Suzuki Vitara

Felturbózott motorokkal érkezik a megújult Suzuki Vitara

2018.10.15.

A magyarországi kompakt szabadidő-autók fölényes listavezetője 30. születésnapját a szokásos külső-belső változások mellett a motorkínálat turbósításával és a vezetéstámogató rendszerek bővítésével ünnepli. A negyedik generációs Vitara ezen felül egy 3+7 éves kiterjesztett garanciával teszi még vonzóbbá a piac eddig is legjobb ár/érték arányú modelljét.

Szöveg: Horváth Miklós, fotó: Magyar Suzuki Zrt.

A kategória úttörőjeként indult útjára 1988-ban a Vitara-sorozat, mely leginkább egyszerűségével és megbízhatóságával aratott sikert világszerte. A jelenlegi, 2015-ben bemutatott negyedik széria pedig csak tovább öregbítette az elődmodellek hírnevét, olyannyira, hogy egy brit autósportál idén végzett felmérése szerint (32 márka 159 modelljét 18 ezer autótulajdonos bevonásával vizsgálták) a megbízhatósági rangsor 4. helyét ítélték a japán márkának. A Nyugat-Európában is nagy számban értékesített Vitarának ebben nagy szerepe volt, mint ahogy vele közös platformra épült SX4 S-Crossnak is.

Kategóriája 23 százalékát Magyarországon a Vitara uralja. Tavaly 15 161 darab Suzukit adtak el  hazai kereskedések, a Vitara ebből az eredményből 9147 darabbal vette ki részét

A ráncfelvarrás apropóját azonban a WLTP normákhoz igazodás és a kategóriában elérhető vezetéstámogató rendszerek iránti igény hívta életre. Ennek tükrében változott némileg a front rész, új a lökhárító, függőleges, krómozott elemeket kapott a hűtőrács, és lejjebb csúszott a radar egység. Hátul azonban látványosabb módosításokat eszközöltek a ráncfelvarrás okán: ízlésesebb, letisztultabb formájú lett a lámpatest, a tolatólámpa a diffuzor közepére került, a vízszintes LED csíkokkal pedig messziről is jól felismerhető karaktert kapott az autó.

Két új szín is megjelent a palettán, a képen látható "napszél sárga" és a visszafogottabb "márványkék"

A beltér anyagai és hangulata is változott, a műszerfal felső borítása immár puhább, finomabb tapintású, az ajtókon és a középkonzolon pedig világos (ezüstös) elemek találhatók. Újdonság még, hogy a hasított bőr üléshuzatokat mélynyomásos geometriai mintákkal dobták fel, így a kényelmes ülések esztétikai funkciója is szintet lépett. Az új Vitara igazi nóvuma azonban a fedélzeti ellátmányban rejlik. Vezetéstámogató rendszerei között már GL+ szinttől széria a 140 km/h-ig működő DSBS, azaz vészfék-asszisztens rendszer, de megjelent az extralistán a hátsó keresztirányú forgalomra is ügyelő holttér-figyelő (BSM), a 65-165 km/h-ás sebességtartományban aktív sávelhagyásra figyelmeztető és a sávtartó automatika. Ezen felül táblafelismerővel, éberségfigyelővel és adaptív tempomattal is rendelkezik már az új Vitara, ez utóbbi megállási és újraindulási funkciót is magába foglal.

Az esztergomi gyáregység több mint 140 exportpiacra gyártja az új modellt, a magyar piacon elsők között kerül bevezetésre a megújult Vitara

Az infotainment központi kijelzője változatlan, a kormány mögötti 4,2 hüvelykes műszeregység színes LCD-je  azonban új (lejtmenet-vezérlés, biztonsági funkciók és táblafelismerés) animációkkal  operál ezentúl. A felsoroltakon túl szinte evidens, hogy hazánk legnépszerűbb kompakt crossoverének a motortere sem maradhatott érintetlenül, ezért kivezetésre kerül a kínálatból az 1,6 literes szívó motor, és a helyére 1,4 és 1,0 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotorok lépnek.

Kontrasztosabb, könnyebben látható új animációk az új, színes LCD kijelzőn

A Swiftből és az SX4 S-Crossból is ismert háromhengeres, egyliteres aggregát az aktuális emissziós normák miatt részecskeszűrőt kapott, 110 lóerejének és 170 Nm-es maximális nyomatékának meggyőző mivoltáról egyelőre még csak a család többi modelljében tapasztaltak alapján tudunk nyilatkozni. Jelenleg még nem elérhető a legkisebb turbós egység, ezért a tesztnapon az 1,4 literes 140 lóerős motorokkal szerelt Urban kiviteleket teszteltük. A K14C kódjelű blokk teljesítménye és karaktere a legideálisabb a Vitara várható felhasználási területeihez, hangja semleges, kellőképp nyomatékos, és a 6 fokozatú manuális váltóval szerelt verzió fokozatkiosztása könnyű vezethetőséget ígér. Természetesen szerepel a kínálatban automataváltó is, mint ahogy a fronthajtás mellett AllGrip 4WD-vel is rendelhető az esztergomi gyártású SUV.

A K10C kódjelű, egyliteres háromhengeres egység már ismert a Swiftből és az SX4 S-Cross modellekből

A korábbi legkedvezőbb ajánlathoz képest az új modell vételára csupán 200 ezer forinttal növekszik, így a belépő modell már 4 090 000 forintos áron hazavihető, melyet a Suzuki Hűségprogram és a kereskedők egyedi ajánlatai még tovább csökkenthetnek. A 200 ezer forintos árkülönbözet okáról megtudtuk, hogy ez valójában az 1.0 és 1.4 literes Boosterjet motorokkal szerelt modellekre vonatkozó kiterjesztett garanciaprogram többletköltsége, amivel a kis turbós motorok rövidebb élettartama miatt aggódó vásárlók elpártolását kívánja megakadályozni a gyár. A Suzuki Boosterjet PRO 3+7 év vagy 200.000 km garancia a gyári fixen beépített mechanikus és elektronikus szerkezeti elemekre, fődarabokra vonatkozik, mint a motor, a turbófeltöltő és a váltó. Az egyedülálló ajánlat nemcsak az ügyfelek bizalmát építi, vélhetően a modell piacvezető pozícióját is megtartja.

Az idei év első 8 hónapjában 8376 darab Vitara talált már gazdára, tavaly ugyan ebben az időszakban 5444 darabot adtak el

A gyáriak ígérete szerint az Urban kivitel mellett nemsokára megjelenik a kínálatban az ún. Rugged verzió is, melynek külső, esztétikai és funkcionális kiegészítőivel a terepes használatot preferáló közönséget célozza meg a márka.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Amióta van automobil, azóta versenyeznek és túráznak vele. Néhány klasszikusról már korábban....
2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....