BMW Art Cars

Elkészültek a következő BMW Art Car első dizájntervei

2024.02.10.

A Julie Mehretu kézjegyét viselő BMW M Hybrid V8 versenyautó idén májusban, a párizsi Pompidou központban ünnepli világpremierjét, majd néhány héttel később rajthoz áll a Le Mans-i 24-órás futamon.

Julie Mehretu elkészült a huszadik BMW Art Car első dizájnterveivel. A nemzetközileg elismert művész az autótervezés és a sebesség iránt érzett szenvedélye kifejezéseként álmodja valóra a kollekció következő guruló műalkotását, amelyet a munkásságára jellemző stílusjegyek mentén készít el: kézjegye nyomán testet ölt a lendület és a kétdimenziós térben megalkotott motívumok teljes életnagyságban, háromdimenziós formában kelnek életre. Julie Mehretu aktuális kreatív folyamatának főszerepében a BMW M Hybrid V8 versenyautó tündököl, amely május 21-én a művész sokrétű vásznaként érkezik meg a legendás BMW Art Cars kollekcióba. A huszadik guruló műalkotás a párizsi Pompidou központban ünnepli világpremierjét, majd néhány héttel később rajthoz áll a Le Mans-i 24-órás futamon.

A huszadik BMW Art Car megálmodásához Julie Mehretu átfogó munkássága széleskörű szín- és formavilágát hívta segítségül: a homályos fényképektől és a pontozott rácsmotívumoktól kezdve, a neonszínű festékszórókon át, egészen a művész ikonikus, gesztusjelzésekkel dolgozó absztrakcióiig. Az így születő végeredményt egy nagyfelbontású fényképként, karosszériafényezést segítő háromdimenziós fénytervezési technológiával viszi majd fel a versenyautó karosszériájára.

Julie Mehretu, akinek munkáit március 17-től a velencei Palazzo Grassi művészeti múzeum retrospektív kiállításának keretében mutatják be, először dolgozik együtt a BMW-vel háromdimenziós formátumban. A BMW M Hybrid V8 versenyautó felületeinek és vonalvezetésének összjátéka a művész festészeti elemeinek egyedülálló aspektusát kelti életre, az alkotói folyamat merőben új perspektíváit nyitva meg Mehretu előtt.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szabályzata szerint a BMW M Hybrid V8 versenyautón kizárólag karosszériafóliaként szerepelhet a háromdimenziós műalkotás, a huszadik BMW Art Car megalkotásában ezért Julie Mehretu szorosan együttműködik a Manuel Eberl és Gertraud Brenninger vezette German Race Spirit csapattal, amely már meghatározó tapasztalattal rendelkezik e téren: korábban a Jeff Koons által megálmodott tizenhetedik BMW Art Car guruló műalkotás egyedi karosszériaborításának felvitelében is közreműködtek.

Múzeumból versenypályára – és vissza

A BMW Art Cars kollekció évtizedekre visszatekintő hagyományait éltetve a huszadik guruló műalkotás is első ízben egy nemzetközi hírű múzeumban mutatkozik be a nagyközönség előtt. Ahogyan Roy Lichtenstein (1977) és Jeff Koons (2010), úgy idén május 21-én Julie Mehretu is a párizsi Pompidou központban leplezi le alkotását. Három nappal később, május 24-én a versenyautó a Concorso d’Eleganza Villa d’Este reflektorfényeibe is begurul.

A BMW Art Cars kollekciónak a motorsport és a művészetek közötti szoros kapcsolat is szerves része. Már az Alexander Calder tervezte első BMW Art Car is Le Mans-ban ünnepelte világpremierjét 1975-ben. Julie Mehretu a huszadik guruló műalkotást készíti el, amely Le Mans-i debütálásakor így a 20-as rajtszámot viseli. A június 15-én elrajtoló 24-órás futamon a dél-afrikai Sheldon van der Linde, a holland Robin Frijns és a német René Rast ül majd a BMW M Hybrid V8 versenyautó volánja mögött, egytől egyig a Julie Mehretu által tervezett és a guruló műalkotáshoz tökéletesen passzoló, egyedi versenyruházatot felöltve.

A Le Mans-i megmérettetés után a huszadik BMW Art Car világkörüli turnéra indul és számos múzeumban, illetve művészeti eseményen megfordul. Julie Mehretu műalkotása messze túlmutat az egy helyben álló járművön.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....