nyári időtöltés

Autós nyaralás Ausztriában: egy sör vagy egy pohár bor belefér

2024.06.21.

Egész évben, de különösen nyáron nagyon sok magyar ül autóba, hogy a szomszédos Ausztriában nyaraljon. Mire kell figyelni, mi az, ami eltér a magyar szabályoktól? Ezeket szedtük össze.

 

Hegyeshalom-Nickelsdorf: a legtöbb magyar itt megy Ausztriába, gyakran sorok is kigyóznak.

Ausztria ugyanúgy az Európai Unió tagja, mint Magyarország, azért a KRESZ nagyon sok hasonlóságot mutat. Nézzük először a különbségeket.

Míg Magyarországon zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetőkkel szemben, a sógorok megengedőbbek.

Ausztriában a véralkoholszint felső határa 0,5 ezrelék, illetve a kezdő vezető engedéllyel rendelkezőknek, valamint teherautó- és buszsofőröknek 0,1 ezrelék. Ezen határ átlépése esetén a hatóságok magas pénzbüntetést rónak ki, bizonyos körülmények között a vezetői engedélyt is bevonhatják. A 0,5 ezrelék azt jelenti, hogy egy korsó sör vagy egy pohár bor belefér vezetés közben. Ha azonban balesetet okozunk, ugyanúgy súlyosbító tényezőnek számít, hiába a magyarhoz képest enyhébb szabályozás.

Ami viszont drasztikus eltérés Magyarországhoz képest: Márciustól Ausztriában akár végleg elkobozhatják és elárverezhetik annak az autóját, aki lakott területen belül 80 km/órával, vagy lakott területen kívül 90 km/órával túllépi a megengedett sebességet. Az autót akkor is elkobozhatja a rendőrség, ha az nem a vezetőé, ilyenkor 14 napos elkobzás engedélyezett.

Március óta alig telt el olyan nap, amikor erre ne került volna sor. Magyarok is szenvedői voltak a lefoglalásnak. Noha általában két hét után a hatóság visszaadja az autót, az azért kellemetlen, amikor az autópályán a rendőrség közli, hogy gyorshajtás miatt nem folytathatjuk az utat. Netán két gyerekkel, sok csomaggal, a helyzet több mint kínosabb.

Mi az az IG-L?

Aki járt  már autóval Ausztriában, bizonyos esetben IG-L kiírással találkozhatott az osztrák sztrádákon egy sebességkorlátozást mutató számmal együtt. Fontos, ha valaki ezt az IG-L-t látja egy sebességkorlátozást jelző tábla alatt, akkor azt fokozottan érdemes betartani, jelentése: Immissionsschutzgesetz-Luft. Ebben az esetben a sebességkorlátozás környezetvédelmi célt szolgál, és a légszennyezettségi és/vagy zajszennyezési határértéktől függően lép érvénybe. Ha ezt megszegjük, a környezetet károsítjuk, ezért a büntetés is jóval magasabb. Alapesetben, ha 130 km/h-val haladunk a 100-as táblánál, akkor nagyjából 50 eurós büntetéssel lehet számolni, de a környezetvédelmi bűncselekményért akár félmillió forint feletti büntetést is kiróhat ránk az osztrák rendőrség.

Nyár lévén, a téli vezetésre most nem térünk ki, csak utalunk rá, hogy Magyarországgal ellentétben Ausztriában kötelező a téli gumi használata, télies útviszonyok esetén. Erről bővebben majd októberben.

Közlekedésbiztonsági előírások

Ausztriában a biztonsági öv használata kötelező. A 14 éven aluli gyermekeket, akik kisebbek 150 cm-nél, csak megfelelő gyermekülésben lehet szállítani. Személyautókban és kombikban, valamint az úgynevezett kisbuszokban is ülőhelyenként csak 1 gyermek szállítható, a gyermekek korának és nagyságának megfelelően biztosítva.

Fotó: AustriaInfo

Mihelyst forgalmi dugó alakul ki, azonnal mentősávot kell képezni, hogy szükség esetén ezen a biztonsági folyosón a mentésben részt vevő járművek gyorsan előre tudjanak jutni. A sávok számától függetlenül a mentősávot a bal szélső sáv és a jobbra mellette lévő sáv között kell kialakítani, azaz a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra kell húzódni. Aki figyelmen kívül hagyja ezt a szabályt vagy akadályozza a sürgősségi járműveket, magas bírságra számíthat.

Autóvezetés közben csak kihangosító berendezéssel szabad telefonálni. A kihangosító berendezést úgy kell beszereltetni, hogy egy kézzel könnyedén használható legyen és használata semmilyen módon ne befolyásolja a vezetőt.

Ahogy nálunk, ezért Ausztriában is büntetnek. Használjon kihangosítót. Fotó: ÖAMTC

A motorkerékpárokon Ausztriában kötelező a bukósisak viselése. Díjköteles utak esetében motorkerékpárokra is vonatkozik a díjfizetési kötelezettség. A motorkerékpárokon menet közben nappal is kötelező a tompított fényszóró használata.

Minden autóvezetőnél kell legyen legalább egy kötszereket tartalmazó doboz, illetve elakadásjelző háromszög. Ausztriában a lakott területen kívüli útszakaszokon az autóból kiszállva kötelező a fényvisszaverő láthatósági mellény használata. Mindez azt jelenti, hogy az autóvezetőknek egy fényvisszaverő mellényt kell az autójukban (utastérben) tartaniuk, amelyet – például balesetből vagy defektből kifolyólag – az útpályára lépéskor kötelező viselniük. Ez esetben tehát dupla kötelezettségről beszélhetünk, amelyek mindegyike külön-külön büntethető. Közlekedési ellenőrzések alkalmával az intézkedő rendőr kérheti a fényvisszaverő mellény felmutatását.

Sebességkorlátozások

Fotó: Osztrák Autóklub

Optimális körülmények és időjárási viszonyok közepette, illetve, ha a közúti jelzőtáblák mást nem mutatnak, alapvetően az alábbi sebességhatárok érvényesek Ausztriában:

Személyautóra, motorkerékpárra és lakóautóra 3,5 tonnáig

lakott területen: 50 km/h

lakott területen kívüli utakon: 100km/h

gyorsforgalmi utakon: 100 km/h illetve 130 km/h – kérjük, vegyék figyelembe az adott szakaszra érvényes sebességkorlátozásokat

autópályán: 130 km/h

Matrica személyautóra és motorkerékpárra

A 3,5 tonna alatti legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek esetében az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak használatához matrica szükséges. A matricát még az autópályára vagy gyorsforgalmi útra történő felhajtás előtt előírásszerűen fel kell helyezni a szélvédőre vagy meg kell vásárolni online, egyébként pótdíjfizetési kötelezettség keletkezhet. Az autópálya-matrica árai a gépjármű típusától (autó és gépjármű 3,5 tonnáig vagy motorkerékpár) és az érvényesség időtartamától (10 nap, 2 hónap vagy 1 év) fűggően változnak. A matrica megvásárolható 6000 értékesítési ponton, például Ausztriában az ÖAMTC és az ARBÖ autókluboknál, benzinkutakon és trafikokban. A szomszédos országokban az adott ország autóklubjainál, valamint a határ közelében található benzinkutakon.

2024-es autópályadíjak

ÚJ: 1 napos matrica (csak digitális): személyautó 8,60 euró; motorkerékpár 3,40 euró

10 napos matrica: személyautó 11,50 euró; motorkerékpár 4,60 euró

2 hónapos matrica: személyautó 28,90 euró; motorkerékpár 11,50 euró

éves matrica: személyautó 96,40 euró; motorkerékpár 38,50 euró

Felhasznált források:

ÖAMTC - Osztrák Autóklub

Austria.Info

ORF.at - Osztrák közszolgálati televízió

  

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....