közlekedésbiztonság

Autó és gyerek a tűző napon?

2014.07.27.

Az Egyesült Államokban a napokban tartott közös sajtótájékoztatót a Közlekedési Hatóság (Dept. of Transportation) és a Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatala (NHTSA) a forró nyári napon, autóban hagyott gyermek téma kapcsán.

Az előadás kezdetén egy sokkoló statisztikát osztott meg a hivatal illetékese, miszerint 1998 és 2014 között összesen 628 gyermek vesztette életét autóban felejtve, túlhevülés és hőguta miatt. Ebből következik, hogy az éves átlag 38 haláleset volt a tengerentúlon, mindeközben tavaly 44 tragikus esetről érkezett bejelentés és az idei év első felében is már 17 bébi esett áldozatául a gondatlanságnak.

Az esetek 51 százalékában a szülők véletlenül felejtették a csöppségeket az autóban a vártnál hosszabbra nyúlt ügyintézés idejére. Harminc százalékban a felügyelet nélkül játszó gyerekek zárták magukra az autót és 17 százalékban szándékosan hátrahagyott gyermekeknél következett be a tragédia. A legrosszabb az egészben, hogy a felsorolt esetek nagy része elkerülhető lett volna – adta tudtul David Friedman az NHTSA munkatársa. A probléma elsősorban az, hogy a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy milyen gyorsan megugrik az autó belterének hőmérséklete (negyedóránként 10-15 fokkal – szerk.) és hogy a csecsemők és kisgyerekek testhőmérséklete ötször gyorsabban melegszik fel a felnőttekéhez képest. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a test bőrfelületének aránya a testhez képest és a babák testfelületét nemcsak több bőr borítja, hanem vékonyabb és erezettebb is, mint a felnőtteké. Ezáltal gyorsabb a szervezetének a hőcseréje, tehát gyorsabban kihűlhet, vagy túlhevülhet. Az izzadás és a folyadékpótlás ezt a folyamatot hivatott szabályozni, de a babák esetében az agy még nem elég fejlett ahhoz, hogy az extrém körülményeket maradandó károsodás nélkül tudja kezelni.

A felhívás időzítése nem véletlen, hiszen a nyár legmelegebb hónapja előtt állunk. Mivel technikailag még nem áll rendelkezésre semmiféle vészjelző vagy elhárító berendezés az autó biztonsági arzenáljában, ezért nem marad más, mint a figyelmet felkeltő kampány. E kezdeményezés keretein belül olvasható mindenütt, hogy „Where’s Baby? Look Before You Lock!”.

Az Európai Unió országai közül Belgiumban és Franciaországban 2007 és 2009 között összesen 26 hyperthermiáról adtak jelentést, melyből 7 halálos kimenetelű volt. Ötvennégy százalékuk volt szándékos és a maradék 46 százalékban pedig véletlenül felejtették a szülők az autóban a gyerekeket. Hollandiában, Izlandon és Magyarországon is előfordultak halálos kimenetelű esetek, de az említett országok hivatalos statisztikája nem elérhető.

Szakemberek szerint a szülő jelenti a védelem első vonalát a gyermeke számára és a megelőzését is. Ezért csak azt tanácsolják, hogy az autóban felejtés elkerülése érdekében helyezzük a saját, személyes dolgainkat a hátsó ülésre, amit kiszállás után mindenképp magunkhoz veszünk, ezzel együtt pedig tartsuk magunk mellett a gyermek ottlétére emlékeztető dolgokat: pelenka, játék, cumisüveg, stb – így elkerülhető a hátsó ülésen felejtés. Ha másra bízzuk a felügyeletet, ellenőrző hívásokkal győződjünk meg arról, hogy minden rendben van-e. Végül pedig, ha parkoló autó mellett elhaladva gyanús eset áll fenn, ne késlekedjünk azonnal mentőt hívni és a kiérkezésig akár drasztikus eszközökkel is közbeavatkozni.

Forrás: WashingtonPost

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....