DeLorean

Hamvaiból támad fel a DeLorean, méghozzá elektromosként

2022.11.12.

A DeLorean Motor Company az eredeti DMC vállalat hamvaiból emelkedett ki és az onnan megmaradt tervek és alkatrészek tanulmányozásával az elmúlt majdnem három évtized alatt létre hozta az új EV DeLorean Alpha 5-öt.

A DeLorean márka az autóipar egyik legnagyobb bukása, majd státuszszimbólummá emelkedése. Hiszen ki ne ismerné a Vissza a jövőbe-trilógia híres időutazó autóját? A futurisztikus külsője DeLorean remekül festett a filmekben, hiszen furnérlemez-borítása egy űrhajó kinézetét keltette, így Doki már csak a hecc kedvéért is ezt a járművet választhatta, vagy talán éppen azért, mert 1985-re a márka csődbe ment, így az őrült tudós olcsón kaparinthatott meg egyet a modellből. De komolyan, a DeLorean cég egy hatalmas bukás volt. Bárki simán szerezhetett volna magának egy darabot a cégből és a való életben is ez történt.

A DeLorean Motor Company 1975-ben kezdte meg működését, John DeLorean vezetése alatt, aki a GM-nél dolgozott mérnökként és vezető beosztásban is, mígnem úgy döntött, saját márkát hoz létre. A cég palettáján egyetlen autó volt, amelynek gyártását a tervezett '79-es indulás helyett csak 1981-ben tudták elkezdeni, mivel már ekkor is anyagi gondokkal küzdött az alig négy éves cég. Végül a cég rövid életének John vetett véget, amikor az FBI letartóztatta drogcsempészet gyanújával, így a DMC részvényei összezuhantak és a cég 1982-re csődöt jelentett.

Az új utód. Az eredeti DMC-12 voanalait és részleteit idézi. (Forrás: DeLorean)

Alig két éves gyártása alatt a DeLorean 12-ből 9000 darabot gyártottak. 1995-ben azonban egy angol mérnök, Stephen Wynne úgy döntött, megvásárolja a DeLorean Motor Company nevének jogait, ezzel a járművekét is. A cég 2007-től elkezdte eladni a régi DMC modellek felújított változatát, '80-as évekbeli rendszámmal. Azóta pedig, mint franchise, üzemel a cég, több más márkával is együttműködött az elmúlt évtizedben, kiadtak Nike-DeLorean cipőket és DMC órákat is. Azonban ami valóban lényeges, az a cég 2013-as bejelentése.

A DMC bejelentette, hogy elektromos modelleket tervez gyártani, amelyek 2017-től lettek volna elérhetőek. A cég úgy tűnik, elődjének probémáit is átvette, ugyanis ezt a dátumot nem tudták tartani, a legutolsó dátum, amelyet ígértek, 2021 ősze, amikor a gyártást tervezik kezdeni. Na de, mégis mi ez a rejtélyes modell?

A DeLorean Alpha 5

A DeLorean Csoport új elektromos autója, az EV DeLorean Alpha 5 pontosan úgy néz ki, mintha készítettek volna egy remake-et a Vissza a jövőbe filmekhez, úgy, hogy napjainkban játszódjon és a Doki egy ma futurisztikusnak tűnő autót használna az időutazáshoz. Ugyanis az Alpha 5 kétségkívül futurisztikus. Az idén májusban bemutatott modell örökölte elődjének minden olyan részletét, amely kiemelte volna a DeLoreant a '80-as években: oldalra nyíló ajtó, formabontó vonalak, zsalut idéző hátsó ablak, sportos megjelenés.

A cég oldalán, ahogy egy ilyen helyen megszokott, nem sokat mondanak az autóról, csupán hangzatos sallangokat. A külsőt úgy alkották meg, hogy magabiztosságot és lenyűgöző megjelenést biztosítson az autónak. A belső az emberek kényelménre tervezve úgy, hogy szabad teret biztosítson a megismerésnek, egyensúlyba hozva az emberi irányítást a kényelmes intelligens funkciókkal. Fordítsuk le, ez mit is jelent a gyakorlatban.

Az autó pontosan olyan, mintha ma forgatnák a Vissza a jövőbe filmeket. (Forrás: DeLorean)

Az Alpha 5 hasonlít egy kapszulára, amelyet az utópisztikus filmekben járműnek használnak, de emellett visszafogott és elegáns, meg persze sportos. Az ikonikus oldalra nyíló ajtók kecsesek, mint egy madár szárnya és az egész autó egy olyasféle hatást kelt, mint egy rettenetesen drága számítógép. Ugyanis tele van fényekkel. A szürke és fekete fémet ellensúlyozandó, az autó hátsó lámpái mellett az ajtók oldalán is fényeket helyeztek el, amely hozzáad ehhez a jövőképhez. A hátsó lámpák között a DeLorean felirat is vörösben izzik. A felnik sem egy mindennapi dizájnt kaptak, hanem a hátsó ablakhoz hasonló, küllő szerű formák szabdalják, amely csak fokozza a rendkívüli kinézetet.

A belső szintén egy űrhajóra emlékeztet. Letisztult, hideg fémszínek, visszafogott vezérlőpanel és gombok. A középső kontrollpanel, ahol a kézifék és a kartámasz helyezkedik el, olyan hatást kelt, mintha lebegne. Ezen felül minden szimmetrikus, harmonikus hatást kelt. A kormány nem kör, hanem egy kissé megnyomott, alul lapos oválisra emlékeztet. Az ülések kissé kagyló alakúak és szintén a legnagyobb kényelmet igyekeznek ötvözni a futurizmussal. A sportkupéban négy embernek van hely, amely meglepő, de a hátsó ülések között az elsőkhöz hasonló kartámasz van az ötödik hely helyett.

A belső is egy űrkapszulát idéz a középső, "lebegő" konzollal. (Forrás: DeLorean)

Fluxus kondenzátor helyett az autó nyilvánvalóan elektromos hajtást kapott, ám nem szemét és banánhéj segítségével megy, hanem egy 100 kilowattórás motor hajtja, amely becslések szerint nagyjából 483 kilométeren át bírja. A maximális sebesség nagyjából 240 km/óra körül van és az Alpha 5 3,4 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órás sebességre. Méreteit tekintve sokkal nagyobb, mint elődje, majdnem 5 méter hosszú, 2 méter széles és 1,3 méter magas, persze zárt ajtókkal.

Az Alpha 5-ből terveznek V8-as hajtású modelleket is kiadni, de csak limitált darabszámban, 88-at (nyilván ennyit). Egyébként a teljes gyártási számot a DeLorean 9531 darabban állapította meg, amely éppen csak több, mint az eredeti modellek száma. Azonban a cég nem tervez megállni, ha minden jól megy, az Alpha 5-öt követheti egy teljesen elektromos szedán és egy hidrogén-hajtású SUV is. Ezen kívül már szó esett az Alpha 2-ről is, egy kétüléses sportautóról is. Az Alpha 5 augusztusi bemutatóján a cég azt ígérte, 2024-től indítják meg a gyártást.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
DeLorean

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....