ICDP. publikáció

Az autóipart eddig elkerülték a felforgatók

2020.02.06.

Felforgatók, disztruptorok. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb kifejezése olyan vállalatokra vonatkozik, amelyek alapjaiban változtatták meg az addig megszokott módszereket és egy teljes üzletágat változtattak meg. Az autóiparban egyelőre ilyen még nem érkezett, ha csak a Tesla nem számít annak, de azért nekünk is megvannak a magunk felforgatói.

Ilyen például a hazánkban elsősorban Youtube csatornájáról híres Carwow. A brit Carwow 2011-ben, mint egy autókat bemutató YouTube csatorna indult. Az alapítók hamar tekintélyes nézettséget értek el, és egyre többen kértek tőlük tanácsot, ha autóvásárlás előtt álltak. Ebben hamar meglátták a lehetőséget és két év múlva létrehozták a mára az autóipar egyik legígéretesebb startupjának számító szolgáltatást. Az elv egyszerű, segítenek kiválasztani a megfelelő modellt és az arra a legjobb ajánlatokat adó kereskedőket.

Az ötlet egészen meggyőző és eddig kifejezetten sikeres. Manapság online választunk ingatlant, hotelt és a kütyüinket is, végül is miért ne lehetne az autóvásárlást is interneten keresztül intézni? A Carwow segít, hogy a megfelelő autót a megfelelő áron vásároljuk meg. Nem csoda, hogy az alapítók kezdetben nehezen találtak autókereskedőt, aki részt venne egy ilyen kezdeményezésben, hiszen ki akarná nyomott áron értékesíteni termékét? Végül sikerült meggyőzni őket és a kezdeti nehézségek ellenére mára több ezer kereskedés használja a Carwow platformját, jelentős részük pedig külön Carwow személyzetet foglalkoztat kereskedésében.

Mégis, a Carwow nem borította ránk az asztalt. A kereskedői árakat nem nyomta le a kezdeti aggodalmak ellenére, sőt, az autókat árusítók saját javukra fordították. Legtöbbször raktári autóikat értékesítik ezen a platformon keresztül, így biztosítva, hogy minden hónapban elérik a maguk elé kitűzött értékesítési célokat.

Sokáig azt hittük, majd az UBER és a hozzá hasonló szolgáltatók változtatják meg az autóipart. De ők nem az autóipart változtatták meg, hanem a taxitársaságok orra alá törtek borsot, már ahol hagyták nekik. A sofőrjeik pedig az autóipar számára pozitív hatással bírnak, hiszen újabb autókat vásárolnak, amiket rengeteget használnak, így minden bizonnyal még korábban váltanak új modellre, mintha nem azt dolgoznák, amit.

A Carwow a kereskedelem egy kis részét változtatta meg, közel sem az egész autókereskedelmet. Számítástechnikai hasonlattal élve a legtöbb IT felforgató is csak egy kisebb részt változtatott meg a Microsoft és az Apple által biztosított ökoszisztémán belül. Ezzel szemben például az Android megváltoztatta a játékszabályokat: A Microsoft kiütéses vereséget szenvedett az okostelefonok piacán és az Android telefonok az Iphone egyeduralmát is sikerrel megtörték.

A Carwow mellett felhozható még akár a Carvana, ami a használtautó-kereskedelem teljes felforgatását ígérte és ami az eladásokat illeti, jól is haladnak, egyre több autót adnak el. Ugyanakkor folyamatosan óriási veszteségeket termelnek és üzleti modelljük leginkább a fiatalabb generációk számára vonzó, a valóban autóvásárlásra szánt pénzzel rendelkező idősebb generációk számára szinte ismeretlenek.

Jöhet-e vajon egy az Android-hoz hasonló, mindent felborító szereplő? Ha lenne válasz a kérdésre, már biztosan tudnánk, ugyanakkor egyelőre nem látszik, hogy bárki valóban meg tudná változtatni az autóipar.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.27
Shahrokh Heidari Franciaországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.02.27
Egy Mondeo kombinál több egy méterrel hosszabb áruszállítóval beállni a parkolóhelyre egy zsúfolt....
2020.02.27
Több éve az európai uniós átlag csaknem kétszeresével nő a magyar lízingpiac - közölte a Magyar....
2020.02.27
A Genfi Autószalonon (2020. március 5-15.) az új Touareg R világpremierjével a Volkswagen 2020-ban....
2020.02.27
Az idei Genfi Nemzetközi Autószalon számos új és izgalmas jármű és fejlesztés találkahelye lesz,....
2020.02.27
Az új technológiák sokszor annyira fellelkesítik az érdeklődőket, hogy egy minimális előrelépés egy....
2020.02.27
A Japánba visszatéréssel egy fontos piacon folytatja exportoffenzíváját az Opel. Jövő évtől,....
2020.02.27
A magas vezetési pozíció, a széles kilátás és az első osztályú kényelem aerodinamikai és műszaki....
2020.02.27
Összeütközött egy gépkocsival és felborult egy mentőautó a XX. kerületben, a Nagysándor József utca....
2020.02.26
Egy amerikai tuning-folyóirat szerkesztői érdekes kísérletbe fogtak: kizárólag a tartozékpiacon....