Audi PB18 e-tron tanulmány

Elektromos és quattro: íme a jövő az Auditól

2019.02.28.

Megsimized, és kinyílik. Gombnyomásra, kormányostul úszik középre az egy ülés. Amúgy pályafókuszú versenygép az Audi PB18 e-tron.

Mivel még éppen nem volt 8 óra, amikor megnyitották volna hivatalosan is a standot, a lelkes autótörölgetők táborába csatlakoztam be azért, hogy néhány képet lőjek az Audikról és Porschékról még kora reggel, a nagy forgatag előtt. Óvatosnak kellett lennem, hiszen ugyan van magyar programozó a Forma 1-nél, illetve a Porsche design igazgatója is magyar – amelyek igen dicséretre és elismerésre méltó tények -, csak én voltam az a makacs, akire kétszer szólt rá a személyzet, hogy tessék megvárni a nyolc órát, amikor „nyit” a stand. Szóval óvatosan ezzel a hírnév dologgal, nem szeretnék akárkikre szégyent hozni magyarként!

De mégis ki a túró ne akarna lencsevégre kapni máris egy ilyen futurisztikus négykerekűt, mint ez a PB18 itt, kérem szépen? Mintha az ufók most helyezték volna az üvegkalickába. A Holdon nő a kínai gyapot, ezt az Audit meg egy távoli galaxisból dobták le az öreg kontinens legszebb világvárosának szívébe, Párizsba az idegenek. Jól látszik, hogy nemcsak a designerek, de a mérnökök is mindent beleadtak – azok a tervezők, akik köztudottan rettegnek a Teslától -, hogy valami ütőset készítsenek itt a Diesel-botrány meg a WLTP-s modellpaletta-nyírbálás idején.

A meghajtás tisztán elektromos. Hasonlít a klasszikus quattro-ra az összkerékhajtás, csak itt villanymotorok dolgoznak vektorvezérléssel, pályára optimalizált beállításokkal. A kocsi komplett tömege 1600 kg alatt van, amely a 800 V-os akksik mellett annyira nem is vészes: kompozit, alumínium és acél is felhasználásra került a karosszéria könnyedsége érdekében. Ami ezeknél is fontosabb technikai adat: 500 km-es hatótáv és akár 15 perces töltési idő, a nulláról maximumra „tankolva”. Hab a tortán a picivel több mint 2 másodperces 0-100-as sprint, illetve a 370 literes csomagtartó, amely a hétköznapokban is jól használható.

Apropó! A B-oszlophoz odaérinted a kezedet, majd jutalomfalatként kinyílik az első ajtó. Semmi kilincs! Aztán, a kormányon lévő gombbal csúszik ki és középre az ülés+kormány+műszercsoport kombináció egy egységként, ebbe a trióba pont beleillik még egy vezető is – ami elvégre nem árt.

Az elölről R8-asra, míg hátulról egy kicsit meghúzott vagy kihúzott A7-esre hasonlító jószág büszkén feszített az új R8 LMS koncepció mellett – ha már a klasszikus RS modellek kiszorultak a kiállított ínyencségek közül idén.

De izgalmakban így sem volt hiány, miután a klasszikus visszapillantók nélküli Audi e-tron is helyet kapott a standon. Ezt lestük meg Los Angeles-ben a világpremieren. Ára úgy 25 millió forint körül mozog, Németországban már ősztől rendelhető volt. Az árcédula hasonlít a Jaguar elektromos I-Pace modelljén lógóhoz, noha dinamizmusban kissé lemarad hozzá képest az e-tron: kevesebb, mint hat másodpercet vesz igénybe a 0-100-as sprint. A győri elektromotorok adta rendszerteljesítmény 300 kW és közel 700 Nm. Ez vajon elegendő ahhoz, hogy lepipálja a Mercedes elektromos SUV-ját?

A hatótáv növelésében kulcsfontosságú szerepet játszik a hatékony regenerációs fékezés és a jó visszatáplálás. Az e-tron ebben elég jó az Audi állítása szerint. Vagyis amint levettük a lábunkat a „gázpedálról”, máris intenzív motorfékkel csurgunk tovább.

Az Audi egyébként nemrég vagány koncepciót villantott a légitaxik terén. Az önvezető kocsitestbe drónon keresztól érkezik az utascella. Így egyszerre lehet egyesíteni a harmadik dimenzió adta mobilitási lehetőségeket és a lokálisan környezetbarát városi, elektrifikált, önvezető megoldásokat.

Az elektromos autók és a 3D nyomtatás térhódításával igen izgalmas jövő elé néz a mobilitás. Az marad talpon, aki komplett mobilitási szolgáltatóként tekint a közlekedésre – drónt foglalsz, tovább autózol, de közben meg is alszol valahol – vagyis a kerek egészet kell szem előtt tartani. Máskülönben nagyon megnehezítik a klasszikus autógyártók életét a jött-ment kínai startupok, akik mind anyagilag, mind darabszám-ügyileg jobb helyzetben vannak keleten – egy olyan piacon, ahol pár ezer tesztmodell nem tétel 1,3 milliárd emberre vetítve. S rövid távon gondolkozva, az áramjárta vonalat kissé hanyagolva, eközben bevetésre kész a biodízel üzemanyag a Volkswagennél.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.19
Az ámokfutó sofőr jelentős pénzbírságot és sok büntetőpontot kapott. ..
2020.09.19
Helikopterről is figyelték a forgalmat az M86-os számú autóúton, ahol az ellenőrzés célja a....
2020.09.19
A Lexus bemutatta Európában az LS felfrissített változatát, amelyet nálunk csak hibridként lehet....
2020.09.19
Nemrégiben újabb egységgel erősödött a MOL Limo autómegosztó flottája. A jelenlegi 450 autóból álló....
2020.09.19
Jászfelsőszentgyörgyön ütött el egy motorost, aki súlyosan megsérült. ..
2020.09.19
792 200 járművet adtak el, 6,6 százalékkal kevesebbet mint egy éve - közölte a német járműgyártó....
2020.09.19
A Hyundai 46 éves versenyzője január óta először ült versenyautóba, mégis megnyerte a pénteki napot....
2020.09.19
Közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség az ellen a férfi....
2020.09.19
Korlátnak ütközött és keresztbefordult egy kamion az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető....
2020.09.19
A Telepass-sáv kihasználásával kerülte el egy dél-olasz autós a fizetést az olasz sztrádákon – írja....