felfüggesztés

A Ford levehető harmadik tengelyt szabadalmaztatott pickupjaihoz

2023.10.23.

A csavarokkal rögzíthető tengelyszett révén kis ráfordítással növelhető lesz a kisteherautók terhelhetősége, amennyiben a levédett technológia szárba szökken. 

Az innováció abban egyedülálló, hogy viszonylag egyszerűen felszerelhető lesz a felfüggesztés egyik egységeként, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez. A hasznos teherbírás növelése mellett azonban van még egy fontos funkciója: a kiegészítő hátsó tengely amolyan „okos eszközként” szolgálhat hibrid vagy plug-in hibrid hajtás esetén. A szabadalmi dokumentációból nem derül ki, hogy ez esetben hol helyezkedne el az akkumulátor és a villanymotor.

A találmányt "Csavaros felfüggesztés-készlet egy jármű hasznos teherbírásának növelésére" címmel szabadalmaztatta a Ford. A levehető tengelykészletet sorozatgyártott járművekre rögzíthető, és márkakereskedésekben fogják kiegészíteni velük a kisteherautókat, amennyiben a találmány egyáltalán forgalomba kerül. Az ugyanis az, hogy levédtek egy technológiát, korántsem jelenti azt, hogy meg is valósítják a gyakorlatban, és tömegesen elkezdik alkalmazni.

A szabadalmi dokumentáció a Ford Super Duty teherautókhoz köti a találmányt. Lényegében arról van szó, hogy a jármű tulajdonosai igényük szerint növelhetik a jármű teherbírását, egy tengellyel és két kerékkel bővítve a felfüggesztést, a vállalat pedig  ugyanazon a szerelősoron többfajta felfüggesztéssel ellátott teherautót is gyárthat, és a hatkerekű készletet csak ott adja hozzá, ahol a megrendelő ezt igényli.

Az újítás alighanem kapcsolatba hozható az autópiacon kialakuló új tendenciával, jelesül azzal, hogy a hatkerekű pickupok egyre népszerűbbek. Egy hatkerék-meghajtású F-150 Raptor R véhetően sok pénzt hozna a Ford konyhájára. A szakportálok mégis valószínűbbnek tartják, hogy levehető tengellyel rendelkező Super Duty lehet az első fecske, ha az elgondolás életre kel.

A Fordnak a közeli múltban volt néhány érdekes szabadalma, amelyek egyelőre nem kerültek gyártósorra, legalábbis nem érkezett róla hír. Néhány hónapja védett le például olyan rendszert, amellyel a Ford Broncót állva is lehetne vezetni. Négy éve a vállalat a „kettő az egyben ajtót” szabadalmaztatta, illetve nemrég levédetett elektromos járművekhez használható, tetősínhez erősíthetó tartalék akkumulátort. Egyelőre nincs hír arról, hogy ezeket a szabadalmakat meg is valósítják, és azt sem kizárt, hogy a hatkerekű kialakítás sem látjuk soha a valós életben. Ettől függetlenül ez egy érdekes ötlet, amelynek minden bizonnyal lenne keletje.

A Ford ugyanakkor a világon elsőként nemrégiben bemutatott egy elektronikus rendszámtáblát, amely első példányai hamarosan rendelhetőek is lesznek a márka több mint háromszáz kereskedelmi központjában.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Baleset miatt lezárták a 47-es utat a 180-as kilométernél, a Csongrád-Csanád vármegyei Székkutas....
2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....
2024.07.24
Van, ahol már működik az új rendszer.   ..
2024.07.24
A debreceni BMW gyár munkatársai idén a Campus Fesztivál legnagyobb közösségi terén várnak....
2024.07.24
A hárommotoros hajtáslánc 1341 lóerőt képes küldeni az autó kerekeire.  ..
2024.07.24
- Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged....