Euro 7

Euro 7: A közvetlen költségek 4-10-szer magasabbak az Európai Bizottság becsléseinél

2023.06.09.

Egy új tanulmány szerint a szennyezőanyag-kibocsátásra vonatkozó Euro 7-es javaslat az Európai Bizottság által említettnél 4-10-szer magasabb közvetlen költségnövekedést eredményezne.

A javasolt Euro 7-es rendelet megnöveli a személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és buszok gyártási költségeit. A Frontier Economics tanulmánya szerint az egy járműre jutó költségek a belső égésű motorral felszerelt személygépkocsik és kisteherautók esetében körülbelül 2000 euróra, a dízelüzemű teherautók és buszok esetében pedig közel 12 000 euróra rúgnak. Ezek a számok 4-10-szer magasabbak, mint a Bizottság Euro 7 hatásvizsgálatában szereplő becslések (180-450 euró személygépkocsik és furgonok esetében, illetve 2 800 euró tehergépkocsik és buszok esetében).
Ezek a becslések csak a közvetlen gyártási költségeket tartalmazzák, elsősorban a berendezések és a beruházások költségeit. Fontos megjegyezni, hogy ezek a többletköltségek nem felelnek meg a beszerzési áraknak; ehelyett a végfelhasználók számára még tovább növelik az árakat. Az áremelkedés ezért valószínűleg magasabb lenne, mint a tanulmányban említett számok.
 
A jelenlegi Euro 6/VI szabályokkal az EU rendelkezik a világon a legátfogóbb és legszigorúbb szennyezőanyag-kibocsátási (például NOx- és részecskekibocsátási) előírásokkal. A kipufogógáz-kibocsátás a legmodernebb járműtechnológiának köszönhetően már most is alig mérhető szinten van.
"Az európai autóipar elkötelezett a kibocsátások további csökkentése mellett az éghajlat, a környezet és az egészség érdekében. Az Euro 7-es javaslat azonban egyszerűen nem a megfelelő módja ennek, mivel rendkívül alacsony környezeti hatású, de rendkívül magas költséggel járna" - jelentette ki Sigrid de Vries, az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) főigazgatója.
 
"Nagyobb környezeti és egészségügyi előnyök érhetőek el a villamosításra való áttéréssel, miközben az EU útjain közlekedő régebbi járműveket nagy hatékonyságú Euro 6/VI modellekkel cseréljük le."
A közvetlen költségek mellett az Euro 7-es javaslat közvetett költségeket is kivált, például magasabb üzemanyag-fogyasztást. A járművek élettartama alatt ez 3,5%-kal növelheti az üzemanyagköltségeket, ami a távolsági tehergépjárművek esetében 20 000 euró, a személygépkocsik és kisteherautók esetében pedig 650 euró többletköltséget jelent.
Ezek a közvetett költségek - amelyeket a Bizottság hatásvizsgálata nem vesz figyelembe - a közvetlen költségeken felül jelentkeznek. Ezek növelnék a járműtulajdonlás teljes költségét, ami a magas infláció és az emelkedő energiaárak idején további pénzügyi nyomást gyakorolna a fogyasztókra és a vállalkozásokra.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..