rendőri intézkedés

A BRFK minden eszközzel fellép a gyorshajtók ellen

2023.11.30.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási versenyek és a gyorshajtás ellen - mondta a közlekedésrendészeti főosztály vezetője csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatóján.

Balogh Ádám emlékeztetett: a hatóság fokozottan ellenőrzi azokat a budapesti útszakaszokat, ahol korábban rendszeresek voltak az illegális gyorsulási és driftversenyek a júliusi, egy kerékpáros halálát okozó Árpád hídi baleset óta.

A rendőrök nemcsak járőrautókból, hanem civil járművekből is ellenőrzik a közlekedőket. A hatóság a sebességmérésen kívül ügyel arra is, hogy tuningolták-e, átalakították-e szabálytalan módon a tulajdonosok a járműveket; ezekben az akciókban a fővárosi kormányhivatal közlekedési ellenőrei mobil vizsgálóállomásokkal vesznek részt - tette hozzá.

Az illegális gyorsulási, illetve driftversenyek résztvevői korábban a közösségi médiában nyíltan szervezték találkozóikat, majd a fokozott hatósági ellenőrzések hatására zárt csoportokat hoztak létre, de a BRFK ezek tevékenységét is nyomon követi, így képes megakadályozni a versenyek megkezdését - mondta az ezredes.

A BRFK egyeztetett a nagyobb parkolókkal rendelekező bevásárlóközpontok üzemeltetőivel, és számos helyszínen forgalomtechnikai akadályokat - fekvőrendőröket - telepítettek az üzletek környékére, illetve azokat a helyeket, amelyek éjszaka nem tartanak nyitva, reggelig le is zárják.

Balogh Ádám egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: egyes sofőrök szándékosan, a rendőrök jelenlétében driftelnek, vagy követnek el más közlekedési szabálysértést, miközben autójuk utasa mindezt videóra rögzíti, és a közösségi médiában megosztja.

A járőrök ezt minden esetben helyszíni bírsággal büntetik - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Az Árpád hídon júliusban bekövetkezett halálos baleset után, októberig  1100 rendőr részvételével 214 alkalommal tartottak ellenőrzést az illegális gyorsulási versenyek, az engedély nélkül átalakított járművek és a driftelések miatt, és gyorshajtásért 594 helyszíni bírságot szabtak ki több mint hatmillió forint értékben.

Engedély nélkül átalakított járművek miatt kilencszer szabtak ki helyszíni bírságot, tíz feljelentést tettek és kilenc forgalmi engedélyt vontak be. A driftelők közül huszonnyolcat bírságoltak meg, és négy feljelentést tettek. A fokozott ellenőrzések 82 ittas vezetőt is kiszűrtek, tizenketten bódult állapotban vezettek, és tizenhárom körözött embert is elfogtak. Az intézkedések alkalmával a BRFK száztíz büntető feljelentést tett.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
Az orosz használtautó-piac egyik legmarkánsabb tendenciája 2023-ban, hogy azok, akik korábban....
2024.02.22
Újabb öt évre meghosszabbította a meghatározó német autógyár az AutoWallis Csoport Opel....
2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....