Spanyolroszág

Carmen: az 1,5 millió eurós autó, amellyel a Hispano Suiza márka ismét életre kel

2018.12.26.

A múlt század harmincas éveiben uralkodó történelmi márka, a Hispano Suiza azt tervezi, hogy egy elektromos szuperkocsival tér vissza a motorizáció világába - írja a legolvasottabb spanyol napilap, a madridi El País autós melléklete. 

"Brutális élmény volt, soha nem éreztem még ehhez hasonlót" - közölte fellelkesedve  Miguel Suqué Mateu, a történelmi márkanév jelenlegi tulajdonosa,  miután tett néhány próbakört a az 1000 lóerős elektromos motorral felszerelt új Hispano Suizával a Tarragona közelében található Calafat tesztpályán. 
 
A cég, amelyet még a dédapja alapított, most arra készül, hogy 73 évnyi "szárazdokkolás" után egy mellbevágó autóval térjen vissza a az autóipar világába. Úgy fogalmazott: családunk évszázados álma válik valóra a következő hónapokban. 
 
Egy Dubonnet Xenia, amely az Hispano Suiza új modelljét, a Carment inspirálta
 
Jelenleg körülbelül ezer Hispano Suiza lelhető még fel szerte a világban, amelyek főleg gyűjtők tulajdonában vannak. Ehhez tudni kell, hogy 1948 óta nem gyártottak új modellt eladásra.
 
A legutóbbi próbálkozások 2000-ben és 2001-ben nem hozták meg a várt sikert. A Genfi Autószalonon mutatkoztak be egy koncepciós modellel, aminek aztán nem lett folytatása.  "Tévedtünk, mert szigorú kontroll nélkül kiengedtük a kezünkből a márkanevet. A védjegy bevillantásán túl nem tettünk semmi többet. Nem volt közünk a dizájnhoz és nem vonultattunk fel semmi olyat, ami markánsan megkülönböztetett volna bennüket a többiektől" - nyilatkozta  a márkatulajdonos cég, a Grup Peralada alelnöke.  Sajnálkozva mondta, hogy nyolc évvel ezelőtti bevezetési kísérlet márkaidegen mdon történt. Az akkori Hispano Suiza valójában egy Audi platformra szerelt szimpla karosszéria volt, Ford motorral felszerelve.
 
A tulajdonos, Suqué Mateu most meg van győződve arról, hogy az új, elektromos modell márciusi bemutatója forradalmi újdonságot hoz. A bemutatót nagy titkolózás övezi, szavaiból csupán az új autó főbb jellemzőire lehet következtetni.. Amit tudni lehet: az új Hispano Suiza szíve egy 1000 lóerős elektromos motor lesz. Egy feltöltéssel 400 kilométert tud majd megtenni. Valamivel több, mint 2 másodpercre alatt gyorsul fel nulláról 100 km/h-ra és 240 kilométer/h végsebességre lesz képes. A dizájn pedig teljesen megújul, "a padlótól a plafonig." Szavai szerint merész lesz.
 
Carmennek fogják hívni
 
A Hispano Suiza új modellje - amelyet egy barcelónia céggel közösen gyártanak - a Carmen nevet viseli majd, tisztelegve a márkatulajdonosok édeasanyja, az egykori alapító unokája előtt.  Luxusautóról van szó, amelynek ára 1,7 millió dollár (kb. másfél millió euró) lesz. A tervek szerint összesen 19 darabot gyártanak, amelyknek többsége gyűjtőkhöz kerül. Egy pedig a családnál marad. Az autókat 2019 és 2023 között gyátják le. A márkanév devalválódásának elkerülésére a vásárlóknak vállalniuk kell, hogy az autót minimum 3 évig nem adják el - írja a madridi El País autós melléklete.
 
Egy Hispano Suiza 1925-ből.
 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.28
Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range....
2022.05.28
A hely, ahol festői környezetben James Bond BMW-je parkol és ahol egy gombóc fagyi drágább, mint....
2022.05.28
Igazi ritkaságokkal érkezett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az AMTS-re. ..
2022.05.28
Charles Leclerc, a Ferrari hazai versenyzője indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Monacói....
2022.05.28
Lehet, hogy nem ez a legerősebb és leglátványosabb autó a kiállításon, de ennek van a legjobb....
2022.05.28
A kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt autonóm teherautók hamarosan nagyrészt önállóan....
2022.05.28
A Volkswagen standján a számtalan pályarekordot tartó Volkswagen ID.R prototípus is megtekinthető a....
2022.05.28
Vác ad otthont a hazai ralibajnokság soron következő futamának, a Dunakanyar Rallye-nak. A Peugeot....
2022.05.28
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több kategóriában meghirdette és....
2022.05.28
Négy évtized, négymillió eladott példány, négy hajtott kerék: a Toyota 4Runner a modern kompakt....