technológia

A Ford pollenszűrője segíthet allergiától szenvedő autósokon

2020.06.03.

Ford ezentúl egy minden eddiginél hatékonyabb pollenszűrőt is kínál, ami védelmet nyújthat a szénanáthától és allergiától szenvedő autósoknak.

A világhírű szűrő-specialista Freudenberg által kifejlesztett Ford micronAir proTect rendszer rendkívül hatásosan akadályozza meg sokféle, komoly egészségügyi problémát okozó káros anyag, allergén, sőt vírus bejutását az utastérbe. A továbbfejlesztett rendszerben a szokásos szén mellett egy speciális aktív réteg is található, amit titkos eljárással készítenek – többek közt valódi citromból kivont citromsavból. Ez az anyag természetes védelmet nyújt a káros baktériumok, élesztő- és egyéb gombák spórái ellen, sőt még vírusvédelmet is kínál.

“A por- vagy pollenérzékenység sok autós és utas számára komoly kellemetlenséget, sőt súlyos egészségügyi problémát jelent,” mondta Nigel Brackenbury, a Ford Európa vevőszolgálati alelnöke. “Ez a filter olcsón és hatékonyan óvhatja meg a Fordokban utazók egészségét, és kellemesebb közérzetet biztosíthat számukra.”

Hogyan működik?

A Ford micronAir proTect szűrő akár a 0,05 mikron méretű részecskéket is képes felfogni; ez a méret az emberi hajszál vastagságának ezredénél is kisebb. Az autó szellőző rendszerébe beépítve a filter hatásosan csökkenti a kabinba jutó káros részecskék mennyiségét, és segít a lehető leggyorsabban eltávolítani az esetleg vírusokat is tartalmazó, lebegő folyadékcseppeket, mérsékelve ezzel a fertőzés veszélyét.

A szűrő alapja az aktív szén, amit úgy terveztek, hogy fokozott védelmet nyújtson az utastérbe jutó szennyeződések, például a részecskék és a savas gázok ellen. A porszemek és a pollen legapróbb részecskéit egy többrétegű mikroszálas gát ejti csapdába.

A szűrő ugyanakkor másféle veszélyektől is megóvhatja az autó utasait, hiszen bebizonyosodott, hogy speciális aktív rétege a vele érintkező vírusok 99,9 százalékát elpusztítja; többek közt a sertésinfluenza (H1N1) és a HCov-229E vírusokat is. A pillanatnyi körülmények miatt egyelőre nem lehetett biztonságosan elvégezni azt a tesztet, ami megmutatja, hogy a filter a SARS-CoV-2 vírust is kiszűri, de a Freudenberg cég a koronavírus esetében is 99,9 százalékos hatékonyságra számít. 

A koronavírusok a fertőzött emberek tüsszentésével, köhögésével vagy légzésével keletkező folyadékcseppeken utazva terjednek, és a felületeken megtapadva órákon, sőt napokon át aktívak maradnak. A légmozgások, a hőmérséklet és a páratartalom változása hatására ezek a vírusok újra a levegőbe kerülhetnek – ám ilyenkor a szűrő már megfogja őket.

A filter megvásárolható és beszereltethető a Ford márkaszervizekben; a szűrő jelenleg a Focus, Kuga, Mondeo, S‑MAX és Galaxy modellekhez áll rendelkezésre, de már most is megrendelhető a Fiestához, a Pumához és az EcoSporthoz, nyáron pedig a Transit Courier és a Tourneo Courier modellekhez is elérhető lesz.

Akik Ford micronAir proTect szűrőt szeretnének beszereltetni Fordjukba, számíthatnak az “Érintésmentes” szervizeljárásra, amikor a műhelyben a járművet fertőtlenítik, és burkolatokkal védik az emberi érintésnek kitett felületeket.

# # #

* Szellőző/klímarendszerekben való felhasználásra tervezett Ford micronAir® proTect réteg vírusirtó felületvédelemmel, amit egy gyümölcskivonaton (aktív összetevő: citromsav, CAS-szám 77-92-9 és/vagy 5949-29-1) alapuló funkcionális szűrőréteg biztosít. Biztonságos baktérium- és gombaölő felületvédelem számos Gram-pozitív és Gram-negatív baktérium, élesztő- és egyéb gombák ellen, valamint az ISO 18184 szabvány szerint vizsgált antivirális tulajdonságok (H1N1 influenzavírus és HCoV 229E koronavírus).

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.11
Motorkerékpárossal ütközött egy személygépkocsi szombat kora hajnalban Budapesten, a Hungária körút....
2020.07.11
A könnyű és kiválóan manőverező csapatszállító terepjárót fejleszt a General Motors az amerikai....
2020.07.10
Ha imádja a sütiket és fagyikat igazi Kánaánra találhat Dunaharasztiban, ahol nem csak látványosak....
2020.07.10
Németországból jön az új design, amin több műszaki egyetem és intézet dolgozik közösen a BMW-vel....
2020.07.10
Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak a Forma 1-es Stájer Nagydíj második szabadedzésén. A Red....
2020.07.10
Viktor Szkopincsev Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.07.10
Kínában júniusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek az autóeladások éves összevetésben....
2020.07.10
Az angol hatóság körözte az Interpol rendszerben - az autóalkatrészt lefoglalták. ..
2020.07.10
- Péntek reggel egy tragikus balesetben életét vesztette Koncz Ferenc, a Fidesz országgyűlési....
2020.07.10
A várakozásoknak megfelelően a szeptember 6-ra kiírt monzai Olasz Nagydíj után is marad a Forma-1-....