tömegközlekedés

Bécs: beszakadt a tömegközlekedés, félnek az utasok

2020.06.02.

A koronavírus okozta korlátozások feloldása után a mobilitás ismét növekedett Bécsben. Sokan azonban még nem igazán élvezik a tömegközlekedést. A Wiener Linien – az osztrák főváros tömegközlekedését szervező cég - az utasok hirtelen csökkenésével és az ezzel járó bevételkieséssel küzd, mert az emberek félnek és sokkal kevesebben használják a tömegközlekedést – írja az orf.at 

A cég most arra hívja fel a figyelmet, hogy metróval, busszal és villamossal utazzanak autó helyett - nem utolsósorban az éghajlati válság miatt. Michael Cik, a Grazi Műszaki Egyetem közlekedéssel foglalkozó szakembere azonban nem hiszi, hogy a tömegközlekedést a szokásos intenzitás mellett ismét túl gyorsan fogják használni. "Nem fogunk visszatérni a korábbi csúcshoz, ez hosszú folyamat lesz – véli. Az emberek továbbra is félnek a vírustól.  Ezt csak információkkal lehet ellensúlyozni.

A szigorú kijáratkorlátozások idején a szokásos forgalomnak csak a 20% -át számolták a tömegközlekedésben. "A világjárvány előtt csúcspont volt a tömegközlekedés imázs szempontjából" - mondta Wiener Linien ügyvezető igazgatója, Alexandra Reinagl. Megemlítette, hogy egyre új rekordszámú utast regisztráltak: "Aztán hirtelen ebből a csúcsból estünk le."

Időközben az egykori császárvárosban a mobilitás ismét jelentősen megnőtt - de a tömegközlekedésben nem azonos mértékben. Reinagl szerint az embereknek körülbelül csak a fele utazik metróval, villamossal vagy busszal, összehasonlítva a koronovírus előtti időkkel.

Ez a jegybevétel-veszteséghez is vezet. Az ügyvezető igazgató „jelentős veszteségekről” beszél, és mínusz várhatóan a két számjegyű millió tartományba esik az év végére. Ezt szintén meg kell vitatni a tulajdonossal, azaz a várossal. 

A tendencia újbóli megfordítása érdekében a társaság megkísérli enyhíteni az utasok félelmét.

"Természetesen nincs garancia a nulla kockázatra" - mondta Hans-Peter Hutter, a bécsi orvosi egyetem szakembere.  De a jól ismert biztonsági intézkedések, mint például egy maszk viselése, a járművek rendszeres fertőtlenítése és a távolság megtartása, biztosítanák, hogy a tömegközlekedésben a fertőzés kockázata ne legyen nagyobb, mint más nyilvános helyeken.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..
2023.12.10
Olaf Scholz kancellár ellátogatott a BMW müncheni gyárába, és kommentálta az iparág folyamatban....