közlekedés biztonság

Az autósok 12 pontja a nyári autózáshoz

2015.08.10.

Bár a nyár már a finisébe fordult mégis sokan még csak most kezdik el nyári szabadságukat. Ahhoz, hogy gondtalan legyen a pihenés, bölcs előrelátással készüljünk fel a nyaralásra, ehhez a Goodyear segítségével mi is bepakolunk egy-két jó tanácsot a csomagtartóba.

Minden évben számtalan turista indul útnak Európa-szerte, hogy autóikkal nagy távolságokat leküzdve eljussanak kedvenc nyaralóhelyükhöz. Tavaly az európaiak 42%-a utazott külföldre szárazföldön, és ezt az utat 65%-uk autóval vagy egyéb gépjárművel tette meg. Az utazás maga pedig számos potenciális kihívás rejt: telepakolt autó, izgága családtagok és extrém hőmérsékleti viszonyok, amik mind-mind megnehezítik a vezetésre való koncentrálást. A kutatások szerint az üzemzavarok és műszaki problémák 32%-a akkor jelentkezik, mikor a nyaralóhelyünk felé tartunk, ugyanakkor az utazás előtti megfelelő előkészületek és tervezés sokkal gördülékenyebbé teheti autós kirándulásainkat. 

Mielőtt útra kelne:

1.         Amikor bepakol autójába, lakókocsijába vagy lakóautójába, győződjön meg róla, hogy a csomagok elhelyezését a következőkben leírtak szerint végezte. Ne terhelje túl az autót, ugyanis a nagy súly negatívan befolyásolhatja járműve menet közbeni viselkedését. Vegye figyelembe a hátsó ülések szintjét, és a pakolás során ne haladja meg azt, ellenkező esetben a csomagok zavarhatják Önt a kilátásban, és annak is nagyobb az esélye, hogy vészfékezés esetén tárgyak repülnek előre. Ha kombija van, használjon hálót a csomagtartó és a jármű belseje között a különböző tárgyak előrerepülésének megakadályozásához vészfékezéskor. Ha pedig már nem fér több tárgy a csomagtartóba, használjon tetőcsomagtartót vagy pótkocsit. A jármű utasai közé ne rakjon csomagokat.

2.         Lakókocsi vagy pótkocsi vontatásakor bizonyosodjon meg róla, hogy minden szorosan rögzítésre került-e. Többször is ellenőrizze lakókocsija, illetve pótkocsija lámpáit, fékeit, abroncsait, vonófejeit és biztonsági köteleit a vontatás biztonságossága érdekében.

3. Amikor már úton van, figyelje a környezetében uralkodó forgalmi körülményeket, és tartson biztonságos távolságot. Emellett az Ön mögötti forgalmi viszonyokat se hagyja figyelmen kívül, hogy tudja, mikor akarja valaki megelőzni.

4.         A nyári utazások legfontosabb pakolási szabálya: az utoljára bepakolt tárgyak kerülnek ki elsőként az autóból. Az út során esetlegesen szükséges tárgyakat tartsa a közelében, könnyedén elérhető távolságban. Legyen Önnél elegendő élelem, innivaló, pelenka, gyógyszer, valamint elfoglaltság a gyerekeknek, illetve ne feledkezzen meg a további, esetlegesen szükséges dolgokról, és bizonyosodjon meg róla, hogy ezek kitartanak az utazás végéig.

5.         Készüljön fel arra az eshetőségre, hogy a nyaralás során defektet kap. Ha Ön nem rendelkezik Goodyear RunOnFlat abroncsokkal, ellenőrizze, hogy melyik a legjobb megoldás autója számára (pótkerék, illetve gumiabroncs-készlet), és legyen Önnél az országúti segélyszolgálat telefonszáma. Nem csak frusztráló, de veszélyes is egy forgalmas út mellett felforgatni az egész csomagtartót a pótgumiért. Jobb félni, mint megijedni!

6.         A KRESZ alapvetően minden Európai országban hasonló, de akadnak eltérések, amikkel érdemes tisztában lenni. A különböző országokban különböző sebességkorlátozási szabályok vannak érvényben, sőt egyes országoknak megvannak a maguk íratlan szabályai is. Például Franciaországban, Németországban és Svájcban tilos a traffipaxra figyelmeztető eszközök használata, míg sok európai országban kötelező a nappali menetfény bekapcsolása, Olaszországban pedig tilos a téli abroncsok használata nyáron. További, országok szerint csoportosított részletes tippekért töltse le az alábbi alkalmazást: Goodyear Road Safety App!

7.         Mielőtt útra kelne, pihenje ki magát! A francia utakon 3-ból 1 baleset a fáradtság következménye! Ezért fontos, hogy a bioritmusának megfelelően keljen útra, olyan időpontban, amikor a szervezete a megszokottak szerint ébren van és aktív. Ha teheti, a csúcsidő előtt, korán induljon el. Így nemcsak a dugókat, de a szemébe sütő zavaró napfényt is elkerülheti.

Ha már úton van:

8.         Első a biztonság! Megpakolt autók, forgalmas utak, hosszú menetidő. Ha útra kel a nyáron, ezeknek megfelelően alakítsa vezetési stílusát. Ha a járműve tele van csomagokkal, az a kormányozhatóságra is hatással van, amit meg kell szokni. Nem is beszélve arról, hogy ha az egész család utazik, méghozzá számtalan csomaggal, akkor az azt is jelenti, hogy sokkal több minden vonhatja el a figyelmét, rosszabb a kilátás, és a nagyobb súly miatt hosszabb lehet a féktávolság is.

9.         Ne hagyja, hogy az autó utastere túlságosan felmelegedjen. Kutatások szerint a magas hőmérsékletnek ugyanolyan hatása van, mint a 0,5-ös véralkoholszintnek. Ha még nincsenek autója ablakain napellenzők, a nyár kiváló alkalom arra, hogy megfontolja beszerzésüket. Illetve időzítse úgy az utazást, hogy a nap hűvösebb időszakában legyen úton.

10.       Ha családdal utazik, kifejezetten figyeljen arra, hogy a szemét mindig az úton tartsa, különösen, ha a hátsó ülésen gyerekek utaznak. 100 km/h-s sebességnél egy autó átlagosan 30 métert tesz meg másodpercenként. Így már az a 3 másodperc is nagy jelentőséggel bír, amíg hátrafordul gyermekeihez.

11.       Háziállatokat soha ne hagyjon szabadon mozogni az autóban! Rögzítse őket biztonsági heveder segítségével, vagy szállítsa őket jól szellőző ládában/ketrecben. Váratlan manőverek vagy vészfékezés esetén ugyanis az állat és a többi utas is megsérülhet.

12.       A nyári balesetek közül minden hatodikat helytelenül felfújt abroncsok okozzák. A nagy terhelés, illetve a lakókocsi vagy pótkocsi vontatása mind külön megterhelést jelent a jármű és az abroncsok számára. Ha az autó tele van utasokkal és csomagokkal, növelni kell az abroncsnyomást. Ráadásul a nyári meleg tovább növeli ezt a nyomást. Ezért az abroncsokban uralkodó nyomást még az indulás előtt, az abroncsok „hideg” állapotában ellenőrizni kell, és olyan szinten kell beállítani, hogy az megfeleljen a nagyobb terhelésnek.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.30
Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben,....
2021.11.30
A prémium B-SUV kategória elektormos úttörőjének hatótávja az új modellévtől 7 százalékkal magasabb....
2021.11.30
Új lendületet kapott a Ford népszerű egyterűje ..
2021.11.30
Hat nap alatt 126 ittas és hat bódult járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök Budapesten....
2021.11.30
A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH a részleg eddigi legerősebb....
2021.11.30
Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány. Tavalyhoz képest átlagosan egyhavi díjjal járnak jobban a....
2021.11.30
Lassan tényleg ott tartunk, hogy a leglogikusabb, legmegfizethetőbb autókat az indiai piac kapja,....
2021.11.30
A repülőtér B és D portája közötti szakaszon kapott lángra a kocsi, egy sávon halad a forgalom –....
2021.11.29
A Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatójával, Tóth Péterrel készült interjúnk második....
2021.11.29
A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs....