Tóbiás és Balambér kalandjai

Biztonságos fürdőzés a természetes vizekben

2021.07.18.

Tóbiás és Balambér mai kalandjában a biztonságos szabadvízi fürdőzés legfontosabb szabályait mutatjuk be. 

A nyári melegben Tóbiás és Balambér is szívesen hűsöl a természetes vizekben, de fürdőzés közben is odafigyelnek a biztonságra. Megosztják veled a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat, hogy balesetmentes legyen a nyaralás. 

A mentőmellény nem ciki

Az első, hogy mindig kijelölt fürdőhelyen menj be a vízbe! Ezeket szakemberek választják ki és jelölik ki. Ezek a legbiztonságosabb helyek, és itt vannak meg a feltételek, amelyek lehetővé teszik – szükség esetén – a gyors mentést. 

Arról biztos hallottál már, hogy felhevült testtel nem szabad hirtelen bemenni vagy beugrani a vízbe, mert életveszélyes rosszullétet okozhat. Szép lassan, fokozatosan menjünk be a vízbe, és vizezzük be magunkat. Soha ne ugorjunk be olyan helyen a vízbe, amelyet nem ismerünk! Először alaposan vizsgáljuk meg az adott területet, hogy nincs-e ott valamilyen tárgy a víz alatt, és elég mély-e a víz. Sajnos szinte minden évben előfordult olyan végzetes baleset a Balatonon, hogy körültekintés nélkül beugrik valaki a sekély vízbe a vízibicikliről

Vízibicikliről ne ugráljunk meggondolatlanul

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata. A karúszó vagy az úszógumi nem nyújt megfelelő biztonságot, leereszthet vagy kicsúszhat belőle a gyerek, így mindig legyen mellette egy felnőtt is. 

A felnőttek se higgyék azt, hogy velük nem történhet semmi: ha valaki egyedül van a vízben, és rosszul lesz a parttól távol, nem könnyű rajta segíteni.  Érdemes társaságban bemenni, vagy szólni a családtagjainknak, barátainknak, hogy hol fogunk fürödni, ők pedig tartsák szemmel egész idő alatt azt, aki egyedül ment be úszni. Aki pedig szeret hosszabban úszni, az ne a partra merőlegesen, hanem azzal párhuzamosan ússzon, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy időben kap segítséget, ha bajba kerül.

Legyünk tisztában a képességeinkkel

Aki nem tud jól úszni vagy nem érzi magát biztonságban a vízben, az ne menjen derékig érő víznél mélyebbe, és vigyen magával valamilyen úszássegítő eszközt, a legjobb egy mentőmellény. Aki egyáltalán nem tud úszni, az mindenképpen vegyen fel mentőmellényt.

További tanácsok: 

 • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
 • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
 • Soha ne távolodjuk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkedünk!
 • Tele hassal ne menjünk a vízbe!

Óvatosan az ugrálással

 • Amennyiben nem vagyunk biztosak saját úszni tudásukban, és vízijárművekkel vízre megyünk, mindenképpen vegyünk fel mentőmellényt!
 • Kerüljük az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
 • Lehetőleg ne fogyasszon senki alkoholt, mert ittas állapotban a fürdőzés életveszélyes!
 • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

Vigyázzunk az értékeinkre is

A biztonság mellett az értékeinkre is figyeljünk oda a strandon. Sajnos a legtöbben őrizetlenül hagyják az értékeiket, amíg bemennek a vízbe fürdeni egyet, és bevett szokás az is, hogy csupán letakarják egy pléddel vagy egy törölközővel a holmijaikat, mintha az bármilyen védelmet jelentene. Vízálló telefontok és pénztárca híján érthető, hogy nem viszik magukkal a mobilt és a pénzt a vízbe, így viszont könnyű zsákmányt hagynak a tolvajoknak. 

A legjobb, ha értékmegőrzőt használunk a strandon

A legjobb megoldás, ha olyan strandot választunk, ahol van értékmegőrző szekrény, és a készpénzt, kocsikulcsot, okmányokat, illetve értékesebb vagyontárgyakat az értékmegőrzőbe tesszük. Ezen kívül érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat is: 

 • Csak a legszükségesebb dolgokat vigyük magunkkal a strandra, az értékes tárgyakat inkább hagyjuk otthon vagy a szálláson.
 • Csak annyi készpénzt vigyünk magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van.
 • Ha elmegyünk úszni, fürdőzni, ne hagyjuk őrizetlenül a táskákat, inkább vigyázzunk a holmikra felváltva. Esetleg a szomszédos strandolókat kérjük meg, hogy tartsák szemmel a cuccunkat, és aztán ne felejtsük el viszonozni a szívességet. 
 • Ha autóval érkezünk, a kocsit mindig zárjuk be, az ablakait húzzuk fel, és ne hagyjunk látható helyen értékes dolgokat.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!)

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....
2022.07.03
Nem tartja kizártnak a Tour de France versenyigazgatója, hogy a francia kerékpáros körverseny....
2022.07.03
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk az új magyarországi rendszámokat.  ..
2022.07.03
A száguldást és az extrém körülmények közötti autózást próbálhatta ki a Ments Életet Közhasznú....
2022.07.03
A Slovakia Ringen folytatódott szombaton a kamion Európa-bajnoki sorozat a harmadik....
2022.07.03
Ukrajnában több mint 200 000 használt autót importáltak vámmentesen az orosz támadóháború kezdete....
2022.07.03
Mosonmagyaróvár határában, a Levél felé vezető szakaszon forgalmi akadályra kell számítani - írja a....