tömegközlekedés

Bécs: beszakadt a tömegközlekedés, félnek az utasok

2020.06.02.

A koronavírus okozta korlátozások feloldása után a mobilitás ismét növekedett Bécsben. Sokan azonban még nem igazán élvezik a tömegközlekedést. A Wiener Linien – az osztrák főváros tömegközlekedését szervező cég - az utasok hirtelen csökkenésével és az ezzel járó bevételkieséssel küzd, mert az emberek félnek és sokkal kevesebben használják a tömegközlekedést – írja az orf.at 

A cég most arra hívja fel a figyelmet, hogy metróval, busszal és villamossal utazzanak autó helyett - nem utolsósorban az éghajlati válság miatt. Michael Cik, a Grazi Műszaki Egyetem közlekedéssel foglalkozó szakembere azonban nem hiszi, hogy a tömegközlekedést a szokásos intenzitás mellett ismét túl gyorsan fogják használni. "Nem fogunk visszatérni a korábbi csúcshoz, ez hosszú folyamat lesz – véli. Az emberek továbbra is félnek a vírustól.  Ezt csak információkkal lehet ellensúlyozni.

A szigorú kijáratkorlátozások idején a szokásos forgalomnak csak a 20% -át számolták a tömegközlekedésben. "A világjárvány előtt csúcspont volt a tömegközlekedés imázs szempontjából" - mondta Wiener Linien ügyvezető igazgatója, Alexandra Reinagl. Megemlítette, hogy egyre új rekordszámú utast regisztráltak: "Aztán hirtelen ebből a csúcsból estünk le."

Időközben az egykori császárvárosban a mobilitás ismét jelentősen megnőtt - de a tömegközlekedésben nem azonos mértékben. Reinagl szerint az embereknek körülbelül csak a fele utazik metróval, villamossal vagy busszal, összehasonlítva a koronovírus előtti időkkel.

Ez a jegybevétel-veszteséghez is vezet. Az ügyvezető igazgató „jelentős veszteségekről” beszél, és mínusz várhatóan a két számjegyű millió tartományba esik az év végére. Ezt szintén meg kell vitatni a tulajdonossal, azaz a várossal. 

A tendencia újbóli megfordítása érdekében a társaság megkísérli enyhíteni az utasok félelmét.

"Természetesen nincs garancia a nulla kockázatra" - mondta Hans-Peter Hutter, a bécsi orvosi egyetem szakembere.  De a jól ismert biztonsági intézkedések, mint például egy maszk viselése, a járművek rendszeres fertőtlenítése és a távolság megtartása, biztosítanák, hogy a tömegközlekedésben a fertőzés kockázata ne legyen nagyobb, mint más nyilvános helyeken.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.24
A Kia bemutatta a felfrissített Kia Stinger európai változatát. A Kia nagy teljesítményű....
2020.09.24
Sajtóértesülések szerint Stefano Domenicali korábbi Ferrari-csapatfőnök lehet a Forma-1....
2020.09.24
Egymásba rohant gépjárművek az M5-ös autópályán Hernád közelében, Röszke felé, az 51-es....
2020.09.24
A japán Aspark Owl elképesztő mutatókkal rendelkezik, de az ára sem hétköznapi. ..
2020.09.24
Németország Szövetségi Kormánya kritikus régiónak nyilvánította Győr-Moson-Sopron megyét a....
2020.09.23
Előrebocsátom, sosem vezettem korábban Skodát, a családban nem volt senkinek. A volt munkahelyemen....
2020.09.23
Kutasi Károly Magyarországról küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.23
Gigantikus nagyságrendű kormányzati megrendelést kapott az AvtoVAZ. Az orosz hatóságok 15 ezer....
2020.09.23
Hernád térségében több gépjármű ütközött egymásnak, az érintett útszakaszon a mentés és a....
2020.09.23
- Vitaindító dokumentumot készített a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a budapesti aktív és....