terepjáró

Az AMTS-en az Ikarus legutolsó típusa is látható, amely nem is busz

2023.03.19.

Mindössze három példány készült a kemény terepjárójából, de már csak ez az egy maradt fenn eredeti állapotában.

1999-ben az Ikarus vásárolt egy gyártási és összeszerelési licencet a francia Auverland Sovamag autógyártótól az A3-as típus magyarországi gyártására, amelyhez a buszgyár leányvállalataként létrehozták az Ikarus Off-Road Kft.-t. Az Auverlandtól a licenc-cel vásároltak egy komplett autót is, amelyet szétszedtek, és kicsit áttervezve gyártószerszámokat készítettek hozzá. Az eredeti francia A3-ashoz képest ezen már sok elem poliészter műgyantából készült.

Úgy történt volna a sorozatgyártás, hogy az 1,9 literes Peugeot turbódízel motort és a Carraro futóművet vásárolták volna a Magyarországon gyártott karosszériához, alvázhoz és összkerékhajtáshoz. Abból az indíttatásból történt a licencvásárlás, hogy akkoriban indult egy magyar katonai tender, amelyen, ha nyert volna az az Ikarus Off-Road Kft., akkor a Magyar Honvédség jelentős mennyiséget vásárolt volna az elkészült példányokból. Egyébként a Rába is indult a tenderen a portugál UMM terepjáró gyártásával, de az Ikarushoz hasonlóan ők is csak 3 darab prototípus legyártásáig jutottak el.

Az A3-ast Brazíliában is gyártották, de próbálkozott vele a cseh AVIA gyár is. Az Ikarus-változat sorsát az pecsételte meg, hogy – bár nyerésre állt a tenderen – mire lezajlottak a tesztek, a gyártás körülményei ellehetetlenültek, és az Ikarus anyavállalat is csődbe ment. A három elkészült prototípusból az első a vásárolt példány volt, amelyet szétszedtek és összeraktak. A második és a harmadik viszont már az Ikarus Off-Road Kft. kis üzemében készült. Ezeket eladták, sajnos hányattatott sorsuk lett, megjárták Somogybabodot, a terepjáró-fesztivált is, és emiatt a speciális igénybevétel miatt átépítették őket, kicserélték a hajtásukat, a motorjukat, és a karosszériájukat is megvágták.

Az AMTS-en látható első példány azonban eredeti állapotában maradt fenn. Sajnos jelenleg a hibás váltó ki van szerelve belőle, de már megvannak a javításához szükséges alkatrészek. Megvan a második autóról a gallytörő rács, a magasított tető, és sok más pótalkatrész is hozzá. Ezt a példányt tulajdonosa a Közlekedési Múzeumnak adományozta, ahol remélhetőleg majd egyszer ki lesz állítva az Ikarus történeti gyűjtemény részeként, mint a gyártó utolsó modellje.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..