rendszámfelismerő rendszer

Dinamikus sebességkorlátozó jelzések váltják a fix táblákat

2021.04.21.

Az állandó sebességkorlátozó táblák helyett az időjárási és a közlekedési körülményekhez folyamatosan igazodó útjelzéseket kezdtek el tesztelni az autópályákon. Egy olyan komplex rendszerről van szó, amely egyszerre alkalmazkodik a környezethez, figyelmezteti a veszélyekre az autósokat, illetve rögzíti a sebességtúllépéseket.

Az autópályákon jelenleg állandó táblák jelzik a maximális sebességet, illetve figyelmeztetnek azokra az útszakaszokra, melyek veszélyessé válhatnak, például rossz időjárási körülmények között, köd, eső vagy feljegesedés esetén. A mostani módszer azonban nem alkalmas arra, hogy különleges körülmények vagy rossz látási viszonyok között a teljes autópálya-szakaszon lassításra bírja az autósokat.

Erre kínál megoldást az az új technológia, melyet Oroszországban kezdtek tesztelni – írja az autonews.ru orosz autós szakportál.

A módszer lényege a dinamikus útjelző táblák és a sebességrögzítő kamerák komplex működtetése. A tesztüzem már zajlik Oroszország több régiójában.

Most a sofőröket csak általánosságban figyelmeztetik arra, hogy rossz időben csökkentsék a haladási sebességet. Ezt a funkciót zivatarfelhő-piktogramos útjelző táblák látják el. Például olyan autópálya-szakaszokon, ahol 90 km/h a megengedett sebesség, előfordulhatnak olyan jelek, amelyek heves eső esetén ezt 70 km/h-ra korlátozzák. Ám az „ajánlott” sebesség túllépését a közlekedési szabályok szerint semmilyen módon nem büntetik. Szakértők szerint ugyanakkor a lassításra felhívó tábla figyelmen kívül hagyása balesetet okozhat.

A probléma megoldására tett most javaslatot az a cég, amely az orosz autópályákra fejlesztette ki a megfigyelő kamerás sebességmérő és ellenőrző rendszert. Az eljárás kulcsa, hogy az autópályákon elhelyezett elektronikus kijelzőkről értesülnek az autósok az adott útszakaszon éppen érvényben lévő ideiglenes sebességkorlátozásokról, amelyeket a szintén ott elhelyezett kamerák automatikusan mérni is kezdenek.

Az ilyen elektronikus útjelző „táblák” lehetővé teszik a sebességkorlátozásokra vonatkozó információk dinamikus módosítását az időjárási viszonyok változásától függően. A normál esetben 110 km/h-s útvonalon például zuhogó esőben azonnal vált az elektronikus jelzés, és villogva kiírja: Csökkentse sebességét 90 km/h-ra! Az autósnak tisztában kell lennie azzal, hogy ez nem csupán jó tanács, hanem kötelezően betartandó korlátozás, aminek megszegése pénzbírsággal jár.

A jogi viták elkerülése érdekében a technológia kifejlesztői egyszerre három kamerát telepítenek az adott útszakaszra. Az első kettő rögzíti azokat a pillanatokat, amikor az autós megközelíti a kijelző kaput. Amint a gépjármű áthaladt alatta, az onnan 50 méterre telepített kamerák automatikusan felvételt készítenek. A felvételeken nem csak az autó képe és  rendszámtáblája látható, hanem az infótáblán szereplő pillanatnyi sebességkorlátozás is. Erre azért van szükség, hogy ne lehessen vita a büntetés kiszabásakor. Bizonyítható legyen, hogy a sofőr pontosan láthatta a sebességkorlátozó táblát.

A tesztek kezdetekor volt vita arról, hogy megfelelnek-e a KRESZ-nek a dinamikusan változó jelzések az országúton. A szakértők azonban úgy találták, hogy sebességkorlátozásra alkalmazhatóak az elektronikus figyelmeztető jelezések, feliratok és szimbólumok.  

Az orosz fejlesztők bíznak abban, hogy a jövőben az interaktív táblák az intelligens közlekedési rendszer (ITS) részévé válnak nemcsak az autópályákon, hanem a nagy forgalmú városokban is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Németországban nőtt a forgalomba helyezett autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest,....
2021.05.06
Az eladási darabszámokat nézve úgy tűnik, a vásárlóknak bejön a Tucson új, világító ábrázata, a....
2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....