biztosítás

Egy új autó árát bukhatjuk, ha biztosítás nélkül szenvedünk síbalesetet külföldön

2022.12.20.

A kedvelt síparadicsomokat egyre több magyar látogatja, és a meghosszabbított téli iskolai szünet miatt január első hetére is sokan terveznek külföldi utakat. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) információi szerint az emberek az utazásokkal kapcsolatban is költségtudatosabbak, így a mostani szezonban a közeli és olcsóbb síközpontok a legnépszerűbbek. Mielőtt azonban útnak indulunk, fontos, hogy akár az utolsó pillanatban is kössünk utasbiztosítást, hogy kedvenc téli sportunk ne váljon rémálommá egy esetleges baleset miatt.

Ne essünk el a megfelelő védelemtől

A téli sportok közül leggyakrabban a síelés és a snowboardozás miatt választunk külföldi terepet, egy amerikai tanulmány szerint viszont egyúttal ezek a legveszélyesebb téli sportok. A legtöbb ilyen balesetet esés okozza, de a pályán való ütközés sem ritka. Az Allianz Hungária statisztikái szerint a jellemző sérülések közé tartozik a lábszártörés, a keresztszalag-szakadás, valamint a vállat, hátat és kezet érő ficamok és rándulások. Az ilyen balesetek önmagukban is éppen elég kellemetlenek, de még nagyobb stresszel járnak, ha egy hegy tetején történnek meg, ráadásul külföldön, ahol a társadalombiztosításunk nem érvényes. Pont ezért kiemelten fontos, hogy utasbiztosítással a zsebünkben vágjunk neki az utazásnak, hiszen bár a baleseteket nem előzhetjük meg vele, a megfelelő sürgősségi orvosi ellátás finanszírozásához életmentő segítséget nyújt, amiről sokan még mindig megfeledkeznek.

Illusztráció: Allianz

Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú utazásbiztosítást választunk, mert léteznek kifejezetten a téli sportolási igényekre szabott opciók. Ezeken belül is különbséget kell tenni a kijelölt pályán síelő hobbisportolóknak, a pályán kívüli izgalmakat keresőknek, illetve a versenysportolóknak szóló szolgáltatások között. A téli sportbiztosítások számos szolgáltatást tartalmaznak: többek között a választott csomagnak megfelelő limitig fedezik a baleset esetén szükséges helikopteres mentést és sürgősségi ellátást, illetve a fel nem használt síbérlet költségét. De olyan elemeket is tartalmaznak, mint például poggyászbiztosítás – ideértve a sportfelszerelések biztosítását –, továbbá jogvédelmi és felelősségbiztosítás, illetve utazási segítségnyújtási szolgáltatások. Emellett autós utazás esetén autó asszisztencia, vagy légi utazás esetén járatkésés vagy járattörlés esetére automatikus szolgáltatás is választható.

„Az Allianz díjkalkulátorában egy téli sportolás célú, egyhetes európai utazásra autó asszisztencia szolgáltatással együtt már 7405 forintért is találunk átfogó biztosítási csomagot egy fő számára. Plusz 2170 forintért azonban limit nélkül téríti meg a biztosító a sürgősségi orvosi ellátás, illetve a helikopteres és hegyi mentés költségeit baleset esetén, továbbá a hirtelen megbetegedéseket (beleértve a vírusfertőzést). Emellett a biztosítás fedezi a balesettel összefüggésben sérült sportfelszerelés megtérítését – Platina csomag esetén összesen akár 400 000 forintig. Ugyanez a fokú védelem egy háromtagú, gyerekes család számára 19 500 forintért vehető igénybe. Ez az összeg elenyésző ahhoz képest, hogy milyen tetemes költségekkel találhatjuk szembe magunkat, ha utasbiztosítás nélkül utazunk külföldre és sürgősségi orvosi ellátásra van szükségünk” – mondta Móri Anikó, az Allianz Hungária utasbiztosítási termékmenedzsere.

Drága mulatság

Az Allianz adatai alapján az egyik jellemző baleset az esés miatti lábtörés. Egy konkrét esetet nézve, ha például Ausztriában kijelölt pályán síelés közben elesünk és lábszártörést szenvedünk, az alábbi költségek merülhetnek fel kórházi ellátás esetén (forintra átszámolva):

  • Helikopteres mentés: 2 288 900 Ft
  • Orvoshoz szállítás: 66 500 Ft
  • Sürgősségi orvosi ellátás: 3 219 000 Ft
  • Gyógyszer: 52 550 Ft
  • Beteg Magyarországra szállítása az illetékes gyógyintézetig: 338 000 Ft

Összesen tehát egy ilyen szerencsétlenség következtében akár hatmillió forintunkba is kerülhet, ha nincs megfelelő utasbiztosításunk. Fontos megemlíteni, hogy az Európai Egészségkártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, így nem téríti meg a hegyi mentés és a szállítás költségeit sem, és a turistaközpontokban működő egészségügyi intézmények közül nem mindegyik fogadja el.

Megoldások extrém esetekre is

Abban az esetben, ha nem csak síelni akarunk, válasszunk olyan biztosítást, ami többféle téli sportra is kiterjed. Az Allianz Téli Sportok utasbiztosítás például a kijelölt pályán való síelésen és snowboardozáson túl szánkózásra, hótalpas túrázásra, korcsolyázásra, motoros és kutyaszánozásra, hóraftingra, valamint bobozásra is kiterjed. Ráadásul utazás előtt akár 2 órával is megköthető online, néhány perc alatt.

Azoknak pedig, akik pályán kívül, versenyen vagy funparkban szeretnek téli sportolni, alaposan utána kell nézniük a lehetőségeknek, hiszen a legtöbb utasbiztosítás ezekre nem nyújt fedezetet. Ám vannak kifejezetten ilyen célra szóló megoldások, ilyen például az Allianz Extrém Sportok utasbiztosítása.

Automatikus szolgáltatás kárbejelentés nélkül

Ezenkívül amennyiben autó helyett inkább repülővel utaznánk, mindkét biztosításnál opcionálisan választható a menetrendszerinti légi járat késése, törlése és útvonalának módosítása esetén nyújtott automatikus szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy az Allianz által használt blokklánc-technológiának és okosszerződésnek köszönhetően nincs szükség a biztosítási esemény bejelentésére, annak elbírálása és kifizetése automatikusan megtörténik, amennyiben a szerződéskötéskor megadjuk a menetrendszerinti járatok számát, indulási dátumát és időpontját, valamint a bank nevét és a bankszámlaszámunkat.

Az Allianz utasbiztosításairól részletes információ itt található: https://www.allianz.hu/hu_HU/lakossagi/karbejelentes-es-ugyintezes/gyakran-ismetelt-kerdesek.html#utasfaq

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.07.22
Pénteken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Pörböly és....
2024.07.22
Az iparág meghatározó szereplője, a RoboSense által fejlesztett, új generációs LiDAR szenzorokat....
2024.07.22
Kalle Rovanperä domináns rajt-cél győzelmet aratott a vb-naptárba első alkalommal bekerült Lett-....