közlekedésbiztonság

Gyalogosvédelem: extrém pontos radarérzékelők

2013.09.28.

2014-től megváltozik az Euro NCAP minősítési rendszere: az autóknak legalább egy vezetéstámogató rendszerrel kell rendelkezniük a legjobb, ötcsillagos minősítés megszerzéséhez, 2016-tól pedig kötelezővé válik a széleskörű gyalogosvédelem.

A vezetéstámogató rendszerek megjelenésével a járművekbe szerelt érzékelők további feladatokat láthatnak el. Az útburkolati jeleket figyelő kamera például a közlekedési táblákat, a forgalmat és a gyalogosok mozgását is figyelemmel kísérheti. Míg az emberi érzékszervek csupán becsülni tudnak, a radarérzékelők extrém pontossággal és másodpercenként akár húsz alkalommal is mérnek, például önműködően tartják a gépkocsi és az előtte haladó jármű közötti előre megadott távolságot.

Kritikus helyzetben figyelmeztető jelzést adnak, sőt, akár önállóan fékeznek is. A Bosch  2000-ben kezdte meg a Stuttgart-környéki reutlingeni üzemében a nagy pontosságú radarok gyártását, és idén nyáron elkészült az egymilliomodik  77 GHz frekvenciasávú radarérzékelő. A fejlesztések üteme az mutatja, hogy míg az egymilliós volument 13 év alatt érték el, a következő egymillió darab már alig több mint egy év alatt lekerülhet a gyártószalagról. A Bosch minden radarérzékelője a 77 gigahertzes frekvenciasávon üzemel. A 24 gigahertzes változatokhoz képest ezek a szenzorok minden tekintetben jóval többet nyújtanak: akár háromszor pontosabban különítik el az egyes objektumokat, a távolság és a sebesség mérési pontossága pedig három-ötszöröse a másikénak. Mivel a magasabb frekvenciasávot világszerte az autós alkalmazásokra tartják fenn, különösen alkalmas globális járműplatformok számára.

Harmadik generációs, nagy hatótávolságú radar

A radarérzékelők első generációja sorozatgyártásának beindítása óta a Bosch folyamatosan intenzíven dolgozik a technológia fejlesztésén. A második nemzedék mind hatótávja, mind pedig látószöge terén mintegy kétszeresét kínálta a korábbinak, míg a harmadik és a jelenlegi LRR3 nagy hatótávú sorozat még szélesebb, immár 30 fokos szögben figyeli az utat, hatótávja pedig a 250 métert is elérheti. A Bosch szenzor nagyfrekvenciájú modulja az első szilícium-germánium technológiával készült konstrukció, ami jelentősen csökkenti előállítás költségeit.

Gyalogosvédelem 50 méterről

A vezetéstámogató rendszer mára már nem utópia, észrevétlenül beköltözött az alacsonyabb árkategóriájú járművekbe is. A fejlett rendszerek az érzékelők adatait kombinálják egyetlen közös „térképpé” majd ezt feldolgozva avatkoznak a motor, a fékrendszer és a kormányzás működésébe.

A Bosch új, közepes érzékelési tartományú radarszenzorok gyártására készül, amelyek éppoly nagy teljesítményűek, mint elődeik, azonban jóval kompaktabb és költségtakarékosabb konstrukciók.  A 45 fokos látószög és az akár 160 méteres hatótáv révén minden vészfékezési funkció, valamint – a világ csaknem minden országában elegendő – akár 150 kilométer/órás tempóig az adaptív sebességszabályzás (adaptive cruise control) működtetésére is alkalmas.

2014-től indul az új, sztereó videószenzor gyártása, amely akár 50 méteres távot is érzékelhet, így első ízben egy is elegendő lehet belőlük a gyalogosok biztonságát fokozó vészfékfunkció számára. A jövő új rendszerei a járművek kormányzásában is nagyobb szerephez jutnak. Például ultrahangos érzékelőikkel parkolnak be teljesen automatikusan, még akkor is, ha a vezető a járművön kívülről figyeli a manővert, de az autópályák építési szakaszainak keskeny sávjain is végigkormányozzák az autót.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.14
Csaknem 4500 e-sportoló regisztrált és vett részt a selejtezőkön a Michelisz Norbi és csapata által....
2020.07.14
Az attól függ, mennyi pénzünk van rá. ..
2020.07.14
Nehéz volna olyan alkatrészt megnevezni a Lexus LFA-n, amely a maga műfajában ne teremtett volna új....
2020.07.14
Ester Lauringson Észtországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.14
Az Oroszországi Gépjárműgyártók Szövetségének  közlése szerint idén júniusban 14,6 százalékkal....
2020.07.14
A baleset miatt lezárták az érintett útszakaszt - jelentette a Katasztrófavédelem 15 óra után 1....
2020.07.14
Az év első öt hónapjának mérlege alapján a Toyota-csoport és a Toyota márka egyaránt vezeti az....
2020.07.14
A Magyar Kerékpáros Szövetség vizsgálatot indít az I. Grand Gella Giro Kupán vasárnap történt....
2020.07.14
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnerei, a Knorr-Bremse, a Magyar Közút, az....
2020.07.14
Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves....