Dacia Sandero

A Dacia CEO-ja: a következő Sandero-generáció teljesen EV-változatban is elérhető lesz

2024.03.29.

A jelenlegi generációnak, amely Európa második legtöbbet eladott modellje volt 2023-ban, nincs elektromos verziója. Ez 2027-2028-ra megváltozhat.

Denis Le Vot, a Dacia vezérigazgatója jelentette be a Genfi Autószalonon, hogy az új Sandero-generáció teljesen elektromos modellként is elérhető lesz 2027-2028 környékén. Az SUV a román gyártó legnépszerűbb modellje, így a döntés az EV-sítésre nem meglepő. 2023-ban 235 839 darabot adtak el belőle, és a Dataforce adatai szerint Európában a második legtöbbet eladott autó volt. A jelenlegi modellgeneráció 2020 óta fut, de mivel a Renault Csoport belépő márkájáról van szó, a Dacia kissé el van maradva az elektromosítással.

Ez viszont az új generációval változni fog, mondta el Le Vot Genfben, ahol a Renault Csoport kiemelt helyet és figyelmet is kapott, amely az új Renault 5-ösnek köszönhető, de az olyan bejelentések, mint az elektromos Sandero, szintén a francia cégcsoporthoz vonzotta az embereket: "A Sandero következő generációja elérhető lesz belső égésű motorral, de egy elektromos verziója is lesz. 2027-ben vagy 2028-ban fog születni és 2035-ig lesz kapható."

A 2035-ös sáv azért tudható előre és azért fontos, mert az Európai Unió ezt az évet jelölte meg a gyártók számára, hogy teljesen elektromossá tegyék a palettájukat. A Sandero mellett a Duster is hasonló problémával küzd, a nagyobb SUV jelenlegi generációját 2032-ig tervezik gyártani, de ennek a generációnak sincsen még teljesen EV változata, hibrid verziója most tavasszal válik elérhetővé, amely a Renault-Nissan CMF-B platformjára épül.

"A Sandero következő generációja egy nagy autó lesz", Le Vot azt is hozzátette, hogy a modellt a Renault Csoport jelenleg megjelenő modelljeinek tervei is segítették, így a  Renault 5-ös, és a közelgő Renault 4-es, ami hasonló méretű SUV lesz, mint a Sandero. A CEO azt is elmondta, hogy a cég azon is sokat gondolkodik, hogy egyáltalán megmaradjon-e a miniautó szegmensben, ahol jelenleg a Spring modell található, de Le Vot szerint a modell generációja után vagy nagyobb szegmensben mozgatják át a Springet vagy teljesen megszüntetik. A Renault viszont éppen egy új Twingo modellen dolgozik, amelynek tervezéséből a Dacia mérnökei is meríthetnének ötletet.

"Igazából nem A- vagy B-szegmensről van szó [miniautó, vagy kisautó szegmensei], hanem arról, hogy megfizethető elektromos autózást hozzunk a piacra.", folytatta Le Vot. A szintén Renault alá tartozó Ampere Ev cég fejlesztette ki az AmpR Small platformot a 4-es és 5-ös Renault modellekhez és amely lehetséges, hogy az elektromos Sandero platformja is lesz majd. A Spring modell, amely Le Vot szerint igazán jól teljesített, ráncfelvarráson is átesett idén, valamint a brit piacra is belép. Le Vot szerint ezek a lépések visszahozhatják a francia piacon elvesztett bevételeket, amely a legnagyobb volt a Spring számára.

Mivel mind a Spring, mind a Duster új ellenfelekkel találkozhat, a Sandero elektromosítása még fontosabbá válhat a Dacia számára. A Spring a francia piacon a Renault 5-ös ellen mindenképp veszíteni fog valamennyi teret, de mivel egy cégbe tartoznak, ez még nem akkora probléma, viszont a rivális Citroën is egyre több modellt ad el. Hasonlóan, a Duster a kínai MG ZS modellje miatt aggódhat.

A Sandero elektromos verziója még messze van, de addig is a Dacia rengeteget igyekszik fejleszteni palettáján. A Sandero és Jogger modellek gyártását Marokkóba helyezik át, hogy spórolni tudjanak a gyártás költségein, a cég fő telepén, Piteștiben pedig a Duster és a Bigster, az új SUV modell fog majd készülni.

Képek forrása: Dacia

Forrás: 
Automotive News Europe

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..