terepjáró

Az AMTS-en az Ikarus legutolsó típusa is látható, amely nem is busz

2023.03.19.

Mindössze három példány készült a kemény terepjárójából, de már csak ez az egy maradt fenn eredeti állapotában.

1999-ben az Ikarus vásárolt egy gyártási és összeszerelési licencet a francia Auverland Sovamag autógyártótól az A3-as típus magyarországi gyártására, amelyhez a buszgyár leányvállalataként létrehozták az Ikarus Off-Road Kft.-t. Az Auverlandtól a licenc-cel vásároltak egy komplett autót is, amelyet szétszedtek, és kicsit áttervezve gyártószerszámokat készítettek hozzá. Az eredeti francia A3-ashoz képest ezen már sok elem poliészter műgyantából készült.

Úgy történt volna a sorozatgyártás, hogy az 1,9 literes Peugeot turbódízel motort és a Carraro futóművet vásárolták volna a Magyarországon gyártott karosszériához, alvázhoz és összkerékhajtáshoz. Abból az indíttatásból történt a licencvásárlás, hogy akkoriban indult egy magyar katonai tender, amelyen, ha nyert volna az az Ikarus Off-Road Kft., akkor a Magyar Honvédség jelentős mennyiséget vásárolt volna az elkészült példányokból. Egyébként a Rába is indult a tenderen a portugál UMM terepjáró gyártásával, de az Ikarushoz hasonlóan ők is csak 3 darab prototípus legyártásáig jutottak el.

Az A3-ast Brazíliában is gyártották, de próbálkozott vele a cseh AVIA gyár is. Az Ikarus-változat sorsát az pecsételte meg, hogy – bár nyerésre állt a tenderen – mire lezajlottak a tesztek, a gyártás körülményei ellehetetlenültek, és az Ikarus anyavállalat is csődbe ment. A három elkészült prototípusból az első a vásárolt példány volt, amelyet szétszedtek és összeraktak. A második és a harmadik viszont már az Ikarus Off-Road Kft. kis üzemében készült. Ezeket eladták, sajnos hányattatott sorsuk lett, megjárták Somogybabodot, a terepjáró-fesztivált is, és emiatt a speciális igénybevétel miatt átépítették őket, kicserélték a hajtásukat, a motorjukat, és a karosszériájukat is megvágták.

Az AMTS-en látható első példány azonban eredeti állapotában maradt fenn. Sajnos jelenleg a hibás váltó ki van szerelve belőle, de már megvannak a javításához szükséges alkatrészek. Megvan a második autóról a gallytörő rács, a magasított tető, és sok más pótalkatrész is hozzá. Ezt a példányt tulajdonosa a Közlekedési Múzeumnak adományozta, ahol remélhetőleg majd egyszer ki lesz állítva az Ikarus történeti gyűjtemény részeként, mint a gyártó utolsó modellje.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.10
Autó, akár egy rockszám: „Good Vibrations”. Ahol csak megjelenik, rámosolyognak az emberek: ez az....
2023.06.10
A Daimler Truck leányvállalatot alapított autóbusz-üzletágához, amelynek célja, hogy az ügyfelek....
2023.06.09
A Moszkvics után a Volgát is újraélesztik Oroszországban, a Gorkij Autógyár (GAZ) már jövőre....
2023.06.09
A Le Mans-i 24 órás verseny szervezői épp csak bejelentették, hogy két-három éven belül....
2023.06.09
Az Autobild összehasonlító tesztjéből kiderül, hogy melyik a legjobb nyári szélvédőmosó folyadék a....
2023.06.09
Stockholmban a világon elsőként önvezető, tisztán elektromos meghajtású kereskedelmi....
2023.06.09
Egy új tanulmány szerint a szennyezőanyag-kibocsátásra vonatkozó Euro 7-es javaslat az Európai....
2023.06.09
Nagyszabású Zsiguli-találkozónak ad otthont szombaton a ferihegyi repülőmúzeum: 10 és 16 óra között....
2023.06.09
Napok óta esik, a hírek elöntött hazai utakról, járhatatlan vasúti pályákról szólnak, halálos....
2023.06.09
Míg tavaly a Subaru, 2021-ben a Cupra, Seat és a Hyundai, addig idén a Mazda nevezett elsőként....