őszi közlekedés

Érted vagyunk – Úton az iskolába

2021.10.25.

A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván.

A Generali Biztosító az Autószektorral karöltve indít új közlekedésbiztonsági sorozatot, amelynek első részében az iskolákba, óvodákba való biztonság el- és hazajutás témájával foglalkozunk.

Tudatos útvonaltervezés

Két pont között legrövidebb út az egyenes, de koránt sem garantált, hogy a legbiztonságosabb. Aki olyan szerencsés, hogy gyermekének tanintézménye az otthonától gyalogos távolságra van, annak érdemes az oda vezető útvonalat biztonságossági szempontból megtervezni és azt a gyermekkel többször is megtenni.

Kerüljük a kijelölt gyalogos-átkelőhely nélküli útvonalakat. Tudatosítsuk gyermekeinkben is, hogy az úttesten minden esetben csak zebrán menjenek át! Fontos az is, ha velünk közlekednek, időszűke miatt ne tegyünk kivételt, ne mutassunk rossz példát, együtt mindig válasszuk a zebrát még akkor is, ez kitérővel jár!

Zebra és okoszebra

Persze a csíkosbundájú patás állat intelligenciájához sem fér kétség, de most az intelligens gyalogátkelőhelyekről kell beszélnünk. A forgalomszervezők régóta elkövetnek minden tőlük telhetőt, hogy az autósok számára minél jobban észlelhetővé tegyék a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. A módszerek közt szerepel a megnövelt méretű és fényvisszaverő keretbe foglalt KRESZ-tábla, de a XXI. százat technikai forradalma itt új lehetőségeket hozott.

Az intelligens gyalogátkelőhely, vagy röviden okoszebra egy olyan átkelő, amelynek torkolatán ha gyalogos halad át, az úttestbe épített fényjelző készülékek bekapcsolnak, és villogó fénnyel hívják fel a figyelmet fokozott óvatosságra.

A Generali Okoszebra programja 2018 óta támogat önkormányzatokat abban, hogy ilyen berendezéseket telepítsenek. A program indulása óta országszerte csaknem 40 ilyen átkelő épült, amelyek jóval biztonságosabbá teszik az úttesten való áthaladást.

A legveszélyesebb helyek

A közúton a biztonságunk legnagyobb veszélyben a csomópontokban van, ezeken a helyeken ugyanis több irányból érkezhetnek járművek. Az útvonat tervezés során igyekezzünk kerülni ezeket a helyeket, a forgalmasabb úttesteken való átkeléshez pedig lehetőség szerint lámpával biztosított csomópontot keressünk.

Mind a lámpás, mind a lámpa nélküli átkelőhelyeken tanítsuk meg a gyermekeknek a biztonságos átkelés módját! Fontos, hogy elsőbbségünk akkor van, ha azt meg is adják. Ezért körülnézés nélkül még a zebrán sem szabad átmenni. A lámpás kereszteződéseken is késlekedés nélkül, a lehető leggyorsabban menjünk á!. Mindig figyeljük a jelzőkészülék fényeit: villogó zöld jelzésél már ne induljunk el, ha pedig átkelés közben kezd villogni a lámpa, igyekezzünk, hogy biztonságosan átérjünk!

Közösségi közlekedéssel

Akik távolabb laknak az iskolától jó alternatíva lehet a gyaloglással szemben a közösségi közlekedés használata. A tanintézmények közelében általában megoldott a tömegközlekedés. Ilyenkor fontos, hogy időben induljunk el otthonról, mert egy lekésett járat miatt akár a suliból is elkéshetünk.

Kerékpárral

Akik a bringát választják a mindennapi iskolába járáshoz, fontos, hogy ne a sulikezdésre időzítsék az önálló kerékpározás elő napjait. Csak úgy engedjük gyermekünket kerékpárral iskolába, hogy ha magunk is meggyőződünk róla, hogy képes az önálló biztonságos közlekedésre és a bicikli műszaki állapotát is időről időre ellenőrizzük! Ne feledkezzünk meg a bukósisak használatáról, életet menthet!

Autóval

Ha az autózás az egyetlen ésszerű alternatíva, akkor könnyen belátható, hogy ha mindenki az iskolák, óvodák közvetlen közelében keres parkolóhelyet, akkor ez mihez fog vezetni. Nem kell közvetlen az iskolapadba fuvarozni a gyermeket, egy-két saroknyi séta még egészséges is, és nem okozunk autós tumultust a sulinál.

Ahol van úgy nevezett K+R, vagyis Kiss and Ride zóna, ott a szülők, a gyerekek kiszállásának és elbúcsúzásának idejére megállhatnak. Ideális esetben ez nem több fél percnél és a nebulók azonnal a járdára léphetnek. További előnye a K+R zónáknak, hogy csökkenti a tumultust az iskola előtt. Tanuljuk meg használni ezeket!

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.08
Kemény és továbbra is népszerű kategóriában villantotta meg újdonságait Budapesten az Opel. ..
2021.12.08
- Már ötven új jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, a 2022 júliusig tartó programban....
2021.12.08
- Az MVM Mobiliti Kft. összesen 71 elektromos töltőt telepített a Jedlik Ányos Terv keretében 2018-....
2021.12.08
Csütörtökön és pénteken is az ország számos megyéjében várható ónos eső, majd havazás. A Magyar....
2021.12.08
Az év utolsó közös tesztjén minden zsűritag - Katona Mátyás, Csordás Gábor, Gulyás Péter, Miklós-....
2021.12.08
A svájci hatóság körözte a Volvo XC90 típusú személygépkocsit, az atót a Szabolcs-Szatmár-Bereg....
2021.12.08
- Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges....
2021.12.08
 Halálos közlekedési baleset történt az 5402-es számú úton, Harkakötöny térségében teljes....
2021.12.08
A GR Yaris szolgált a Toyota új tanulmányautójának alapjául: a japán autógyártó leleplezte a....
2021.12.08
Egyenlő jogok a mobilitásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő embereknek is a....