dízel

Ez most a legjobb BMW

2021.04.14.

Amint felharsan a kettős megfúvású turbóval lélegeztetett sorhatos, érezzük és tudjuk, hogy a dízelmotor sosem halhat ki. Ahogy megindul és ahogy ebben a hatalmas kombiban viselkedik, azt is tudjuk, hogy butaság erről a hajtásmódról lemondani. Bár a jövőnk oktalan kezekbe került, élvezzük ki a jelent és vezessük ezeket a hálás szerkezeteket.

 

Hogy néz ki?

Gyönyörű ebben az élénk szürke színben és ezzel a felszereltséggel a legnagyobb BMW kombi. Kis híján öt méter, így ez a kocsi sokkal inkább tűnik egy hetes kombinak. Hatalmas, belakhatatlan és nagyon kényelmes. De tényleg. Nem szabadna ezt mondanom, de szerintem ez most a legjobb autó. Így ahogy van. A kedv és az elhatározás megvan, hogy magamévá tegyem örökre, de egyelőre hiányzik hozzá az a 33 guriga. Nem vicc, ez a kocsi annyiba fáj.

4963 milliméter hosszú, 1868 milliméter széles és 1498 milliméter magas a BMW 530d xDrive Touring, tengelytávja szintén tekintélyes: 2975 milliméter. Ebbe az autóba hátulra is kényelmes beszállni, akár sofőrös kombinak is jó. A csomagtartó bőséges, alapból 560 literes (azért ne szaladjunk el ama tény mellett, hogy az elődje 570 liternyi cuccot fogadott be...), a hokis táskám úgy befér széltében, hogy még egy bevásárlókosárnyi cuccnak is marad hely. Ha pedig síkban lehajtjuk a hátsó üléseket, az 1700 literes puttony simán benyel egy biciklit úgy, hogy nem kell origamizni az első kerékkel, a kormánnyal vagy az üléssel. Egyszerűen benyeli.

Bent fejedelmi a kényelem, a steppelt első bőrfotelek masszíroznak, melegítenek és hűtenek, a sötétben sejtelmesen világító Bower&Wilkins hifi parádés, mondjuk az ára is bajnoki (1,2 millió forint). A kék szemöldökkel jelzett lézeres, a kocsi előtt 650 métert bevilágító LED-es fénysugár előtt nem marad rejtve se ember, se állat, se kátyú, a kilátni, illetve kilátszani elv tökéletesen érvényesül, a kocsi nappali fényt gyújt az éjszakában.

Az, hogy elöl kényelmes az ötös kombi nem lehet téma, de vajon, hogyan utaztak hátul az 1,8 méternél magasabbra nőtt rokonaim? Kiválóan. A hangjuk is elakadt, csak figyelték ahogy suhan a táj, ahogy selymesen morognak a rejtett kipufogók és ahogy szótlanul, megtorpanás nélkül emelkedik a tempó. Akár 250 kilométer/óra sebességig. A hátsó ülések is fűthetők, USB-C csatlakozóról tölthetők a mobil eszközök, a Spotify-on pedig kedvenc dalaink szólnak.

A műszerfal és a középkonzol rendezett, az átadott információk hasznosak, a gesztusvezérlés zsákutca, de az iDrive és az érintőképernyő jól kezelhető. Hidegben elinduláskor ülés- és kormányfűtéssel kedveskedik az autó, az illatfelhő variálható, az ülésmasszázs pihentet és élénkít egyszerre.

Hogy megy?

286 lóerős sorhatos turbós (kettős megfúvás Garrett feltöltővel, TwinPower Turbo technológia, motorkód B57D30) dízelmotorja minden helyzetben készséges (még takarékos eco pro módban is), torpanásmentesen tol és még a hangja sem rossz. Nyomatéka bődületes, 650 newtonméter a maximuma. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre 5,6 másodperc alatt katapultál, a végsebességét elektronika korlátozza le 250-nél. Ésszel hajtva takarékos, a közel hatszáz kilométeres teszt során 6,6 literes átlagfogyasztást mértem 100 kilométerenként, a takarékoskodásban szerep hárul a 48 voltos enyhe hibridrendszerre is. 11 lóerős (8 kW) önindító generátor támogatja a sorhatost (ezt a funkciót vitorlázásban érhetjük tetten). A fékezéskor felszabaduló energiát egy második, 0,528 kWh kapacitású akkumulátor tárolja, amellyel nem csupán a fedélzeti elektromos rendszert látja el, de gyorsuláskor csökkenti a belsőégésű erőforrás terhelését és növeli a maximális teljesítményt is. A kék féknyergek elöl négy-, hátul egydugattyúsak. Váltója nyolcfokozatú ZF automata.

Milyen vezetni?

Egyedül a kormány méretével nem voltam elégedett, nekem túl nagynak bizonyult, a vezetési élményt valamennyire visszafogta. Bár alapesetben hátul hajt, a gyorsan reagáló összkerék-meghajtás sem kedvez a ficánkolni vágyóknak, az üresen 20 mázsás kocsi olyan stabil, mint a satu, nem lehet táncba vinni, legalábbis nekem nem sikerült, pedig rángattam rendesen. Valószínűleg ebben az aktív hátsókormányzás is ludas, amellyel amúgy parádésan jól fordul a kocsi és a parkolás sem olyan nehézkes. Ha gyorsan megyünk, a két tengelyen a kerekek azonos irányba fordulnak el, ha lassan a két tengelyen lévők ellentétesen, hogy kisebb legyen a fordulókör. Ennek ellenére nem könnyű manőverezni a méretes kombival. Stabilnak már csak azért is stabil, mert erősen harap az útba az xDrive összkerék-meghajtás, amely hagyományos, elektronikusan vezérelt megoldás, nem pedig az M5 lekapcsolható fronthajtású spéci változata.

A sportos használat országúton és autópályán indolkolt lehet, de városban a tepsi méretei miatt sem érdemes száguldozni, éppen, hogy elférünk a Nagykörút szűkített sávjaiban. Nagy tömege és mérete miatt a kormányzás kissé indirekt, befordul ahogy kell és ahol kell, de van egy kis lógás a rendszerben. 

A hazai bemutatón vezettem az autót peres 20 hüvelykes gumikon, azokhoz képest a 19 hüvelykes téli kerekeken egész elfogadható a menetkényelem rosszabb minőségű útburkolaton is. A kátyúkat persze bőszen kerülgettem, mert a kisebb kerékkel is égbeszökő a defektkár. Futóműve elöl kettős keresztlengőkaros, hátul ötlengőkaros és légrugó csillapít, ez a kombi esetében alapfelszereltség.

Az utazási komfortot az ionizátorral és kellemes illatosítóval kiegészített négyzónás légkondicionáló, valamint az ülések érintés-érzékeny állítógombjaival testre szabott kényelem emeli magas szintre. Az utastérbe beszűrődő rezgéseket és zajokat a hangszigetelő réteggel ellátott szélvédő, a vastagabb tetőkárpit és a motorban alkalmazott innovatív technológia hivatott még tovább csökkenteni.

Az aktív sáv- és távolságtartó három sávot is figyel, felismeri a teherautókat is, az autó körül haladó forgalmat a középső kijelzőn is közvetíti, így látjuk, ha gyorsabb autó/teherautó közelít balról, vagy jobbról mögöttünk. A kiszállásjelző villog, ha a holttérben érkezik valaki, így megóv a rányitástól.  

Mennyibe kerül?

A prémium drága, de azért már lehet ötös kombink 16,893 millióért is (ennyibe kerül a 184 lóerős 520i Touring), a 286 lóerős, 3 literes turbódízelmotorral szerelt változatért 20,533 milliót kell kifizetnünk, a képeken szereplő jól felszerelt, M Sportcsomagos BMW 530d xDrive Touring ára mintegy 33 millió forint.

B. Cs. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!  

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.06
Németországban nőtt a forgalomba helyezett autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest,....
2021.05.06
Az eladási darabszámokat nézve úgy tűnik, a vásárlóknak bejön a Tucson új, világító ábrázata, a....
2021.05.06
Halálos kimenetelű baleset történt kedden délelőtt Torna (Kassa-vidéki járás) közelében - írja a....
2021.05.06
A TOYOTA GAZOO Racing izgalmas küzdelemben kivívott győzelemmel nyitotta meg a Hypercar korszakot a....
2021.05.06
Magyarországon is megrendelhető a Toyota egyik legfontosabb idei újdonsága, a 2021-es ’Év Autója’....
2021.05.06
Az Oktoberfest-et, a hagyományos nagy sörünnepet törölték Münchenben, az IAA-t azonban minden....
2021.05.05
Közlekedési baleset áldozata lett egy magyar autós szerda hajnalban Ausztriában – írja az orf.at ..
2021.05.05
Különleges kivitellel ünnepli a kerek évfordulót a CX-30. ..
2021.05.05
Csehországban az első négy hónapban éves összehasonlításban 12,6 százalékkal 68 510-re emelkedett....
2021.05.05
Omer Gam Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....