Oroszország

Bekeményítenek az oroszok a visszaeső szabálysértőkkel szemben

2022.01.13.

Bekeményített az orosz törvényhozás: több százezres büntetés, súlyosabb esetben 2 év börtön vár a „visszaesőként” durva közlekedési kihágást elkövetőkre. Az újonnan életbelépő szankciók azokat az életveszélyesen közlekedő autósokat érintik, akiket „minősített” gyorshajtás, a záróvonal átlépés vagy szembejövő sávban közlekedés miatt már megfosztottak vezetői engedélyüktől, de mégis újra volán mögé ültek – írja az autonews.ru orosz autós portál.

Oroszországban szigoríthatják a büntetését a közlekedési szabályokat „visszaesőként” figyelmen kívül hagyó, vakmerő sofőröknek. A törvényjavaslatot már benyújtották a Dumában.

Az új szankciók azokat a gátlástalan autósokat érintik, akiket a megengedettnél 60 km/h-val nagyobb sebességű gyorshajtás vagy a szembejövő sávban haladás miatt korábban megfosztottak jogosítványuktól. Ha ennek ellenére ismét engedély nélkül vezetnek, és hasonló szabálysértést követnek el, akkor 200-300 ezer rubel (kb. 800 ezer – 1,2 millió forint) pénzbírsággal sújtják őket. A legsúlyosabb esetekben akár két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a vétkeseket.

A törvényjavaslat sajátsága, hogy az új cikkely nem a „visszaeső” jogosítvány nélküli autóvezetés tényét bünteti, hanem csak a jogsi nélkül vezető autós által elkövetett szabálysértésekre fogják alkalmazni.

Ráadásul csak azokat a sofőröket érinti, akiknek ügyében korábban már született jogerős bírósági ítélet.  

 „Sok problémát kiküszöbölünk azáltal, hogy a lehető leghamarabb elfogadjuk a másokat veszélyeztető autósokra vonatkozó Btk.-módosításokat. A közlekedők - reményeink szerint - körültekintőbbek lesznek, ismerve a lehetséges súlyos büntetőjogi következményeket” – közölte Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke.

Az életveszélyesen vezető sofőrök büntetésének szigorítása nem sokkal azt követően merült fel, hogy november 20-án tragikus közlekedési baleset történt a moszkvai Kutuzovszkij sugárúton. A Said Gubdenszkij autós blogger által vezetett BMW M4-es áthajtott a szembejövő sávba, ahol egy Mercedes-Benz és egy Volvo személygépkocsival ütközött. A karambolban meghalt a blogger, valamint  utasa, a Dagesztáni Autó- és Motorsport Szövetség elnöke, Zaur Ibragimov is.

A tragédia azért is váltott ki hatalmas érzelmi hullámokat az orosz közvéleményben, mert a blogger korábban számtalanszor hívta fel követői figyelmét a biztonságos vezetésre, az életveszélyes manőverek elkerülésére.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....