munkahelyteremtés

A fejlett országok munkaerőpiacai még gyengélkednek

2013.10.06.

A fejlett gazdaságok munkaerőpiacai továbbra is gyengélkednek, jövőképük azonban pozitív a Global Economy Watch, a PwC legfrissebb, a nemzetközi gazdasági történéseket vizsgáló havi kiadványa szerint.

    A fejlett gazdaságokban 2008 második negyedéve óta körülbelül 7 millió állás szűnt meg. A globális gazdaság ugyanebben az időszakban 37 millió új munkahelyet teremtett. Vagyis minden egyes nyugaton elveszett állásra válaszként 6 új munkahely nyílt a felemelkedő gazdaságokban - írja közleményében a globális könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
    A döntéshozók és a vállalatok egyaránt kénytelenek igazodni ehhez az új helyzethez. Pozitívum, hogy a fejlett gazdaságokban megfigyelhető szabad kapacitás azt jelentette az Egyesült Államok és más fejlett államok központi bankjai számára, hogy képesek voltak nagy mennyiségű likviditást pumpálni a piacokba, az infláció ésszerű szinten tartásával egyidejűleg.
    Hátrányos hozadéka viszont a helyzetnek, hogy a hosszabb időre munka nélkül maradt emberek tevékenység híján hajlamosak veszíteni tudásukból. Ezért az amerikai vállalatok egyre több időt és energiát fordítanak az újonnan felvett munkaerő képzésére, ami rövid távon meglehetősen megterheli az árrésüket.
    Októberben a világ politikai, gazdasági döntéshozói Washingtonban gyűlnek össze megvitatni a globális kilátásokat. A PwC makroökonómiával foglalkozó csapata szerint a fejlett gazdaságok fenntartható talpraállásáról alkotott előrejelzés, 2010 óta először, várhatóan pozitív végkicsengésű lesz.
    A szakértők az eurózóna további, fokozatos növekedését jósolják, közel 1 százalékos átlagos bővüléssel számolva 2014-ben. Az Egyesült Államok várhatóan tekintélyt parancsoló, 2,7 százalékos növekedést fog produkálni. A globális gazdaság számára a fejlett országok pozitív jövőképe ellenére még mindig csak 3 százaléknyi erősödés van kilátásban.
    Ennek oka, hogy az olyan fejlődő országok, mint India, Indonézia, Törökország, Dél-Afrika és Brazília, nehézségekkel küzdenek, mivel a tőke elkezdett visszaszivárogni a fejlett gazdaságokba. Ez a tendencia tovább árnyalja a képet a washingtoni találkozó résztvevői számára.
    A fejlett gazdaságok esetében is szükséges kockázatokkal számolni. Az eurózóna még mindig csak az elején tart az új banki infrastruktúrájának felépítésében, az Egyesült Államok pedig további költségvetési és adósságplafon-vitákat készül lebonyolítani. Ráadásul a fejlett országok gazdasági növekedése felduzzasztja a hosszú távú piaci kamatlábakat, ami nehezíti a költségek finanszírozását szerte a világban - olvasható a PwC közleményében.

MTI
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.20
A magyar jet-ski válogatott tagjai előkelő helyről várják a péntektől vasárnapig zajló Magyar....
2024.07.20
Nem szépek. Sőt, némelyik kifejezetten csúf, de kedves darabjai az autótörténelemnek. ..
2024.07.20
A vállalat elektromos meghajtású, teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladásai 41....
2024.07.20
Kalle Rovanperä 15,7 másodperces előnyre tett szert a helyiek fordos kedvencével, Mārtiņš Sesksszel....
2024.07.20
Tippek a helytakarékos pakoláshoz. ..
2024.07.20
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő....
2024.07.20
A Lamborghini Köln most egy új szalonban köszönti a márka vásárlóit és barátait, és lenyűgöző....
2024.07.20
Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában....
2024.07.20
Az Apollo Tyres a háromszoros Formula–1-futamgyőztes Giancarlo Fisichellát kérte fel, hogy....
2024.07.20
A DataHouse pénteken közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon csaknem 457 ezer....