Scania

Ezt érdemes tudni az intelligens tachográfról

2019.09.09.

A SMART intelligens tachográf bevezetéséről szóló új, EU-s jogszabály 2019 júniusában lépett hatályba. Mit jelent ez a vállalkozások számára?

Megérkezett a SMART intelligens tachográf. Egy új, EU-s jogszabály előírja, hogy minden 2019. június 15-én vagy az után forgalomba helyezett teher- és személyszállító járművet az új generációs tachográffal kell felszerelni. A tachográf egy olyan kötelező fedélzeti digitális adatrögzítő, amely méri a teher- és személyszállító járművek vezetőinek vezetési és pihenőidejét. A szabályszegők súlyos pénzbüntetést kockáztatnak.

Az új SMART intelligens tachográf bevezetésének célja megkönnyíteni a jogszabály betartatását, valamint biztonságosabb járművezetési feltételeket és a tehergépkocsi-, illetve autóbusz-üzemeltető vállalatok között Európa-szerte tisztább versenyhelyzetet teremteni.

Az új tachográfot azért hívják okosnak, mert nehezebb manipulálni a rendszert, sokkal több adatot tud feldolgozni, valamint egy sor új funkciót kínál. Többek között egy Intelligens Közlekedési Rendszerek (Intelligent Transport Systems) nevű adatátviteli felületet, amelyen keresztül a járműadatok vagy egyéb adatok megoszthatók más rendszerekkel, valamint egy továbbfejlesztett helymeghatározási szoftvert egy globális műholdas navigációs rendszer (Global Navigation Satellite System) formájában.

A SMART intelligens tachográf az utazás indulási (bekapcsolás) és érkezési (kikapcsolás) pontjának automatikus rögzítését is lehetővé teszi, sőt, menet közben is háromóránként elmenti a földrajzi helyzetet. Az ellenőrző hatóságok pedig bizonyos tachográfadatokhoz távolról is hozzáférhetnek vezeték nélküli adatátvitelen keresztül.

- A Scania szempontjából a legfontosabb, hogy teljesítse a június 15-én bevezetett európai jogszabályt – mondta Niclas Juthage, a SMART intelligens tachográf hardveréért felelős projektmenedzser. „Az EU piacán mostantól értékesített minden tehergépkocsit és autóbuszt törvényileg kötelezően SMART intelligens tachográffal kell felszerelni. E nélkül nem helyezhetők forgalomba a járművek.”

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....
2024.02.26
„Innováció, hatékonyság, megújulás – képzésfejlesztési lehetőségek a felsőoktatásban” címmel....