design

Furcsa tárgyra bukkantak Zalában, a külföldi sajtó is vezető hírként írt róla

2023.02.24.

Ez itt a kakukktojás. Nem autós cikk, de megéri elolvasni, mert hazai srácokról szól, akiknek legutóbbi projektjéről az olasz Google a főoldalán írt és rengeteg más külföldi weblapon is igen elismerően cikkeznek róluk.

 

"Jet House rappresenta un sogno infantile trasformato in realtà” – így kezdődik a cikk, amire a fotó alapján kattintok. Vagyis: „A Jet Ház a megvalósult gyermekkori álom megtestesítője.” Átfutom, most nincs időm elmélyedni benne, beteszem a kedvencekbe és majd később visszatérek rá – ezt tervezem. Aztán feltűnik egy név, ami egyértelműen magyar (Fülöp Tamás), és ez nem gyakori olasz szövegekben (a nemzetközi politikai híreken kívül ritkán olvashatóak hazai vonatkozású témák az itáliai sajtóban). Hát így már mindjárt más, figyelmesebben olvasok tovább. És kiderül, hogy egy magyar csapat alkotásáról van szó. Konkrétan erről:

Ez a Jet House keltette fel a külföldi újágírók figyelmét. Az olaszok kifejezetten nagy figyelmet szenteltek ennek az alkotásnak, számos hírportál és design site mellett még egy ingatlanközvetítő weboldalán is írtak róla, mint kuriózumról, de találtam cikkeket angol és spanyol nyelven is. Talán pont azért, mert nem egy high-tech flancokkal felszerelt, jövőbe mutató dizájnról van szó. Hanem pont az ellenkezőjéről. Letisztult forma, egyszerű ívek jellemzik a repülő-lakot (mert, ahogyan a nevében is benne van, ez valójában egy ház) és van benne valami nagyon nosztalgikus. Retro-kék színével és kerek ablakaival olyan, mintha az ötvenes évek rajzfilmjeiből landolt volna ide. Ezért is írnak róla, nagyon találóan úgy, hogy ez maga a valóra vált gyermekálom.

Mert ki ne álmodozott volna kisiskolásként egy saját kuckóról, amit a maga ízlése szerint rendez be, ahová elvonulhat, ha épp magányra vágyik, vagy épp kedvére tombolhat a barátaival anélkül, hogy a szomszéd átdörömbölne a falon, mert nem bírja a gyerekzsivajt. Egy magyar kislánynak valóra vált ez az álma. A 12 éves Lujzi – illetve, persze az édesapja – a megrendelője ennek a repülő háznak. 

A kivitelező pedig a Hello Wood dizájn csapata. A pesti székhelyű stúdió épületek, dizájnkabinok és egyedi projektek tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Az innováció és a társadalmi felelősségvállalás jegyében alkotnak. Fával és más, fenntartható anyagokkal dolgoznak, hogy projektjeik környezetbarátok és társadalmilag relevánsak legyenek. Munkájukat áthatja a tervezés iránti rendíthetetlen szenvedély. A többszörös díjnyertes építész csapat a világ minden tájára elvitte már a magyarok hírnevét. Van alkotásuk többek között Németországban, Kanadában, Argentínában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban, Ausztriában, Dél- Afrikában és persze Magyarországon.  

Lujzi háza, a kék Jet House a Zalai-dombság erdejében landolt. A kabin a funkció és a fantázia ötvözete. A kompakt, kedves arányú repülő orrát körablak zárja, szárnyai tágas teraszokat alkotnak, bejárata kis reptéri lépcsősorral érhető el. A belső tér hangulatát a lekerekített formák és a farészletek határozzák meg, retro repülőgép-fedélzetet idézve. Apró konyha, fürdőszoba, beépített íróasztal és pad, továbbá ágy is helyet kapott itt. A berendezés különleges elemei a két valódi repülőgépülés és az emléktárgyak, amiket Lujzi és apukája hoztak magukkal repülős útjaikról.

A Jet House két irányból hajlított formája több mint ezer különböző térbeli elemből állt össze. Az egységes, letisztult forma védőburkot is kapott, egy innovatív, vízszigetelő réteget, amely biztosítja az időtállóságát.

Forrás, Fotók, Video: hellowood.eu

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.07
A 2024. január 9. és 12. között rendezett Las Vegas-i CES® 2024-en mutatja be globális piacra szánt....
2023.12.07
Egy 31 éves salzburgi férfi eladásra kínálta használt BMW terepjáróját a Marketplace internetes....
2023.12.06
Az új BMW 5-ös nemzetközi bemutatóján az Év Magyar Autója versenyben nevezett elektromos i5 mellett....
2023.12.06
A rendszeres ingázók és a diákok különösen kedvező bérlettípust vásárolhatnak a Szeged-Szabadka....
2023.12.06
Nem célunk reklámozni a dohányzást, de azt el kell ismernünk, hogy a legtöbb időtálló és ikonikus....
2023.12.06
Megint meghosszabbította a még október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzést a szlovák....
2023.12.06
Nézze meg a videót! ..
2023.12.06
Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein. Változó intenzitással, de....
2023.12.06
Nem mindennapi jutalomként vehet részt a hétvégi Mikulás Rallye-n Benyó Máté. A Korda Racing....
2023.12.06
Az Év Európai Autója (COTY) díj 59 főből álló, 22 országot képviselő zsűrije november végén....