biztosítás

Europ Assistance, az autós mentőangyal

2019.11.05.

Az idén nyáron közel 78 ezer kárt rendezett az Europ Assistance Magyarország, s a sajátos biztosítási szolgáltatásokat kínáló társaság az elmúlt két évtizedben nem kevesebb, mint 1,1 millió esetben segített bajba jutott ügyfelein – vonták meg tevékenységük mérlegét a cégcsoport vezetői nemrég rendezett sajtótájékoztatójukon.

2019 nyarán több mint 25 ezren hívták a magyarországi Euro Assistance segélyvonalát, és kértek segítséget az utazások során felmerült egészségügyi bajok miatt – olvasható a cég sajtóismertetőjében. A segélykérések többsége „könnyű eset” volt, vagyis a panaszokat járóbeteg-ellátás keretében lehetett orvosolni. A nyaralók leggyakrabban Görög-, Horvát- és Törökországban szorultak orvosi segítségre. Az elmúlt húsz év gyorsmérlege szerint az említett 1,1 millió eset 44 százalékában ugyancsak utazással és egészségügyi gondokkal kapcsolatban nyújtottak mentőkart ügyfeleiknek. 284 ezer segélyhívás mögött valamilyen gépjárművel kapcsolatos elakadás, műszaki meghibásodás húzódott meg.

Ezek a globálszámok azonban nem igazán fejezik ki az asszisztens-szolgáltatások – túlzás nélkül – nem egyszer életmentő jelentőségét. Ahogy a világban sokhelyütt, nálunk is egyre nő azoknak a száma, akik már felismerték, hogy (autós) utazásaik során – vagy akár otthon, a háztartásban – bárkivel megeshet baleset, és szakítva a „velem ilyen nem történhet” mentalitással úgynevezett care (gondoskodó) szerződést köt az Europ Assistance-el. Ezt illusztrálja egyik új keletű történetük, amikor úgy éjféltájban, egy Vörös-tengeren hajózó ügyféltől futott be segélyhívás a cég pesti operatív központjába. A tünetek alapján a távkonzultációra riasztott orvosok infarktust gyanítottak, miközben a sétahajó 7-8 órányira volt a legközelebbi kikötőtől. Az asszisztencia-szolgáltatónak sikerült az egyiptomi hadsereg egységét a betegért küldenie, akire még további szárazföldi szállítás várt, de végül elérték a szükséges ellátást biztosító kórházat. Egy másik hasonló segélyhívás egy thaiföldi szigetről érkezett a szabadságukat ott töltő családtól. A négyéves kislány szülei azért riasztottak, mivel a gyermeket hányásos-hasmenéses tünetekkel a szomszédos korházba kellett átszállítani. Ott azonban nem tudták megfelelően ellátni őt, így orvosi javaslatra az asszisztencia-szolgáltató úgy döntött: mentőrepülőt küld a gyerekért és Bangkokba szállíttatja.

A thai fővárosban azonnal intenzív osztályra került a gyermek, aki aztán csak további 5 hétes korházi kezelés után térhetett vissza Magyarországra. Végül is mindkét eset szerencsésen végződött, a betegek egészségkárosodás nélkül megúszták a veszélyes kalandot. Ám az sem mellékes, hogy a vörös tengeri „eset” 5 millióba, a thaiföldi kislány szállítása és korházi ápolása pedig 40 millió forintba került. Az ilyen ügyeknek több tanulsága lehet, de mint ahogy Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország vezetője kiemelte: „nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen egészségügyi ellátásra szóló limittel kötjük meg a biztosítást, különösen Európán kívüli úti cél esetében”.

Az Europe Assistance – amely az Autóklub Sárga Angyal szolgáltatásaira emlékeztetően még a kilencszázhatvanas évek elején startolt – ma már több mint 200 országban van jelen, 750 ezer szolgáltatóból álló hálózattal és 39 segélyközponttal rendelkezik. A cégcsoport – a Generali óriásbiztosító részeként – 300 millió ügyfél számára nyújt segítséget a nap 24 órájában, gépjárművel kapcsolatos problémák esetén, illetve utazási asszisztencia-szolgáltatással, idősek számára nyújtott segítséggel, telemedicin-, valamint lakásasszisztencia-szolgáltatással. A magyar érdekeltség régiós részlegként tevékenykedik, s mint ahogy az illetékes vezetők, Pascal Baumgarten, Kalmár László és Hajdú Gyula tájékoztatójából kiderült, többféle kifinomult autós asszisztencia-szolgáltatásokat is kínálnak. Az egyik ilyen autós termék a közelmúltban bevezetett havi AutoSOS, amely függetlenül a gépkocsi korától, illetve a lefutott kilométerek számától bármely négykerekűre megköthető, beleértve ebbe matuzsálemi veteránokat is.

E szolgáltatás azért is tűnik különösen figyelemre méltónak, mivel a magyar gépjárműpark életkora átlagosan 12 év, s a külföldön meghibásodott hazai rendszámú gépjárművek száma kirívóan magas. Márpedig egy súlyosabb műszaki hiba tönkre teheti a családi nyaralást, nem is részletezve, hogy a helyben javíthatatlan járművek hazaszállítása akár többszázezer forintra rúghat. Az autós asszisztenciabiztosítások – jegyezte meg Kalmár László ügyvezető – a helyszíni javítás mellett tartalmazhatják a szervizbe vontatás, az alkatrészcsere, vagy akár a tulajdonosoknak a kényszervárakozásra szóló szállásának költségét. A minden részletre kiterjedő AutoSOS Prémium10+ csomagok már kevesebb, mint havi 1300 forint díjért is elérhetők. Az assistance cég megszervezi a segélynyújtást, s mint ahogy arról előbb szó volt a bajbajutott autós nap minden órájában kérhet segítséget, méghozzá saját anyanyelvén kommunikálva a pesti segélyközponttal.

H.Gy.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.04
Toto Wolff, a Mercedes Forma-1-es csapatának főnöke szerint az idei világbajnoki szezon egyáltalán....
2020.08.04
Az úton dolgozó munkatársak védelme érdekében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kilenc új....
2020.08.04
Elloptak egy autóbuszt, amelyet később teljesen összetörve találtak - erősítette meg a Volánbusz....
2020.08.04
Tudtuk, hogy a koronavírus járvány nagy változásokat fog okozni az autóiparban, ami akár az európai....
2020.08.04
A Toyota Avalon megkapta mindazokat az érdemi frissítéseket, amelyekkel Európában is forgalmazott....
2020.08.04
Felére csökkentek a Ferrari eladásai a második negyedévben, közel megfeleződött a sportkocsigyár....
2020.08.04
Minden eddiginél több BMW M Performance alkatrész jelent meg a gyártó kínálatában az új 5-ös....
2020.08.04
Még a Mercedes csapat vezetőit is meglepte, hogy mennyivel ment három keréken a drámai befutót hozó....
2020.08.04
Halálos baleset történt kedd hajnalban az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszán, Győr....
2020.08.04
Németországban mindent megtesznek a gyártók, hogy fellendítsék az új autók iránti keresletet.....