érted vagyunk

Érted vagyunk – Waze, vagy vazze’?

2022.01.01.

Így tudod igazán biztonságosan használni a legnépszerűbb közösségi navigációs appot.

A napjainkban is zajló digitális forradalom elhozta az autósok számára is a maga előnyeit. A mobilszolgáltatók 4G/5G lefedettsége és kedvező mobil internet díjcsomagok lehetővé teszik a telepített navigációs szolgáltatások helyett az online térképek használatát, amely nagyon sok előnyt igyekszik kihasználni. Tekintettel kell azonban lenni az alkalmazások korlátjaira, megbízhatóságára és biztonságos felhasználásukra.

A Generali Biztosító és az Autószektor közös közlekedésbiztonsági sorozatának utolsó részében az autós navigációs programok hazánkban legelterjedtebb képviselőjével, a Waze közösségi navigációs program használatával foglalkozunk.

Behozhatatlan előnyök

Nem csak a navigáció használatával szerzett fizikai előnyökre gondolunk. A Waze navigációs alkalmazás beállításai között alapértelmezett tervezési mód a legrövidebb eljutási idő. A program valós forgalmi adatok alapján tervez és ritkán téved.

Az algoritmus pontosan tisztában van az egyes útszakaszokon éppen jellemző átlagos sebességgel, ezért a tervezéskor akár jelentősen hosszabb útvonalra is elterel, ha azon rövidebb idő alatt célba tud minket juttatni. Jó példa erre a budapesti várost átszelő vs. M0-on kerülő útvonal, ahol a távolság akár duplájára is nőhet, miközben az utazási idő jelentősen csökken.

Veszélyek, ellenőrzések a térképen

A Waze felhasználói első kézből értesülhetnek szinte mindenről, ami az úton előttük történik. A program grafikus és hangalapú figyelmeztetéseket is megjelenít, ha a bejárandó útszakaszon baleset történt, vagy dugó felé közelítünk, esetleg jelentősen romlanak a látási viszonyok.

Teszi mindezt a többi felhasználó bejelentései alapján és a rendszer nagyon hatékonyan működik. Autósok ezrei jelentenek különböző eseményeket, amelyek már bekövetkezésük után akár néhány másodperccel is beépülnek az információk közé.

Jelenthetünk a veszélyhelyzeteken kívül kátyús útszakaszt, de akár rendőrségi ellenőrzést, sebességmérést is.

Hallgassunk rá, de fenntartásokkal!

Mint ahogyan azt minden navigációs program figyelmeztetései között megtaláljuk, nem szabad kizárólag a program utasításaira hagyatkozni, az elsődleges mérlegelési szempontunk mindig az úton látott tények legyenek!

Ha például nem egészen pontos a helymeghatározásunk, akkor előfordulhat, hogy úgy tűnik, tiltott helyre akar manőverezni minket a gép. Ezért mindig legyünk résen az útvonalvezetés közben és soha ne hagyjuk figyelmen kívül az aktuális közúti jelzéseket, vagy akár a rendőri irányítást a navigációra hivatkozva!

Ha jelenteni szeretnénk

Ahogyan említettük, a Waze számít a felhasználók által szolgáltatott információkra, sőt, elismerésben részesíti azokat a sofőröket, akik minél több bejelentést tesznek vezetés közben. Amíg mi a serlegre hajtunk, könnyen előfordulhat, hogy bejelentés közben nem fordítunk elég figyelmet a vezetésre.

Bár a Waze bejelentési felületén 3-4 koppintással elküldhetjük az információt, soha ne tegyük ezt az útra fordított figyelmünk rovására. A jelentéseket kizárólag várhatóan eseménymentes forgalmi szituációban tegyük meg, ügyelve arra, hogy amíg nyomkodjuk a gombokat, ne váljunk mi magunk jelenteni valóvá!

Érdemes előre gyakorolni a bejelentést

Ahhoz, hogy út közben a bejelentéseink minél rövidebb idő alatt és a lehető legnagyobb pontossággal sikerüljenek, érdemes álló helyzetben gyakorolni kicsit a programmal. A narancssárga hátterű szövegbuborék piktogramra kattintva összesen tízféle bejelentést tehetünk meg. Ezek lehetnek a forgalommal, ellenőrzésekkel, balesetekkel, veszélyekkel, lezárásokkal és még néhány dologgal kapcsolatos információk.

A Waze egy korábi verziója egy Skoda Karoq kijelzőjén

A 10 gomb nagyméretű és színben is jól megkülönböztethető a programban. Egy torlódás bejelentéséhez például a buborékra kattintás után a forgalom gombot kell megnyomni, majd kiválasztani, hogy mekkora a dugó. Ugyanígy a balesetek jelentésénél lehet választani, hogy kisebb, vagy nagyobb balesetet látunk, illetve megadható az is, hogy ha a szembejövő oldalra szeretnénk bejelentést tenni.

Nem ilyen egyszerű a helyzet például az útlezárások bejelentésénél. Ha olyan helyre akar navigálni minket a Waze, ahová tilos behajtani mondjuk építkezés, vagy ideiglenes lezárás miatt, akkor erről a tényről a program nem tud, hasznos lehet a bejelentésünk. De a lezárások jelzéséhez pontosan meg kell adni, hogy melyik útszakaszra kívánjuk bejelenteni a lezárást, és ezt a térképen való koppintással tudjuk kijelölni. Ehhez már mindenképpen álljunk meg, mert menet közben túl sok időt és figyelmet vonna el a vezetéstől.

Waze az autó képernyőjén

Az Android Autó és az AppleCarPlay szolgáltatásoknak köszönhetően, az erre alkalmas autók képesek a saját kijelzőjükön megjeleníteni a mobiltelefonon futtatott navigációs programokat is, köztük a Waze-t.

A Waze a Mercedes-Benz EQS HyperScreen-jén (középső kijelzőn Waze, jobboldalin a jármű saját navija)

Az érintőképernyőkön minden funkció elérhető, sőt, a jármű hangrendszerén keresztül még a hangutasítások is működnek. Ha van ilyen, érdemes használnunk ezt a funkciót, hiszen a jármű kijelzőjének használata biztonságosabb, mint egy telefonkészülék nyomkodása. Új autó vásárlásakor pedig érdemes megfontolni, hogy megrendeljük ezt a kiegészítőt.

Mindenkinek sikeres navigációt, és persze biztonságos közlekedést kívánunk!

Cikkünk megjelenését a Generali biztosító támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.15
Háborús anyaghiány és kreatív közlekedési álmok megtestesítője, mégsem terjedt el. ..
2024.07.15
A Formula 1 Magyar Nagydíjat július 19-21. között rendezik, melyet idén is hatalmas érdeklődés övez....
2024.07.15
Francia-kínai koprodukcióban, a Renault és Geely partneréségének köszönhetően újra életre kelt....
2024.07.15
Az első fél évben 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott....
2024.07.15
Egyikük André Citroën, a merészen új utakat járó márkaalapító, a másikuk egy új korszakot megnyitó....
2024.07.15
A Hosszútávú-világbajnokság idei ötödik futamán, Interlagosban akár a kettős győzelem is....
2024.07.15
Továbbra is piaci átlag felett dübörög az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletágának teljesítménye,....
2024.07.15
Vádat emelt az ügyészség egy férfi és három társa ellen, akik a vádhatóság szerint valótlan....
2024.07.15
Már takarékos, de még nem szénnéfolytott motorok, hot hatchek, és megfizethető, változatos....
2024.07.15
Tavalyi eredményéhez képest 12 helyet javítva, ismét a top 400-ban szerepel a győri Széchenyi....