női szemmel

Autónevek mesés világa

2015.02.21.

Gondolom sokan tudják hol van Mirafiori, ki volt Julietta, mi a feladatuk a rangereknek, kik azok a renegédek és azt, hogy miről híres Sorrento. Azt viszont valószínűleg kevesen vágnák rá fejből, hogy Clio volt Zeusz és Nemoszüné lánya. Azt sem valószínű, hogy túl sokan tudnák melyik az a neutron csillag, amely erős mágneses térrel rendelkezik és hogyan mondják az egyik kihalóban lévő szórvány dél-szláv nyelven azt, hogy pestis.

Talán rájöttek a kedves olvasók, hogy ez úttal elmélyedtem egy kicsit az autónevek mesés világában. A siker modellek típus nevei a világ talán legismertebb és legtöbbet használt szavai közé tartoznak. Jelentésükkel, értelmükkel mégis nagyon kevesen vannak tisztában. Igaz, ritkán bár de az is előfordul, hogy valaki pontosan és alaposan ismer egy autó típus nevet, de csak az eredeti jelentésével van tisztában. Csodálatos és kedves középiskolai tanárom például rendszeresen mesélt az ókor kilenc múzsájáról, de köztük is legtöbbet a történet írás és a heroikus költészet megtestesítőjéről, Clioról, viszont azon kevés elvont entellektüel közé tartozott, aki még csak nem is sejtette, hogy Clioról időközben egy igazán nagyszerű és az év autójává is választott csinos kis járművet neveztek el. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Az autónevek eredetét kutatva azonban tévútra is tévedhetünk. Hiába próbálnánk kikutatni a Vel Satis szóösszetétel jelentését. Sőt mindenkit megkérek ne is szégyenkezzen, ne fogja hiányos műveltségére azt, ha nem ugrik be semmi erről a szóról. A Vel Satis ugyanis az egyik első olyan autónév, amely egy számítógép agyszüleménye. A cél az volt, hogy egy jól hangzó, vonzó, különleges és garantáltan a világ minden nyelvén értelmetlen szóösszetétel szülessen. A név ugyan nem lett rossz de végül az így elnevezett luxus Renault minden erénye ellenére sem aratott osztatlan sikert a világpiacon.

Érdekes és szimpatikus a Fiat autónév rendszere, mert rendszeresen fellelhető benne az olasz nyelv, a nemzeti kultúra, a lokál patriótizmus népszerűsítése. Az Alfa MiTo-ba rejtett Milánót és Torinót mindenki ismeri, de azért a Fiat egykori gyárainak helyet adó városrészt, Mirafiorit már sokkal kevesebben. Rómeó és Julia romantikus-szomorú történetét is mindenki fejből fújja, de azt, hogy Júlia olaszul Giulietta egyáltalán nem ártott egy legendás Alfa Rómeo nevével emlékezetessé tenni. 

De a legendás amerikai Cherokee Jeep számos kedvelőjének sem árt tudniuk, hogy a cherokee indiánok főként Georgia, Észak-Karolina és Dél-Karolina területén éltek, iroquoian nyelven beszéltek és a Nagy-tavak régiójából vándoroltak délre. A Ford számos rajongója kedvéért jegyezném meg, hogy néha egy teljesen racionális, globális marketing üzenetből keletkezik olyan típus név, amely végül meghódítja a világot. A Mondeo elnevezés annak idején ugyanis egyszerűen arra utalt, hogy a Ford immáron az egész világ számára készített, végül igen sikeresnek bizonyult limuzint. De később a világ legnagyobb darab számban eladott autójává vált Focus neve is valami hasonlóra utal: gyújtó pont, középpont - amely végül beragyogta az egész világot.

Képre kattintva galéria nyílik!

Az autó név misztika legnagyobb mestere azonban kétséget kizáróan a Renault. Tudják például mit jelent a Twingo? Három féle tánc mozaik szava, TWist-swING-tangO. A Renault most bemutatott és nagyon csinos városi terepjárójával is magasra tette a lécet névadásban. A Kadjar a gyártó elmondása alapján egyfajta francia játékosággal többszörös értelemmel bír. A Kad a quad szót idézi fel ami arra utal, hogy az új típus úttalan utakon is elboldogul. A Jar az agile és a jailir szavak eszenciája és az autó ügyes, fordulékony, gyors tulajdonságait hivatott jelképezni. Nem is vártunk mást egy Renault terepjárótól a Captur és a Koleosz után harmadikként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.03
Mai használt tesztünk főszereplője kicsit kilóg az átlagos használt autók közül. Már-már azt mondom....
2021.12.03
Kamion és kisbusz ütközött össze az 542-es főút 8-as kilométere közelében, Kiskunfélegyháza....
2021.12.03
Tovább bővítette GR Sport modellcsaládját a Toyota. A portfólió legújabb tagja egyben a legkisebb....
2021.12.03
A kormány célkitűzése az, hogy Magyarország ne csak a gyártás területén, de a kutatás-fejlesztésben....
2021.12.03
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a....
2021.12.03
Decembertől a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. veszi át az....
2021.12.03
A General Motors a korábbinál is nagyobb profitra számít az idén - írja az automobilwoche.de ..
2021.12.03
A Magyar Gumiabroncs Szövetséget (angolul Hungarian Tire Association, röviden HTA) az akkori....
2021.12.03
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali....
2021.12.03
Ha attraktív munkahelyeket teremtünk, ahol a fiatalok fejlődhetnek, akkor a munkaerő itthon....