Mazda

Fiat lehet a Mazda kétüléses sportkocsija

2014.03.04.

Az Automotive News Europe autóipari hírportál értesülése szerint a Mazda kétüléses sportkocsijának modellpárja nem Alfa Romeo, hanem Fiat vagy Abarth márkanév alatt kerül majd piacra.

Az eredeti tervek szerint a Mazda MX-5 kétüléses sportkocsi (roadster) modellje Alfa Romeo márkanév alatt is piacra került volna a jövő év elején a Fiattal kötött együttműködés keretében. A Mazda a roadstert hirosimai üzemében fogja gyártani két modellverzióban.

A tervvel szemben az első kételyek akkor merültek fel, amikor Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler vezérigazgatója tavaly szeptemberben a Financial Times-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy "amíg rajta múlik, Alfát nem fognak Olaszországon kívül gyártani". Marchionne ezt az álláspontját januárban a detroiti autószalonon is megerősítette.

Az Automotive News Europe hírportált tájékoztató források szerint a Fiat torinói tervezőközpontjában már készülnek a Mazdával kötött együttműködési szerződés kielégítésére, mivel "abból kihátrálni rendkívül költséges dolog lenne". A források nem rendelkeztek információval arról, hogy a roadster a Fiat tulajdonában lévő márkajelek közül végül melyiket kapja meg.

A Lancia nem tűnik esélyesnek, miután Sergio Marchionne döntése értelmében a márka egyetlen modellje az Ypsilon lesz, és a jövő év elejétől azt is csak egyetlen piacon, Olaszországban értékesítik majd. Az olyan luxus sportkocsimárkák modellpalettáján pedig, mint a Ferrari vagy a Maserati, az 1,4 literes turbó benzinmotorral szerelt roadsternek nincs keresnivalója. Marad tehát a Fiat és az Abarth.

"Az Abarth logikus választásnak tűnik, mivel a kis lökettérfogatú, de nagy teljesítményű kétüléses sportkocsi pompásan illeszkedik a márka arculatához" - mondta a hírportált tájékoztató egyik forrás.
A Fiat május elején ad részletesebb tájékoztatást modellpalettájának bővítéséről. Az Alfa Romeo egyébként a kedden nyíló genfi autószalonon mutatja be saját kétüléses "4C" sportkocsijának kabrió változatát.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....