járműgyártás

Az ukrajnai háború miatt bezuhant a német konjunktúra index

2022.04.01.

Az Ifo konjunktúra-indexe Németország legfontosabb gazdasági barométere „történelmi zuhanást” könyvelt el márciusban. Ugyanez vonatkozik az autóiparra is – írja az automobilwoche.de.

 

Autógyártás Németországban: "Történelmi visszaesés." (Szimbólumfotó: Audi)

A német gazdaság kilátástalannak tűnik a következő hat hónapban: az Ifo üzleti környezete, Németország legfontosabb gazdasági barométere, márciusban 98,5-ről 90,8 pontra esett. A cégek üzleti várakozásai még jobban zuhantak, mint a két évvel ezelőtti koronaválság kirobbanásakor. "Történelmi visszaesés" - mondta Clemens Fuest, az Ifo elnöke pénteken Münchenben. – A németországi cégek nehéz időkre számítanak.

Az Ukrajnában immár több mint négy hete dúló háború miatt az ipari, kereskedelmi, építőipari cégek és szolgáltatók üzleti tevékenységük meredek visszaesésére számítanak a következő hónapokban. Az iparvállalatok nemcsak kilátásaikat "rendkívül bizonytalannak" minősítették, hanem jelenlegi üzleti helyzetüket is rosszabbnak ítélték, mint az előző hónapban: összesített indexük "minden korábbinál jobban esett" - mondta Fuest.

Plusz 14-ről mínusz 43 pontra

Az autóiparban az Ukrajnából származó kábelkötegek hiánya, valamint a nyersanyagok és félvezetők szűk keresztmetszete miatt a németországi üzemekben leálltak a gyártási munkák és rövidített munkaidőben dolgoztak. "Az autóipar plusz 14-ről mínusz 43 pontra esett vissza" - mondta Klaus Wohlrabe, az Ifo szakértője. Az elektromos ipart nem érinti olyan súlyosan, de a vegyipart igen. A gázárak szélsőséges emelkedésétől szenved, és a termelés és az értékesítés idei visszaesésére számít, az orosz gázszállítás nélkül azonnal akadozni kezdene – ami az ellátási láncokra minden szektorban hatással lesz.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter kijelentette, hogy Németország cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálokat épít, és két éven belül függetlenné kíván válni az orosz gáztól. A Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm arra figyelmeztetett, hogy a vállalatok egzisztenciális nehézségekbe kerülnek az energiaárak robbanásszerű emelkedése miatt: „Egyes energiaintenzív vállalatok már most is termelésük csökkentésére kényszerülnek a túlzott gáz-, ill. villamos energia költségek miatt.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....
2024.07.21
Figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére 2024.07.21. vasárnap éjfélig a....
2024.07.20
A magyar jet-ski válogatott tagjai előkelő helyről várják a péntektől vasárnapig zajló Magyar....
2024.07.20
Nem szépek. Sőt, némelyik kifejezetten csúf, de kedves darabjai az autótörténelemnek. ..
2024.07.20
A vállalat elektromos meghajtású, teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladásai 41....
2024.07.20
Kalle Rovanperä 15,7 másodperces előnyre tett szert a helyiek fordos kedvencével, Mārtiņš Sesksszel....
2024.07.20
Tippek a helytakarékos pakoláshoz. ..
2024.07.20
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő....
2024.07.20
A Lamborghini Köln most egy új szalonban köszönti a márka vásárlóit és barátait, és lenyűgöző....
2024.07.20
Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában....