kánikula

Figyelmeztetés a közlekedőknek: az év legmelegebb hete jön

2018.08.06.

Az év eddigi legmelegebb hete jön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán. A kánikula miatt csökkenhet a koncentráció, a fáradékonyság figyelmetlenséggel párosulhat, megnő a balesetveszély, ezért a közlekedési hatóságok fokozott óvatosságra intik a közlekedőket.

Szerdától péntekig jó eséllyel meghaladja a hőmérséklet az év eddigi legmagasabb maximumát (36,6 Celsius-fok), amelyet július 29-én Budakalászon mértek. Az még bizonytalan, hogy mikor, milyen értékekkel tetőzik és meddig tart a hőség - írja az MTI.

Az országban egyre több helyen közelebb lehet majd a délutáni hőmérséklet a 35 fokhoz, mint a 30 fokhoz. Országszerte ez az időszak hozhatja az év eddigi legmelegebb napjait. Ugyanakkor megjegyezték: ez egyáltalán nem ritka augusztus első felében. Mutatja ezt, hogy az erre az időszakra érvényes napi maximumrekordoktól 39, 40 fok körül vannak.

A jelenlegi számítások szerint péntek délután/este, szombatra virradóra egy nyugatról érkező, az ország felett lassuló, majd gyengülő, feloszló front a Dunántúlra, esetleg a középső megyékbe még érdemi (akár 5-8 fokos) bár átmenetinek tűnő enyhülést, felfrissülést hoz, de a keleti harmadban ennek hatása már alig lesz érezhető.

A rendőrség óvatosságra inti a közlekedőket

A hőségben való vezetés – főleg, ha hosszú, monoton útról van szó – igencsak kimeríti az embert. A forróság miatt gyengül az autósok koncentrációképessége, tompul a figyelme, ami egyeseknél rosszullétet, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki.

A rendőrség honlapja, a police.hu azt tanácsolja a balesetek elkerülése érdekében, hogy a tartós hőségben fokozott figyelemmel, türelemmel és óvatossággal közlekedjenek.

Javasolják, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha úgy érzi vezetés közben, hogy rosszul van, álljon meg, semmi esetre se folytassa az útját! Adja át másnak a vezetést, vagy hívjon segítséget! Ha feltétlenül szükséges elindulnia, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg felfrissülni! Ha megállnak a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyják! Szellőztessenek rendszeresen a járműben, gondoskodjonanak a friss levegő utánpótlásáról! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! Fontos, hogy ebben az időszakban mindig legyen hűtött üdítőital vagy ásványvíz a járművekben, és kellő mennyiségű folyadékot fogyasszanak!

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal tárcsázzák a 112-es segélyhívót!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.13
A péntek este kezdődő németországi labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott mérkőzéseinek....
2024.06.13
A HangZóna mai vendége Tóth András. A témák: kocka-Panda, és Matchboxok. ..
2024.06.13
A közlekedési szabályokra fittyet hányva, forgalomból kivont kocsijával menekült a rendőrök elől....
2024.06.13
Magyar pilótákkal, magyar helyszínen forgatták az utóbbi idők legmenőbb Citroën reklámfilmjét. ..
2024.06.13
Lenyűgöző teljesítmény, prémium funkciók és páratlan kifinomultság: a hétvégi 24 órás Le Mans....
2024.06.13
Viszonylag kisméretű, három cég meghatározó innovációkat mutat fel a közlekedési iparág világpiacán....
2024.06.13
A BMW Group és a Pirelli közösen fejlesztette ki a vadonatúj, 20” méretű P Zero Winter 2 téli....
2024.06.13
A Toyota UK bemutatta a Corolla Touring Sports speciális, rendőrségi kivitelét. A fényhidas kombi....
2024.06.13
A bliccelés elleni programja következő állomásaként bővíti a jegyérvényesítési lehetőségeket a BKK....
2024.06.13
Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend....