koronavírus

Hackertámadások nehezítik a moszkvai közlekedést

2020.04.13.

Az orosz fővárosban és Moszkva megyében hétfőn megkezdődött a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szükséges digitális kódok igénylése, az eljárást azonban hackerek és csalók próbálják megzavarni.

A vírushelyzet súlyosbodása miatt szerdától a taxisok is csak ilyen igazolvánnyal rendelkező utasokat vehetnek fel Moszkvában és a környező területeken. A gyalogos közlekedés, noha korlátozott, egyelőre nem bejelentésköteles.  

A moszkvai hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a regisztráláshoz használandó, amúgy is erősen terhelt önkormányzati weboldalt folyamatos hackertámadások érik, és a helyzet újdonságát kihasználva csalók adathalász oldalakat hoznak létre, alternatív bejegyzési lehetőségeket kínálva. A belügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy bűnözők hamis sms-ekkel próbálják meg félrevezetni az embereket, azt állítva, hogy a címzettek megsértették a karanténelőírásokat, ami miatt bírságot kell átutalniuk egy bankszámlára.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az Euronews hírtelevíziónak nyilatkozva kifogásolta, hogy az európai uniós országokban "dezinformáció" terjed az oroszországi járványhelyzetről. Valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a Kreml torzítja a Covid-19-re vonatkozó adatokat, vagy hogy az állapotok súlyosabbak az olaszországinál és a spanyolországinál.

Koszacsovnak a TASZSZ hírügynökség által ismertetett nyilatkozata szerint hazugok azok a híresztelések, amelyek szerint nem hatékony az Olaszországnak orosz katonaorvosok által nyújtott támogatás, és hogy a segítségnyújtás révén Moszkva a maga javára igyekszik felhasználni az ottani helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy maga az olasz kormány is cáfolta az állítólagos orosz politikai befolyásolásról szóló híreket.  

A szenátor megalapozatlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország terjeszt álhíreket a járvánnyal kapcsolatban. Mint mondta, Moszkva erős EU-ban érdekelt, valamint abban, hogy az uniónak önálló Oroszország-politikája legyen, mert meglátása szerint több európai ország a NATO tagjaként képtelen önálló irányvonalat kialakítani Moszkva viszonylatában.    

Oroszországban az elmúlt egy nap leforgása alatt 2558 új igazolt koronavírus-fertőzöttet, 18 halálesetet és 179 gyógyultat jegyeztek fel. Ezzel a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint a nyilvántartott fertőzöttek száma az ország 82 régiójában 18 328-ra, az elhunytaké 148-ra, a gyógyultaké 1470-re nőtt.

A fővárosban 11 513 fertőzés mellett 82 végzetes kimenetelű betegségről és 837 gyógyultról tudnak. Országosan eddig 1,3 millió szűrést végeztek el.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.28
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.28
A Hyundai Motor bemutatta azt a Hyundai Soapbox versenyjárművet, amelyet kisgyermekes családok vagy....
2020.09.28
Egy 62 éves nőt Csepelen, egy 22 éves lányt pedig Kőbányán ütöttek el - írja a police.hu   ..
2020.09.28
Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak....
2020.09.28
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 68. évében elhunyt dr. Vajda István, egyetemi tanár, az MTA....
2020.09.28
Egy felmérés tanúsága szerint a németek elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett, tenni....
2020.09.28
A kabinban kialakult nyomásprobléma miatt visszatért Bécsbe az Austrian Airlenes Stuttgartba tartó....
2020.09.27
Japán beszállítótól jön a kompakt megoldás. A kerékben feszültség indukálódik a tekercselt úttesten....
2020.09.27
Az immár hibrid hajtáslánccal felfrissített, hozzánk Japánból érkező Suzuki Swift új időszámítást....
2020.09.27
Ali Ghanaat Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....