siker

Ezüstérmes lett a Jaguar TCS Racing a 2023-as ABB FIA Formula E konstruktőri világbajnokságon

2023.08.02.

Öt földrész tizenegy városában megrendezett tizenhat futamot követően a Jaguar TCS Racing 292 ponttal a második helyen zárta a 2023-as ABB FIA Formula E konstruktőri világbajnokságot. A Formula E szériában soha ennyi pontot nem gyűjtött még a csapat, amely tizenegy dobogós helyezésével, négy futamgyőzelmével és három pole pozíciójával kifejezetten sikeres évadot tudhat maga mögött. Mitch Evans a harmadik helyen végzett az egyéni világbajnokságban. 197 pontja a legtöbb, amit eddig egyetlen Formula E szezon alatt gyűjtött; mindössze két ponttal maradt el a második helyezett Nick Cassidy mögött.

Sam Bird a világbajnokság nyolcadik helyezettje lett. Három különleges együtt töltött év után a londoni finálé volt Sam Bird utolsó közös fellépése a csapattal. Sam 2020-ban csatlakozott a Jaguar TCS Racing csapathoz, amelynek mindvégig meghatározó tagja volt. Hét dobogós helyezést, két futamgyőzelmet és lenyűgöző 215 pontot szerzett. Sam igazi veteránnak számít a bokszutcában: idén vett részt századik Formula E versenyén.

Fotó: Jaguar

A legutolsó futam előtt a Jaguar TCS Racing és az Envision Racing azonos pontszámmal álltak a mezőny élén. Mitch Evans a rajtrács első sorából indulhatott, Sam Bird a hatodik helyről rajtolt. Az esős futam első hat körében a biztonsági autó mögött haladt a mezőny, majd biztonsági megfontolásokból előkerült a piros zászló. A versenyt aztán ismét megszakították, míg végre megkapták a zöld zászlót, másfél órával a rajt eredetileg kitűzött időpontja után. A repülőrajtot követően Nick Cassidy és Mitch Evans elhúzott a mezőnytől, hogy kettőjük párbajában dőljön el a konstruktőri bajnoki cím sorsa. 30, rendkívül nehéz körülmények között megtett kör után Nick Cassidy, az Envision pilótája mindössze 4,9 másodperces előnnyel megszerezte a győzelmet Mitch előtt. Sam Bird eközben gazdaságosan, hibák nélkül vezetett, és a hetedik helyen ért célba az ExCeL pályán.

A Nick Cassidy és Sébastien Buemi által megszerzett 29, illetve 7 pont együtt azt jelentették, hogy a Jaguar ügyfélcsapata, az Envision Racing 304 ponttal megszerezte a 2023-as ABB FIA Formula E konstruktőri világbajnoki címet. A 2023-as évadban eddigi egyik legütőképesebb formáját mutatta a Jaguar TCS Racing csapata: minden eddiginél több pontot, dobogós helyezést, pole pozíciót és futamgyőzelmet szereztek meg.

James Barclay, a Jaguar TCS Racing csapatfőnöke: „Az új Gen 3 korszak fantasztikus versenyévadot hozott a Formula E-be. A bajnoki cím sorsa az évad legutolsó versenyén dőlt el, méghozzá a Jaguar gyári és ügyfélcsapata között – ez egyértelműen jelzi a Jaguar I-TYPE 6 versenyautó kiemelkedő teljesítményét. Az pedig, hogy a döntőre pont Londonban került sor, még különlegesebbé tette a küzdelmet. Természetesen csalódott vagyok, hogy nem mi nyertük el a konstruktőri világbajnoki címet, ugyanakkor rendkívüli büszkeséggel tölt el mindaz, amit csapatként és gyártóként idén elértünk. Kivételes eredmény, hogy az Envision Racing jóvoltából a Jaguar kettős győzelmet aratott a konstruktőri világbajnokságban. Ezúton gratulálok az Envision Racing minden tagjának bajnoki címükhöz.

Emellett hatalmas köszönettel tartozunk Samnek. Fantasztikus három évet töltöttünk együtt, sokat hozzá tett a csapat által elért sikerekhez. Samre azon legendás pilóták sorában fog emlékezni az utókor, akik a Jaguar színeiben versenyeztek. Tudom, hogy ez őt ugyanolyan büszkeséggel tölti el, mint bennünket. Sam rendkívül tehetséges autóversenyző, megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni. Tudom, hogy a jövőben nagy sikerek várnak rá.

Végezetül hadd mondjak köszönetet munkatársainknak és partnereinknek, valamint szurkolóinknak világszerte. Nélkülük mindez nem lett volna lehetséges. Nekik köszönhetően tudunk egyre jobb teljesítményt nyújtani a versenypályán és azon kívül is. Nélkülözhetetlen alkotóelemei sikereinknek.”

Mitch Evans, a Jaguar TCS Racing 9. rajtszámú pilótája: „Összességében pozitívan ítélem meg az évet. Négy győzelem, három pole pozíció, hét dobogós helyezés – mi ez, ha nem hatalmas teljesítmény? Az évad mélypontján 80 ponttal voltam lemaradva. Az, hogy ezt sikerült ledolgoznom, és végül hajszálon múlt a konstruktőri bajnoki cím sorsa, mindenképpen pozitív. Személyes teljesítményemre is büszke vagyok, az azonban, amit a csapat mutatott, egész egyszerűen hihetetlen. Nem tudok elég hálával gondolni rájuk. A Jaguar TCS Racing csapat minden tagja körömszakadtáig küzdött a győzelemért, a pálya mellett éppúgy, mint a gyárban. Végezetül köszönöm szurkolóinknak és partnereinknek, hogy egész évben támogattak bennünket.”

Sam Bird, a Jaguar TCS Racing 10. rajtszámú pilótája: „Ma minden erőnkkel küzdöttünk, és megtettük, ami tőlünk telt. Sajnos azonban a hétvége elején túlságosan nagy hátránnyal indítottunk. Gratulálok az Envision csapatnak konstruktőri világbajnoki címükhöz. Összességében meglehetősen csalódást keltő szezont tudhatok magam mögött. Az évad elején sok lehetőséget engedtem elveszni. De nézzük a pozitívumokat: az autó gyors volt, négyszer álltam a dobogón, csaknem száz pontot gyűjtöttem össze, és a végső elszámolásban a nyolcadik helyen végeztem, számos nagy nevet megelőzve. Keserédes érzés most búcsúzni a csapattól. Az elmúlt évek bővelkedtek jó és rossz pillanatokban. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy mindenért köszönetet mondjak a csapatnak. Most pedig előre tekintek, a jövőben rám váró kihívásokra.”

Az ABB FIA Formula E világbajnokság következő évada 2024. január 13-án, Mexikóvárosban rajtol.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.04
A CUPRA Born a márka első tisztán elektromos modellje, egyben az elektromos hajtás és a....
2024.03.04
Nézze meg a videót! ..
2024.03.04
Több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az....
2024.03.04
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-....
2024.03.04
A múlt század vége felé eljutott odáig a technológiák fejlődése, hogy a megfizethető autók is egyre....
2024.03.04
Három személyautó karambolozott az M2-es autóút Budapest felé vezető oldalán, Dunakeszi térségében....
2024.03.04
A Renault pikáns dolgokkal készült a Genfi Autószalonra, ahol a várva várt, 400 kilométeres....
2024.03.04
Két dobogós helyezéssel zárta Hideg Ádám a Formula 4 Winter Series harmadik fordulóját a hétvégén,....
2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..