Citroën

A B-csoportos raliautó, amit mindenki elfelejtett

2022.12.31.

Mára számtalan rendkívüli ralisikereket tudhat maga mögött a Citroen, de nem voltak mindig a toppon.

Ha a 80-as évek B-csoportos ralikorszakára gondolunk, akkor mindenkinek a lángcsóvákat lövelő Audi S1-ek, a nézők között elrepülő Peugeot 205 T16-ok, és a hatalmas turbólyuk után megugró Lancia Delta S4-esek jutnak eszébe. Persze nem véletlenül, ezek a modellek uralták az élmezőnyt abban a korszakban, amikor nem voltak határok, és funkcionális aero elemekkel kellett földön tartani az 500-600 lóerő felett járó versenyautókat. Ugyanakkor nem csak ők próbálkoztak meg a B-csoportban, hanem sok egyéb gyártó is. Például a Citroen, akik ezúttal is más úton jártak.

Ugyanis a Citroen B-csoportos autója, a BX 4TC nem egy nulláról megrajzolt, csővázas és kompozit anyagokból épített speciális versenyautó volt, hanem a hagyományos, bárki számára megvásárolható utcai modell alapjaira épült. Olyannyira, hogy még a hidropneumatikus futóművet is megkapta. Noha utóbbi némi előnyt jelenthetett volna a versenytársakkal szemben a gyorsasági szakaszokon, a technológia nem éppen a megbízhatóságáról volt ismert akkoriban. Ráadásul az utcai alapoknak köszönhetően a BX 4TC körülbelül 190 kg-mal volt nehezebb, mint a szabályokban előírt minimum tömeg, és mindössze 380 lóerőt sikerült kicsikarniuk a 8v SOHC motorból, ami messze elmaradt a többiek lóerő számától.

Azért egy összkerékhajtást dobtak alá, de, főleg aszfalton, nagyon érződött egy központi diffi hiánya. A raliváltozat első túlnyúlása sokkal hosszabb volt, hiszen 90 fokban megfordították a motort, az így már hosszmotoros beállítás pedig több helyet engedett a váltónak. A hűtő viszont már nem fért be, úgyhogy hátra került, ami egyébként a szembe szálló por ellen is bevett szokás. Végül azonban nem lett túl megbízható konstrukció, és meglehetősen el is késett vele a Citroen. Mindössze három ralin indultak a B-csoportos Citroen BX-ekkel, és csak egyet fejeztek be, azt is a hatodik helyen. Ezután elkezdték továbbcsiszolni az autót, de a szörnyű halálesetek miatt végleg befellegzett a B-csoportnak, és nem tudtak több versenyen elindulni. Így nem csoda, hogy a Citroen BX 4TC-k szörnyen ritkák, pláne azok utcai homologizációs változataik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..