Chrysler

Fecó Chrysler múzeumot alapít

2023.05.31.

Nem hallott még Fecóról?

Ennek egyetlen oka lehet: nem volt még Chryslere, a Chrysler csoporthoz tartozó Jeep-je, Dodge-je, Plymuth-ja, vagy olyan időszakból származó, Fiat-ja, Mercedese, amely a Chryslerrel közös céges időszak terméke. Ha ugyanis már volt ilyen járműve, és valami meghibásodott benne, előbb-utóbb minden út Vecsésre, Fecóhoz vezetett, aki tanácsokkal, alkatrészekkel és a Chrysler-ekre specializálódott szakemberekkel  oldotta meg a reménytelennek tűnő műszaki problémákat. Fecó, polgári nevén Ferenc Zsolt gépészmérnök, több mint három évtizede diagnosztizálja, javítja és felújítja kedvenc amerikai márkájának modelljeit. Saját bevallása szerint mindig is inkább a gépek, mint a humán tartárgyak érdekelték. Ahogy fogalmaz:
 
- Történelmi évszámokból, keveset, Chrysler alkatrész cikkszámokból viszont sok százat ismerek fejből. Viszont egy évszám már régóta motoszkál bennem: ez pedig 1925, amikor is Detroit-ban, Walter Chrysler megalapítja később Amerikai egyik legnagyobbá vált autómárkáját, és ennek bizony hamarosan száz éve - fogalmaz Magyarország egyik legtekintélyesebb Chrysler guruja, aki korábban alkatrészek bontásával, értékesítésével is sokat foglalkozott. 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
- Az egykori bontóm ma is tele van rozsdás vasakkal, amik mások számára talán fémhulladéknak tűnnek, de nekünk muzeális kincsek: olyan alkatrészek, amelyek egy legendás márka történelmi relikviái. Feco úgy döntött: 2025-re, vagyis a Chrysler 100 éves szülinapjára a Chryslerhez, valamint a márkához egykor és most is tartozó más típusok autóinak alkatrészeiből, karosszéria elemeiből létrehoz egy Chrysler Múzeumot, amelynek üzemeltetője egy magyar Chrysler történeti alapítvány lesz. 
- Nem steril tárlókat szeretnék, sokkal inkább olyan, amerikai stílusú, első ránézésre roncstelepnek, vagy fémhulladék raktárnak tűnő szabadtéri kiállítóhelyet, amely nem csak a márka nagyságát, de az idő múlását is bemutatja - fogalmaz Fecó, hozzátéve: a fogyasztói társadalom jelenlegi eldobható világában ezek a járművek, a tartósságot, a több évtizedes használat lehetőségét biztosították gazdáiknak. 
 
Fecó elmesélte, hogy igazi "tömegkultusza" Magyarországon a Voyager modellnek volt, amelynek kényelmével, elegáns vonalaival és praktikumával ma sem sok jármű vetekedhet. Majd hozzáteszi: nincs még egy olyan márka a világon, amelynek kreatív dizájnerei  létre tudtak hozni egy, a harmincas évek szeszcsempész korszakának életérzését közvetítő, mégis praktikus és klasszikus modellt, mint a PT Cruiser, amely egy időben szintén óriási népszerűségnek örvendett hazánkban. 
Bár Feco Chyrsler Múzeuma tervének megvalósítása még csak most vette kezdetét, manapság is sokan keresik a márka rajongói közül. Mint elmesélte: vannak, akik csak fotózni szeretnének, hiszen már így is különleges hangulata van annak, ahogy a különböző korszakok Chrysler modelljeinek darabjai békésen pihennek egymáson. Feco tervei szerint nyaranta Crysleresek számára stílszerű találkozó  helyszínéül is szolgálhat majd az egykori bontó, amely ma egy leendő múzeum becses tárgyait őrző raktár, ahol - egy autószerelő műhelyhez hasonlóan - folyamatosan teszik rendbe azokat az alkatrészeket, amelyeken keresztül majd be szeretnék mutatni az autóipar egyik legnagyobb, száz éves amerikai sikertörténetét. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..
2023.09.24
A Magyar Közút szakemberei sem hittek a szemüknek a felvétel láttán. ..