vám

Az autógyártók is megszenvedik az USA védővámjait

2018.08.27.

A nemrég lezajlott EU-USA egyeztetésen megfogalmazott irány, miszerint a két fél között idén fellépő problémák okait felszámolják, bízatónak mondható, azonban a megállapodás ellenére az eddig bevezetett vámok változatlanul hatályosak, valamint még mindig fennáll ajármű- és alkatrész import-vám bevezetésének veszélye, ahogy erről az autocarnál is olvashatunk.

Az európai és az amerikai fél egy lépéssel távolabb került egy esetleges kereskedelmi háborútól. Ez annak a bejelentésnek köszönhető, melyet az Egyesült Államok elnöke Donald Trump, valamint Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tett a Fehér Házban lezajlott találkozó sajtótájékoztatóján. A megállapodás szerint a jövőben a feszültség enyhítésére, valamint a kereskedelmi korlátok további leépítésére fognak törekedni. 

Trump és Juncker megerősítették az elnöki rezindencia udvarán, megállapodásra jutottak abban, hogy a tervezett, járművekre és alkatrészekre kivetendő 25%-os védővám semmiképp sem lép életbe a tárgyalások lezárulásáig. Ugyanakkor továbbra is sújtja az autószektort  a márciusban hatályba lépő 25%-os acél-, és 10%-os alumínium importvám, melynek kölcsönös előnytelenségeire hívta fel a figyelmet Juncker.

A világ legnagyobb autógyártó cégei közül három is jelezte, hogy a felvett kereskedelem politikai irány, és a kereskedelmi intézkedések negatív hatást gyakoroltak a piacra. Ezt a Ford, a General Motors és a Fiat Chrysler Automobiles által produkált eredmények is alátámasztják, hiszen mindhárom gyártó-óriás alacsonyabb profitot abszolvált, és az előrejelzések adatai is csökkenést mutatnak. A magasabb alumínium árat nevezték meg a probléma fő okozójaként, melyet talán az FCA 11%-os indexesése érzékeltet a legjobban.

A General Motors vezérigazgatója, Mary Barra azt nyilatkozta, hogy számítani lehetett az árak emelkedésére az intézkedések nyomán, de nem számítottak ilyen mértékű kihívásra.  

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....
2020.08.03
Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen....
2020.08.03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között....
2020.08.03
Vadelütés miatt egy nap alatt kétszer is baleset történt Győr-Moson-Sopron megyében - írja a....