Renault Captur

Egy Renault, ami kéne

2021.05.08.

A városi terepjárók egyik legnépszerűbb képviselője jó pénzért konnektorból tölthető akkumulátorral és hibrid hajtással is elérhető. Teszteltük az Év Zöldautója 2021 díj ezüst fokozatát elnyerő Renault Captur e-tech plug-in hybrid modellt.

Hogy néz ki?

Nagyot alkottak a Captur tervezői, mármint nem nagy autót (inkább egy nagy Cliót), hanem nagyszerű dizájnt. Jó ránézni, a játékos hajlítások, a fodrok, a rokokó báj és az izgalmas színvilág vonzza a tekintetet. A kéttónusú fényezés kiemeli a tömegből, a zöld rendszám csak hab a tortán. A lámpák elöl és hátul egyaránt LED-esek (a távfény felkapcsolása automata is lehet, bár kicsit későn kapcsol le). Az utastér a szokásos, Zoéval elkezdett Renault arculat legfrissebb kiadása, a középkonzoli képernyő szabadon áll, kezelése egyszerű, de vezetés közben azért nem ajánlott a nyomkodása. Az ergonómia nem tökéletes, a gombokat, kapcsolókat szétszórták, a kormányfűtés kapcsolója például mélyen a kormány alá került. Az utastérben a hangulat vidám, a hátsó sorban ülők (legfeljebb két felnőtt) kényelme fokozható a csomagtér kárára, a második sor üléspadja előre-hátra tologatható. Családosoknak jó hír, hogy a hátsó két szélső ülés mellett az első utasülés is isofixes.

Az elektronikus váltó lebegő választókarja (alatta is van tárolóhely) ösztönösen kezelhető, a B visszatöltő fokozathoz csak magunk felé kell pöccentenünk kattanásig. Kacattartó van bőven, a kesztyűtartó fiókszerűen kihúzható. Télen jól jön az ülésfűtés és a kiegészítő elektromos fűtés. Az USB-n keresztül csatlakoztatott iPhone és a CarPlay kapcsolatát mindvégig harmonikusnak értékeltem, a Bose hangrendszer szépen szól.

Hogy megy?

A Renault mérnökei által kifejlesztett és szabadalmaztatott e-tech hybrid technológia alapját két villanymotor, egy innovatív körmös kapcsolású váltó és egy belsőégésű motor adja. Elektromos motorok mellett alkalmazva a tengelykapcsoló és szinkrongyűrű nélküli sebességváltó (négy fokozat van a benzines, kettő pedig a villanymotor számára) 100 százalékban elektromos indítást tesz lehetővé. Ez jelentősen csökkenti a sebességváltás idejét, ami gyorsításkor növeli a vezetési kényelmet és a teljesítményt. Az erősebb visszatöltést B üzemmód szolgálja.  A plug-in hibrid Captur összteljesítménye 160 lóerő, 1,6 literes szívó benzinmotorját két elektromotor (egyik 34, a másik 67 lóerős) segíti, nagy kapacitású akkumulátorral (9,8 kWh és 400 V) rendelkezik, amely 105 kilogrammot nyom a mérlegen. Az akkumulátor töltése 3-5 órát vesz igénybe a töltési teljesítménytől függően, beleértve a háztartási aljzatokat is (otthon 10 amperrel inkább 4,5-5 órával számoljunk), a fedélzeti töltő 3,7 kilowattos. Mivel Type 2-es kábelt nem adtak hozzá (nem alapfelszereltség, százezer forint a felára), csakis otthon töltöttem, lehetőség szerint minden nap.

A belsőégésű motor a jól bevált 1,6 literes, négyhengeres benzinmotor (91 lóerős), amelyet kifejezetten erre a célra terveztek át, hengerenként dupla befecskendezést, valamint EGR-szelepet, új elektromos vízpumpát és részecskeszűrőt kapott. Legnagyobb sebessége 173 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órára 10,1 másodperc alatt gyorsul fel. Nem vágnak falhoz ezek az adatok, de arra jók, hogy 16 mázsás Capturral a Hungárián simán legyorsuljuk a 170-190 lovas BMW-ket. Az össznyomaték ugyanis brutális: 349 Nm, ami már 2400 percenkénti fordulattól a rendelkezésünkre áll.

Bár mindig elektromosan indul a 4,227 méter hosszú Captur (a nagyobb villanymotorral, a kisebb felpörgeti a benzinmotort, ekkor vált a körmös kapcsoló és beszáll a hajtásba az egyhatos), előfordul, hogy az első kilométerek után mégis beindul a benzinmotor, ami aztán nem is akar leállni, amíg üzemmeleg nem lesz. Így, ha azt terveztük, hogy egyhuzamban megteszünk csakis villannyal 45-50 kilométert, fordulhatunk is vissza, mert az 1,6-os szívó elrontotta a tervet. Nálam az 50 kilométer volt a megtehető legtávolabbi úticél villannyal, azzal a megkötéssel, hogy 2 deci benzint ilyenkor is bekortyolt, pedig nem agresszíven hajtottam. Autópályán sokat fogyaszt, de jól is megy, az alacsony tömegközéppontja miatt kanyargós utakon is élvezetes a vezetése.

Apropó fogyasztás: közel 900 kilométert tettem a tesztautóba (negyven százalékát helyi kibocsátás nélkül), többnyire városban és elővárosban használtam. Sok töltéssel 3,2 literre alakult a benzinfogyasztás 100 kilométerenként, ehhez társult további mintegy 10 kWh felhasznált energia 100 kilométerenként. Ha osztok és szorzok, nagyjából 5 literes átlag jött ki a végére.

Milyen vezetni?

A hibrid Capturban a városi utak akár 80 százalékát tisztán elektromos üzemmódban tehetjük meg, miközben egy hagyományos benzineshez képest akár 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztást érhetünk el. Az elméleti villanyos hatótáv 65 kilométer, a legnagyobb sebesség ilyenkor 135 kilométer/óra lehet.

A Renault Captur megőrizte elődjének jól ismert úttartását, autópályán kifejezetten jó volt vezetni, de a Mátra kanyargós útjain is jól teljesített, miközben a variálhatósága (16 centiméteren csúsztatható hátsó üléssor) nem változott. Csomagtartója 265-379 köbdeciméteres (lehajtott hátsó ülésekkel ez 1118 literre hízik), kisebb családi utazásokat jól kiszolgál. A hajtó akkumulátor miatt 157 literrel kisebb a csomagtér, mint a hagyományos változatban, a padlórekeszt jórészt elveszítettük - ám az egyszem Aptiv töltőkábel (Magyarországon, Tatabányán gyártották) még befér oda.

40-45 kilométer alatt elfogy az akkumulátor mintegy 8 kilowattóra kapacitása, a maradékot a rendszer tartalékolja, hogy az elindulásokat támogassa, ugyanis az e-tech hibrid mindig elektromosan indul és hátramenetben is csak villannyal megy.

Felfüggesztése és rugózása pont annyira feszes, amennyire még kényelmes, ez jól jön a Mátrában, és nem kellemetlen a jászsági foltozott utakon. A hibrid hajtás nagy előnye, hogy alig kell fékezni, elég csak lassítani, adott esetben a B (erősebben visszatöltő) fokozat használatával (az első hűtött féktárcsa átmérője/vastagsága 296/26 milliméter, a hátsó mérete 290/13 milliméter). A kormányzás steril és plasztikus, nem kanyarvadászatra teremtették, a vezetési élmény összességében átlagos. A Dunlop Wintersport 5 gumiabroncsok jól jöttek a hirtelen téliesre forduló márciusban.

Mennyibe kerül?

A belépő Captur modellnél 4,55 millió forinttal drágább a konnektoros változat (10,849 millió forinttól indul a móka), de ki vesz manapság alapváltozatot? Ha jól felszerelt Capturral vetjük össze (140 lóerő, EDC duplakuplungos váltó, 8,349 millió forintos alapár), kisebb az árkülönbség, de még akkor is jóval drágább a zöld rendszámos. Nem kell jósnak lennem, hogy kijelentsem, sok konnektoros Capturt nem látunk majd az utakon, de ez nem a Renault hibája, hanem a magyarok anyagi lehetőségeiből következik.

Az LG akksi elhasználódásától nem kell tartani, nyolc évig, vagy 160 ezer kilométerig garantálja a gyártó, hogy legalább a 66 százalékát megtartja az eredeti kapacitásnak.

Kép és szöveg: B. Cs.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.26
Halálos baleset történt a 47-es főúton vasárnap este, emiatt teljes az útlezárás az algyői Tisza-....
2021.09.26
Most nem elektromos hajtásra átalakított Trabantokról beszélek, hanem Kelet-Európa emblematikus....
2021.09.26
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Szolgálati jármű ..
2021.09.26
Gyakran panaszkodunk, hogy milyen drágák lettek az új autók, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy....
2021.09.26
Három személyautó ütközött össze, többen megsérültek - írja a police.hu. ..
2021.09.26
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a vasárnapi....
2021.09.26
Az Alföld méltatlanul alábecsült régiónak számít a hazai kirándulóhelyek palettáján. Sokan azt....
2021.09.26
A tübingeni hatóságok 30 euróról 120 euróra akarják emelni a nehéz járművek éves parkolási díját. A....
2021.09.26
Az USA Michigan államának gazdaságfejlesztési minisztériuma bejelentette, hogy projektet indít egy....
2021.09.26
Hová lehet fekvőrendőrt telepíteni, és milyen szabályai vannak? Az autósok nem szeretik, és vannak....