Ford

Ford EcoSport: indul a turné!

2014.02.24.

Az elmúlt pár év a mini SUV vagy más néven kompakt crossoverek szegmensének kiteljesedéséről szólt. Az első jelentősebb furcsa lény a Nissan Juke volt majd őt követték társai, hiszen egyik gyártó sem akart kimaradni a buliból. Úgy néz ki, a kínálatnak van létjogosultsága, immár a Ford EcoSport is európai turnéja elején jár.

szerző: Sóstói Tamás

Brazíliában már több éve kapható az autó, Európába ennek egy adaptált verziója ért partot EcoSport néven. A kisautó a Ford Fiestával azonos alapra épül, megspékelve pár, a Fusionről ismert ecsetvonással is. Öntsük le az egészet a Kinetic dizájnnal és máris megkapjuk a Kuga kisebbik testvérét. Ahogyan besorolása is elárulja, az EcoSport egy baby SUV, mely azokat a vásárlókat célozza meg, akik valamivel többet szeretnének kapni egy normál B szegmensbeli autónál, de a méretekhez ragaszkodnak. A Fiestához képest újdonság, hogy valamivel magasabbról nézhet a vezető az útra, ezzel is létjogosulttá téve a szabadidő autó kifejezést. Az EcoSport természetesen megkapta a háromhengeres 1 literes EcoBoost valamint a 1,5 literes dízel motort is.

Az Egyesült Királyságban a bevezetést megelőző kampányban gyakorlatilag 4 nap alatt elkelt az 500 limitált szériás EcoSport. Mindezt úgy, hogy akkor a vevőknek még arra sem volt lehetősége, hogy beüljemek az autóba. Az ügyfelek mobilról, tabletről vagy számítógépről tudták előrendelni az EcoSportot. Miután kiválasztották a preferált színt, kaptak egy vouchert, amivel a kereskedésben véglegesíthették rendelésüket. Nem véletlen kötötték ily módon a modern technológiai eszközökhöz az autó vásárlási jogát, hiszen a terméket is úgy pozícionálták, mint egy ’applikációt a valós élethez’. Olyan okos megoldásokat találunk az autóban mint az AppLink, ami gyakorlatilag az autó fedélzetére szinkronizálja okostelefonunkat. Kéz nélkül randalírozhatunk a közösségi médiák tartalmaiban, zenét hallgathatunk spotify-on keresztül vagy épp e-mailjeinket olvashatjuk el az autóban reggel, munkába menet. Angliában ezzel az online bevezetést megelőző kampánnyal nagyon alacsony büdzséből elérték, hogy jelentős érdeklődés és szóbeszéd keringjen a modell körül mire kereskedelmi forgalomba hozzák.

Franciaországban teljesen más vonalról közelítik most meg a modell bevezetését. Az „On the road again” egy turnékampány, ahol olyan zenészeket gyűjtenek össze egy közös koncertre, akik világhírű bandákból szálltak ki épp azelőtt, mielőtt azok befutottak volna. Itt ne holmi underground garázsbandákra gondoljunk: Dick Taylor a Rolling Stones első basszgitárosa volt, Henry Padovani a Police zenekar alapítója Sting mellett, Roya Arab az Archive első énekesnője és Cathy Mendoca, a The Gossip nevű formáció alapítója és dobosa volt. Nekik ad most új lehetőséget a Ford azáltal, hogy az e héttől induló kampányukban összehozza őket közös slágerek és egy záró koncert erejére. Természetesen a sorozatban a közvetítő újságíró egy EcoSport volánja mögött próbálja meg összehangolni a supergroupot.

Habár a magyar piacon történő értékesítéséről még nem hallani, Európában az EcoSport olyan modellekkel veszi fel a versenyt mint a Nissan Juke, a Renault Captur, vagy a Peugeot 2008. A Chevrolet Traxot sajnos már nem sokáig lehet vetélytársai közé sorolni, valószínűleg részben a kivonulásukból adódó piaci rés betömése érdekében is vezették be az EcoSportot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.16
Ez nem több, mint egy kis kerek történet, melynek mozgatói nem meglepően kerekek. Induljon a sztori....
2022.08.16
Szlovéniában éjféltől csökken az üzemanyagok ára a sztrádákon kívüli töltőállomásokon - közölte a....
2022.08.16
A megengedett óránkénti 25 kilométer helyett 112 kilométeres sebeséggel közlekedett Brüsszel....
2022.08.16
A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el....
2022.08.16
A Seeing Machines és a Magna egy új vezetőfelügyeleti rendszer piacr..
2022.08.16
Az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 26-os kilométerszelvényében 2022. augusztus 16-án....
2022.08.16
Újra lendületben van a kínai autópiac: júliusban 30 százalékkal nőttek az eladások – írja az....
2022.08.16
2017-ben a Tesla főnöke, Elon Musk bemutatta a "Semi" nevű elektromos teherautót, a gyártást pedig....
2022.08.16
A karcagi rendőrök a közlekedésbiztonság javítása érdekében drón segítségével ellenőrizték a 4-es....
2022.08.16
Szezonbeli legjobb eredményének elérése után Rácz Geri Snettertonban folytatta idei szezonját. A....