Scania

Ezt érdemes tudni az intelligens tachográfról

2019.09.09.

A SMART intelligens tachográf bevezetéséről szóló új, EU-s jogszabály 2019 júniusában lépett hatályba. Mit jelent ez a vállalkozások számára?

Megérkezett a SMART intelligens tachográf. Egy új, EU-s jogszabály előírja, hogy minden 2019. június 15-én vagy az után forgalomba helyezett teher- és személyszállító járművet az új generációs tachográffal kell felszerelni. A tachográf egy olyan kötelező fedélzeti digitális adatrögzítő, amely méri a teher- és személyszállító járművek vezetőinek vezetési és pihenőidejét. A szabályszegők súlyos pénzbüntetést kockáztatnak.

Az új SMART intelligens tachográf bevezetésének célja megkönnyíteni a jogszabály betartatását, valamint biztonságosabb járművezetési feltételeket és a tehergépkocsi-, illetve autóbusz-üzemeltető vállalatok között Európa-szerte tisztább versenyhelyzetet teremteni.

Az új tachográfot azért hívják okosnak, mert nehezebb manipulálni a rendszert, sokkal több adatot tud feldolgozni, valamint egy sor új funkciót kínál. Többek között egy Intelligens Közlekedési Rendszerek (Intelligent Transport Systems) nevű adatátviteli felületet, amelyen keresztül a járműadatok vagy egyéb adatok megoszthatók más rendszerekkel, valamint egy továbbfejlesztett helymeghatározási szoftvert egy globális műholdas navigációs rendszer (Global Navigation Satellite System) formájában.

A SMART intelligens tachográf az utazás indulási (bekapcsolás) és érkezési (kikapcsolás) pontjának automatikus rögzítését is lehetővé teszi, sőt, menet közben is háromóránként elmenti a földrajzi helyzetet. Az ellenőrző hatóságok pedig bizonyos tachográfadatokhoz távolról is hozzáférhetnek vezeték nélküli adatátvitelen keresztül.

- A Scania szempontjából a legfontosabb, hogy teljesítse a június 15-én bevezetett európai jogszabályt – mondta Niclas Juthage, a SMART intelligens tachográf hardveréért felelős projektmenedzser. „Az EU piacán mostantól értékesített minden tehergépkocsit és autóbuszt törvényileg kötelezően SMART intelligens tachográffal kell felszerelni. E nélkül nem helyezhetők forgalomba a járművek.”

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.26
Új mánia hódit a nemzetközi autós piacokon: a vegán autók divatja. A nagy autógyártók már....
2020.02.26
Csökkenő eladások, de a piaci várakozásokat meghaladó étékesítési árbevétel mellett jelentősen....
2020.02.26
Lesújtó eredményt hozott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztályának....
2020.02.26
Hivatalossá vált, hogy ismét nekivág a legendás Indianapolis 500-as versenynek a forma-1-es spanyol....
2020.02.26
Sok a karambol szerda reggel: az M3-as autópálya Emődnél Vásárosnamény irányába nem járható, a 4-....
2020.02.26
Március 3-án, a 90. Genfi Nemzetközi Autószalonon tartják a tisztán elektromos meghajtású BMW Gran....
2020.02.25
Valentin Dubinin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.25
Sosem volt még ilyen erős Mini, a Clubman és a Countryman modellek JCW változatai bestális erővel....
2020.02.25
125. születésnapját ünnepli a ŠKODA, ebből az alkalomból a cseh gyártó KODIAQ, KAROQ és FABIA....
2020.02.25
Átlagosan 12 százalékos béremelést hajt végre a Magyar Suzuki Zrt., míg a fizikai dolgozói körében....