetve nagynyomású szivattyúk, dugattyúk sérülése témakörökből kerültek ki. További feladat volt még a turbók szerkezetének ismerete, működése és hiba analitikája. A Motul-os feladatsor a gépjármű kenőanyagok specifikációira kérdezett rá, illetve gyakorlati feladatként egy automataváltó szűrő cseréjét kellett bemutatni.

 

VI. Állomás: T-Bon Car – AOE

A hatodik állomás egy standon volt elhelyezve, ahol a T-Bon Car és az AOE adott feladatokat a diákoknak. Egy versenyző szigetelés vizsgálatot végzett nagyfeszültségű rendszeren, további gyakorlati feladatként pedig egy HV rendszer kondenzátor kisütési folyamat vizsgálatát végezte el. A másik két versenyző addig az egyesület által összeállított gyakorlati feladatsort oldotta meg. Motor és hengerfurat ellenőrzésen kívül dugattyú kiszerelés, hengerfurat-, dugattyú átmérő-, gyűrűhézag és magasság-, valamint fékdobmérés volt a feladat.

A díjakat Egyesületi oldalról általános alelnökünk Pápai József biztosította felajánlásával, amiért nagyon hálásak vagyunk. A 2022-es döntőre jutalmat ajánlottak fel: Febi - Inter Cars, Motul, SKF, T-Bon Car, GarAgent, Lubexpert, PumaTools. A fődíjat – mely egy lengyelországi tanulmányi út – ebben az évben is a Turbo-Tec HU Kft. ajánlotta fel a győztes csapatnak és felkészítő tanárának.

A zsűri elnökének dr. Nagyszokolyai Iván urat kértük fel - akinek köszönjük munkáját, az értékelésben  Pártoló Tagjaink és az Egyesület tisztségviselői is részt vettek. Ezutón is szeretnénk megköszönni az ANK együttműködését, amivel így egy, a 20 éves hagyományhoz méltó rendezvényt tudtunk megszervezni. Köszönjük továbbá Pártoló Tagjainknak a részvételt, illetve, hogy versenyfeladataikkal hozzájárultak az AOTV döntő megrendezéséhez és sikeres lebonyolításához.

A résztvevő csapatoknak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk az elért eredményekhez, és jó felkészülést kívánunk a 2023-as megmérettetésre!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.30
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki ónos eső....
2023.11.30
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.11.30
A VOLÁN Egyesülés által szervezett "A közösségi közlekedés fotós szemmel" elnevezésű fotópályázatra....
2023.11.30
Nem csak kívülről lesz meghökkentő az új Bugatti Bolide, de a kabin is futurisztikus lesz. ..
2023.11.30
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási....
2023.11.30
November utolsó hétvégéjén Ausztráliában több helyen is megemlékeztek az évtizedeken át dédelgetett....
2023.11.30
Az oktatásfejlesztés és a tudományos közösségépítés erősítésére irányuló programok támogatása,....
2023.11.30
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a....
2023.11.30
Az elmúlt bő egy hónapban csak a Szekszárdi Rendőrkapitányság illetékességi területén öt alkalommal....
2023.11.30
A Vitesco Technologies Group AG („Vitesco Technologies”) Igazgatósága és Felügyelő Bizottsága ma....