Solar Impulse 2

Eddigi leghosszabb útjára készül a Solar Impulse 2

2015.05.06.

Eddigi leghosszabb útjára készül a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép: Kínából egyhuzamban repül Hawaiira. A világ körüli úton lévő repülőgépet vezető pilóta, André Borschberg elmondta, hogy csütörtökön tervezik az indulást a kelet-kínai Nankingból Hawaiira.

A 8175 kilométeres utat öt nap és öt éjszaka alatt teszi meg a Solar Impulse 2, amelynek szárnyain több mint 17 ezer napelem van. Ezek hajtják a repülőgép motorját és töltik fel az elemeket az éjszakai repüléshez. A Solar 2 márciusban indult világ körüli útjára Abu Dzabiból és Oman, India, valamint Mianmar érintésével érkezett hat szakaszban Kínába. Útjának hetedik szakasza lesz a Csendes-óceán átszelése. Egyetlen korábbi szakasz megtétele sem tartott tovább 20 óránál, Hawaiira az út várhatóan 120 óra lesz. –


Ez lesz az eddigi legnagyobb kihívás abban az értelemben, hogy soha nem repültünk óceánok fölött – hangsúlyozta a 62 éves Borschberg. Vannak természetesen kérdőjelek a repülőgépet illetően, képes-e például ezzel a típusú energiával önállóan repülni. És persze ami a pilótát illeti, képes leszek-e éber maradni ezen a szakaszon, és vezetni a repülőgépet, képes leszek-e a saját energiámat a megfelelő szinten tartani – tette hozzá a pilóta, aki társával, Bertrand Piccarddal felváltva vezeti a Solar Impulse 2-t.

A repülőgép a Mount Everest magasságában, majdnem 9 ezer méteren fog repülni nappal, hogy a lehető legtöbb napfény érje, feltöltődjenek elemei, hogy minél több energiát tudjon tárolni. Éjszaka ezer méterre fog leereszkedni. A pilóta nagy hőingadozásnak lesz kitéve, mivel reggel akár 35 Celsius-fok is lehet a hőmérséklet, ami kora estére akár mínusz 20 Celsius-fokra is lehűlhet a nagy magasságokban. - Tél is, nyár is lesz mindennap a pilótafülkében – tette hozzá Borschberg, aki 25 évig katonai repülőgépeket vezetett a svájci hadsereg tartalékos pilótájaként.

Borschberg azt tervezi, hogy naponta nyolcszor 20 percet pihen, de ebben az időjárás vagy a turbulencia megakadályozhatja. A repülőgépen van "virtuális társpilóta, ami egy stabilizációs eszköz. Ez jelzést ad és felkelti őt, ha valamit váratlan történne a repülővel. A pilótafülke túl kicsi ahhoz, hogy felálljon, de az ülést vízszintesbe lehet hajtani, hogy lefekhessen és jógázhasson. Légzőgyakorlatokkal és meditációval akarja a pilóta segíteni szervezetét a hosszú úton.

A Solar Impulse 2 repülőgép szárnyainak fesztávolsága 72 méter, szélesebb, mint egy Boeing 747-es repülőgépé. A gép 2300 kilogramm, akkora súlyú, mint egy kis- vagy közepes méretű teherautó.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Szentlőrinc térségében forgalmi akadályra kell számítani – jelentette az Országos....
2024.05.29
Ideális megoldás lenne az automobilizmus gondjaira a hidrogénhajtás, mert nem szennyezi a....
2024.05.29
Egyszerre két, párhuzamos kutatási és fejlesztési projektet indít útjára a Toyota. Az egyikben a....
2024.05.29
Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a gyári első szerelés (original equipment, OE....
2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....