48 V

BMW: A 7. generációs 5-ös sorozatú szedán új 48V-os mild hibrid és egy erősebb plug-in hibrid hajtásláncot vezet be (2. rész)

2020.12.09.

A BMW 2020 októberében dobta piacra a 7. generációs 5-ös sorozatú szedánját. A MY2021 modellek javított külső és belső kialakítással, aerodinamikával és technológiával kaphatók majd, valamint bevezetnek egy új 48V-os mild hibrid és egy új plug-in hibrid hajtáslánc rendszert.

 

8-sebességes Steptronic automata sebességváltó

A BMW automata sebességváltójának legújabb verziója új, optimalizált hidraulikus vezérlőrendszert tartalmaz a jobb reakció és hatékonyság érdekében. A torziós rezgéscsillapítók új generációja csökkenti a hajtáslánc egyenlőtlenségeit, hozzájárul a vezetési kényelem és a sebességváltás simaságának növeléséhez. A nyomatékváltó tengelykapcsolóba épített csillapítók csökkentik a lock-up súrlódó betétének kopását a nyomatéklengések csökkentése révén.

Az M550i xDrive alapfelszereltségéhez tartozó Steptronic Sport sebességváltó még sportosabb váltási jellemzőket kínál, a kormánykeréken lévő váltógombok pedig gyors manuális sebességváltást tesznek lehetővé. A 8-sebességes Steptronic Sport sebességváltó egy Launch Control (rajtprogram) funkciót is tartalmaz, amely kontrollálja a kerékre jutó nyomaték mértékét.

Az új vezérlőegység az útvonalnak és a vezetési helyzetnek megfelelően alakítja váltási stratégiáját. A szabványos navigációs rendszer és az opcionális adaptív sebességtartó automatika radarérzékelőjének adatait használja fel. Ez teszi lehetővé a sebességváltó számára, hogy elkerülje a felesleges váltásokat egymás után következő éles kanyarok esetén, illetve egy másik járműhöz közeledve alacsonyabb sebességfokozatba kapcsoljon, a motorfék lassító hatása miatt.

 

 

Vezetéstámogató rendszerek (ADAS)

A 2021-es 5-ös szedánok mindegyikében a szokásos vezetéstámogató rendszerek kerültek be. A rendszer tartalmazza a sávtartó és sávelhagyásra figyelmeztető asszisztenst kormány korrekcióval; városi vészfékező funkciót; holttértfigyelő rendszert; hátsó keresztirányú forgalomfelügyeletet; hátsó ütközésre figyelmeztető rendszert; adaptív fényszórókat; és sebességkorlátozásra vonatkozó információkat.

A Driving Assistance Plus csomag tartalmazza az adaptív sebességtartó automatikát start-stop rendszerrel kiegészítve; a kiterjesztett Traffic Jam Assist rendszert – egy 2. szintű autonóm segédrendszert, amely segít a megállásban és automatikusan közbelép, ha úgy észleli, hogy a jármű vezetője nem vezeti az autót/nem reagál, hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt és a közlekedésben résztvevőket; aktív oldalirányú ütközést megelőző rendszerrel együttműködő sávtartó asszisztenst; kikerülési segédletet; keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszert; valamint vészleállító asszisztenst – amely segíthet a padkára parkolni egy egészségügyi vészhelyzet esetén.

A szokásos Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés részeként a navigációs rendszert egy kijelző egészíti ki, amely a környező terület 3D-s megjelenítésére alkalmas. A kamerák és érzékelők segítségével az összes személyautót, teherautót és motorkerékpárt ábrázolja, amely a vezető sávjában, illetve a szomszédos sávokban halad. Ez a műszer kijelzőjének a középső részén található, és a kritikus távolságon belüli járművek ki vannak emelve.

A grafika jelzi azokat a manővereket, amelyeket a vezetéstámogató rendszerek segítségével végre lehet hajtani. Ez biztosítja, hogy a sofőr bármikor átláthassa a helyzetet és a megfelelő manőverezési irányokat. Az útvonaltervezés aktiválásakor, a képernyőn egy panel jelenik meg a 3D nézet felett, amelyben navigációs utasítások találhatók.

A navigációt a BMW Maps nevű új, digitális, felhő-alapú funkcióval is kiegészítették. Ennek előnyei a gyorsabb útvonalszámítás és a valós idejű forgalmi adatokon alapuló dinamikus újraszámítás. Az útvonalat egy előzetes megközelítéssel dolgozzák ki, vagyis az egész útvonalon várható forgalmat veszik figyelembe a várható érkezési idő kiszámításában. A kevésbé forgalmas utakra is teljes forgalmi adatok állnak rendelkezésre.

A BMW flottájából online továbbított vészjelzések a csatlakoztatott navigációnak köszönhetően még gyorsabban állnak rendelkezésre a jármű számára. Ezek a fejlesztések segítenek az érkezési idő pontos becslésében és a jobb útvonaltervezésben. A javított célbeviteli funkció lehetővé teszi bármilyen szó beírását. Alternatív megoldásként a célállomás bármikor megadható hangvezérléssel is. Ráadásul az útvonal mentén található érdekességeket (POIs) részletesen ismerteti, áttekintéssel, nyitvatartási időkkel és fotókkal egyaránt.

Az opcionális parkolási segédrendszer csomag panorámaképet és 3D térhatású kamera-nézeteket tartalmaz a parkolás könnyítésére. A rendszer segít azonosítani a megfelelő párhuzamos és merőleges parkolóhelyeket, és beállni a kiválasztott helyre. A benne foglalt Back-Up Assistant rögzíti az utolsó 45 métert, amelyet 30 km/h-s sebesség alatt tett meg, és automatikusan visszafordítja a járművet az útvonal mentén, hogy segítsen eligazodni keskeny vagy kanyargós kocsifelhajtók esetén.

A Remote 3D nézet funkció lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy az okostelefonjuk segítségével háromdimenziós élő képet hívjanak le a parkoló járművükről és annak közvetlen közeléről. A Drive Recorder, amely a BMW 5-ös sorozatának új szolgáltatása a vezetéstámogató rendszerek kameráival videofelvételeket rögzít a jármű különböző pontjairól, a felvételek tárolja, így később is visszanézhetők, akár USB-porton keresztül le is tölthetők.

A 2021-es 5-ös sorozatú szedánokba integrált legújabb verziójú intelligens személyi asszisztens (IPA) lehetővé teszi az interakció természetesebb formáját jármű és ember között. A ,,Hey BMW” mondattal vagy egy gombbal aktiválva a digitális asszisztens ráhangolódik az egyén kommunikációs módjára a jobb és pontosabb válaszok érdekében. Ezek az utasítások vonatkozhatnak a jármű ablakainak (részben vagy teljes) kinyitására/zárására, vagy a légkondicionáló beállítására is. Ezenkívül a beállítási funkcióval a vezető olyan rutinokat is megadhat, amelyek növelik a kényelmet az adott helyzetekben. Például a vezető oldali ablak automatikus nyitható, amikor a jármű eléri a GPS koordinátákkal megadott helyszínt. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
https://www.greencarcongress.com/2020/05/20200527-5series.html

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.27
A szabadtéri parkolók és nem lakás célú épületek fotovoltaikus paneljeinek telepítésére vonatkozó....
2022.11.27
A zuglói rendőrök néhány nap alatt azonosították és gyanúsítottként kihallgatták a HÉV előtt....
2022.11.27
Már javában készülődik az idei versenyévadra a győri Széchenyi István Egyetem égisze alatt....
2022.11.27
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mit hoz az idei tél? ..
2022.11.27
A Mazda Motor Corporation közzé tette a vállalat középtávú gazdálkodási tervének frissítését és a....
2022.11.27
A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria....
2022.11.27
Megrázó fotókat tett közzé az MTI a ma reggeli halálos balesetről.  ..
2022.11.27
A megfelelő látás elengedhetetlen, hogy balesetmentesen és szabályosan tudjunk közlekedni, ezért....
2022.11.27
Az ünnepi, illetve síszezon közeledtével egyre többen kelnek útra a környező vagy akár távolabbi....
2022.11.27
Az Európába irányuló amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmányok volumene 2021-hez képest....