jármű

Hamarosan behajtják a külföldön elkövetett szabálysértési bírságokat is!

2024.05.15.

Az Európai Parlament új szabályokat vezet be azok ellen, akik nem fizetnek bírságot külföldön.

 

Azokról a bírságokról van szó, amelyeket a lakóhely szerinti országon kívül, az Európai Unióban szabnak ki az autósokra. A helyzet az, hogy ezeknek a büntetéseknek a 40%-át nem fizetik ki az érintettek. Ez a stratégia a jövőben megváltozhat, mivel az Európai Parlament új törvényt fogad el az általa "a közúti szabálysértők külföldi kiskapujaként" definiált gyakorlat ellen.

Strasbourg arra kötelezi az uniós tagállamokat, hogy szorosabban működjenek együtt annak érdekében, hogy szankcionálják a szabályokat elutasító autósokat. Kéri a nemzeti hatóságokat, hogy legkésőbb két hónapon belül válaszoljanak az adott európai országnak, amely információt kér az elkövetőkkel szemben. Ezenkívül annak a tagállamnak a kérésére, amelyben a szabálysértés történt, az autós lakóhelye szerinti EU-ország átveheti a közúti bírságok beszedését, amemnyiben az összeg meghaladja a 70 eurót.

És lesz még egy szigorítás: bővül a bűncselekmények listája, a gyorshajtás, az ittas vezetés, a piros lámpánál áthajtás, a tilosban parkolás és az előzés záróvonalnál is azon esetek közé tartozik majd, amelyek büntetendők, országhatárok nélkül.

Annak az uniós országnak, ahol a közlekedési jogsértést elkövették, 11 hónapja van arra, hogy a jogsértésről szóló értesítést kiadja, amelynek tartalmaznia kell a jogsértés idejét és körülményeit, valamint a fellebbezésnek a módját. Az átláthatóság növelése és az új szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében a Bizottság feladata lesz egy online portál létrehozása, amely többek között felsorolja a Szabályokat, a jogorvoslati lehetőségeket és a kapcsolódó közúti bírságokat.

A strasbourgi lépés után a határok nélküli bírságok akkor lépnek hatályba, amikor azok az Európai Unió Tanácsának vizsgálatán is átmennek és zöld utat kapnak. Ezt követően a tagállamoknak maximum 30 hónap áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a végrehajtásukra és azokat a gyakorlatban is megvalósítsák. A szabálysértések elől tehát nem lesz többé menekülés. Az EU Vision Zero stratégiájának célkitűzése, hogy 2050-re nullára csökkentse a közúti halálesetek számát.

Forrás: it.motor1.com, ansa.it

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.26
Az autók irányításának legfőbb eszköze nagy átalakuláson ment át a botkormánytól az összetett....
2024.05.26
A Kia EV3 a márka zászlóshajójaként ismert EV9 páratlanul fejlett műszaki megoldásait emeli át a....
2024.05.26
A víz mellett a hordalék is komoly gondot okoz az Útinform jelentése szerint. ..
2024.05.26
Először kerül egy apró Spirit of Ecstasy az utastérbe, és először gurul 23-colos felniken,....
2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....