Audi Q8

Audi Q8 teszt: dízel sárkány

2019.06.08.

Az Audi nem viccelt, amikor közölte, hogy a Q7-esnél nagyobb, impozánsabb terepkupét tervez. A Q8 immár megérkezett és minden képzeletet felülmúl. Formája harmonikus, utastere tágas, az autóipar csúcstechnológiáit hordozza.

Hogy néz ki?

A sárkánynarancs fényezés teszi igazán különlegessé a Q8-ast, más színben kevésbé döbbenetes látvány, talán még fehérben tűnik ki az utcaképből. Csak elsőre behemót a külseje, ha hagyjuk kicsit ülepedni az érzéseinket, meglátjuk benne a harmóniát. Az S-Line csomag fényezett karosszéria elemei sokat dobnak a megjelenésén. Keret nélküli ablakokkal nagyon szexi a kitárulkozó monstrum. Széltében nagyobb a Q7-nál (tükrök között 2,2 méter, tükröket nem számítva 1,99 méter!), de hosszban rövidebb (4,99 méter), tengelytávjuk azonos, egy centi híján 3 méter. A Q7 hétszemélyes kivitelben is elérhető, míg a Q8 inkább négyszemélyes luxusautó (öten is elférnek benne kényelmesen, de mégis, olyan luxusautós a belső, ahol nem illik összeérni az utasoknak).

Csomagtartója 605 literes (ledöntött ülésekkel 1755 liter), kerekei a tesztautón 20 hüvelykesek, de 22-es felnikkel is rendelhető az autó. A pakolást leültethető fenék teszi könnyebbé, a parkolásban kamera, érzékelők és automatika segít. Szélességét szokni kell, főleg a budapesti körutakon jelent komoly kihívást, de még a Könyves Kálmánon is figyelni kell, hogy ne érjünk össze senkivel. 

A sofőr az A8/A6 utasterében találja magát, a Q8 megkapta a két külön érintőképernyős kezelő felületet (egyik 10,1 hüvelykes átmérőjű, a másik 8,6 hüvelykes), a klímának sincs fizikai gombja, a 12,3 hüvelykes virtuális műszeregység már adott minden Audiban. A rengeteg funkció használatát és a fedélzeti menü kezelését hamar megszokjuk, kézzel is írhatunk parancsokat (a klímakonzol gesztusokkal is vezérelhető), de a hangutasításokat is megérti (angolul, németül). A kényelem parádés, a Bang & Olufsen hifi mennyei, a felextrázott kocsi ára pedig az eget súrolja. Hátul is fantasztikus ülni, egyedül csak a masszírozást hiányolhatják az ott ülő utasok. 

Hogy megy?

Győri V6-os dízelmotorja 286 lóerős, legnagyobb forgatónyomatéka 600 Nm, amivel szó szerint hegyeket képes megmozgatni, 3,5 tonnás utánfutót vontathat. Automatikus váltója (tiptronic) nyolcfokozatú, biztos kézzel kapcsol. A quattro hajtásképletben a nyomaték hatvan százaléka jut alapból a hátsó tengelyre. A takarékos üzemeltetésben 48 voltos enyhe hibridrendszer segíti, nálam meglepően keveset fogyasztott, a mintegy 400 kilométeres teszten beérte 100 kilométerenként 7,6 liter gázolajjal. Nem rossz ez egy óriástól, amely álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 6,3 másodperc alatt rajtol (végsebessége 245 kilométer/óra).

Fékei jól fognak, de inkább mindig egy fázissal hamarabb tapostam a fékbe, nehogy ne álljon meg időben. Minden fékezéskor érezni a hatalmas tömegét. Takarékos módban az elindulás kissé lomha, cserébe ritkábban kell tankolni, hatótávja óvatos vezetéssel az 1150 kilométert is elérheti.

A 48 voltos hibridrendszer két fő alkatrésze a 10 kWh kapacitású, csomagtartó alá beépített lítiumion akkumulátor és a szíjhajtású 12 kW teljesítményű indítógenerátor. A vitorlázást magas szinten űzi a Q8, a gázpedál elengedésére 55 és 160 kilométer/órás sebesség között leállított motorral szabadon fut, az indítógenerátor észrevétlenül éleszti fel a motort, ha szükséges. A generátor lassításkor 12 kilowatt teljesítménnyel is képes visszatáplálni. Automatikus stop-startja lassuláskor már 22 kilométer/óránál lekapcsolja a motort.

Milyen vezetni?

Bár első találkozáskor minduntalan az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy van értelme egy ekkora kolosszusnak az utakon? Beülve, pár kilométert autózva azonban kisimultak a ráncaim, és jól éreztem magam benne. A kérdőjelek elillannak, utazóautónak kiváló az Audi Q8.

Légrugós futóműve bármilyen úthibát kisimít, bár tömege hatalmas, 2,2 tonna mégis lemerészkedtem vele a Duna közvetlen partjára, ahol nem ragadt a homok fogságába. Könnyű terepen simán elmegy, ha nehezebbé válnak a körülmények elég allroad állásba tenni a mentkapcsolót, vagy ha nagyobb a kihívás, maximumra emelhetjük (a normálhoz képest öt centivel) a légrugókat offroad módban. Szabad hasmagassága normál esetben 25,4 centiméter. Magyar utakra a komfort módot ajánljuk, sport módban feszesebb, keményebb és kellemetlenebb a négy centivel az aszfalthoz közelebb ereszkedő futómű. A futómű és a kormány kevés értékelhető visszajelzést ad, így gyorsan autózni a Q8-assal inkább félelmetes, mint élvezetes. Bármennyivel is mentem, közömbösen vette tudomásul, csak a szám változott a vetített kijelzőn, a sebesség érzése nem lett közvetlenebb. Kanyarban sincs nehéz dolgunk, sőt városi manőverezéskor sem, hisz a Q8-ban elérhető a négykerék-kormányzás is.

Tetszett és előszeretettel használtam a gazdaságossági asszisztenst, amely a táblákat felismerve enyhe pedálremegtetéssel és a vetített szélvédőn megjelenő jelzéssel figyelmeztetett a sebesség-túllépésre, illetve arra, hogy nem érdemes nyomni a pedált, hamarosan kanyar, körforgalom, vagy kereszteződés érkezik, hagyjam inkább vitorlázni a hajót. Az adaptív tempomat valami miatt nálam nem működött, ahogy bosszantóan idegesítő tudott lenni a megcsavarodott biztonsági öv is. Egy ilyen drága autóban furcsa volt mindkét hibás rendszer, de lehet, hogy ezekről nem a gyártó tehet.

Mennyibe kerül?

Már alapára is borsos az Audi Q8-nak, de a 22,7 millió forint semmi ahhoz képest, hogy a tesztautónk listaára meghaladja a 37,5 millió forintot. Ez még akkor is sok, ha pontosan 39 vezetési segédrendszert tuszkoltak bele. Az egyik életet is mentett, a tolatókamerán láttam, hogy mögöttem egy kisgyerek szalad át. Én későn reagáltam, az Audi időben, így nem lett baj.

Képek és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.11
A gyorsaság nem boszorkányság, szól a mondás – de nagyon drága. Érdekes eltűnődni rajta, hogy....
2020.07.11
A GTI GTC nevű túraautó az Africa’s Global Touring Car bajnokságban vesz majd részt. ..
2020.07.11
Ivailo Cvetkov Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.11
A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2020.07.11
Iveco gyártmányú gázüzemű autóbuszt tesztel a Volánbusz Zalaegerszegen a Danube Truck Magyarország....
2020.07.11
A győri rendőrök elfogtak egy fiatal járművezetőt, aki az egyik belvárosi körforgalomban....
2020.07.11
Elkészült a 4-es számú főúton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. termináljához vezető új,....
2020.07.11
Amikor nálam járt a Peugeot 208, még nem tudtam, hogy hamarosan megválasztják Európa Év Autójának.....
2020.07.11
A hálózatról tölthető BMW és MINI modellekből az előző év első hat havi teljesítményéhez képest 3,4....
2020.07.11
Több órás várakozásra kell számítaniuk az M7-es autópályán Horvátországba utazóknak a határátkelő....