őszi közlekedés

Érted vagyunk – Úton az iskolába

2021.10.25.

A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván.

A Generali Biztosító az Autószektorral karöltve indít új közlekedésbiztonsági sorozatot, amelynek első részében az iskolákba, óvodákba való biztonság el- és hazajutás témájával foglalkozunk.

Tudatos útvonaltervezés

Két pont között legrövidebb út az egyenes, de koránt sem garantált, hogy a legbiztonságosabb. Aki olyan szerencsés, hogy gyermekének tanintézménye az otthonától gyalogos távolságra van, annak érdemes az oda vezető útvonalat biztonságossági szempontból megtervezni és azt a gyermekkel többször is megtenni.

Kerüljük a kijelölt gyalogos-átkelőhely nélküli útvonalakat. Tudatosítsuk gyermekeinkben is, hogy az úttesten minden esetben csak zebrán menjenek át! Fontos az is, ha velünk közlekednek, időszűke miatt ne tegyünk kivételt, ne mutassunk rossz példát, együtt mindig válasszuk a zebrát még akkor is, ez kitérővel jár!

Zebra és okoszebra

Persze a csíkosbundájú patás állat intelligenciájához sem fér kétség, de most az intelligens gyalogátkelőhelyekről kell beszélnünk. A forgalomszervezők régóta elkövetnek minden tőlük telhetőt, hogy az autósok számára minél jobban észlelhetővé tegyék a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. A módszerek közt szerepel a megnövelt méretű és fényvisszaverő keretbe foglalt KRESZ-tábla, de a XXI. százat technikai forradalma itt új lehetőségeket hozott.

Az intelligens gyalogátkelőhely, vagy röviden okoszebra egy olyan átkelő, amelynek torkolatán ha gyalogos halad át, az úttestbe épített fényjelző készülékek bekapcsolnak, és villogó fénnyel hívják fel a figyelmet fokozott óvatosságra.

A Generali Okoszebra programja 2018 óta támogat önkormányzatokat abban, hogy ilyen berendezéseket telepítsenek. A program indulása óta országszerte csaknem 40 ilyen átkelő épült, amelyek jóval biztonságosabbá teszik az úttesten való áthaladást.

A legveszélyesebb helyek

A közúton a biztonságunk legnagyobb veszélyben a csomópontokban van, ezeken a helyeken ugyanis több irányból érkezhetnek járművek. Az útvonat tervezés során igyekezzünk kerülni ezeket a helyeket, a forgalmasabb úttesteken való átkeléshez pedig lehetőség szerint lámpával biztosított csomópontot keressünk.

Mind a lámpás, mind a lámpa nélküli átkelőhelyeken tanítsuk meg a gyermekeknek a biztonságos átkelés módját! Fontos, hogy elsőbbségünk akkor van, ha azt meg is adják. Ezért körülnézés nélkül még a zebrán sem szabad átmenni. A lámpás kereszteződéseken is késlekedés nélkül, a lehető leggyorsabban menjünk á!. Mindig figyeljük a jelzőkészülék fényeit: villogó zöld jelzésél már ne induljunk el, ha pedig átkelés közben kezd villogni a lámpa, igyekezzünk, hogy biztonságosan átérjünk!

Közösségi közlekedéssel

Akik távolabb laknak az iskolától jó alternatíva lehet a gyaloglással szemben a közösségi közlekedés használata. A tanintézmények közelében általában megoldott a tömegközlekedés. Ilyenkor fontos, hogy időben induljunk el otthonról, mert egy lekésett járat miatt akár a suliból is elkéshetünk.

Kerékpárral

Akik a bringát választják a mindennapi iskolába járáshoz, fontos, hogy ne a sulikezdésre időzítsék az önálló kerékpározás elő napjait. Csak úgy engedjük gyermekünket kerékpárral iskolába, hogy ha magunk is meggyőződünk róla, hogy képes az önálló biztonságos közlekedésre és a bicikli műszaki állapotát is időről időre ellenőrizzük! Ne feledkezzünk meg a bukósisak használatáról, életet menthet!

Autóval

Ha az autózás az egyetlen ésszerű alternatíva, akkor könnyen belátható, hogy ha mindenki az iskolák, óvodák közvetlen közelében keres parkolóhelyet, akkor ez mihez fog vezetni. Nem kell közvetlen az iskolapadba fuvarozni a gyermeket, egy-két saroknyi séta még egészséges is, és nem okozunk autós tumultust a sulinál.

Ahol van úgy nevezett K+R, vagyis Kiss and Ride zóna, ott a szülők, a gyerekek kiszállásának és elbúcsúzásának idejére megállhatnak. Ideális esetben ez nem több fél percnél és a nebulók azonnal a járdára léphetnek. További előnye a K+R zónáknak, hogy csökkenti a tumultust az iskola előtt. Tanuljuk meg használni ezeket!

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....