utánpótlás

HangZóna - Elkelt az összes olcsó Simson

2022.11.10.

A HangZóna mai vendége Bogyay Norbert, a gyári állapotú Simsonok magyarországi gyűjtője és ismerője. A mai adása egy vallomással kezdődik: Egy barátom kért meg, hogy segítsek neki egy meglepetés elkészítésében, aminek főszereplője egy Simson segédmotorkerékpár, ami gyári állapotra visszaállítva képezné egy kerek születésnap ajándékát. Gondoltam, mi sem egyszerűbb, hiszen a Simson ott van minden bokorban, én is azon tanultam meg motorozni - egy almazöld S51-esen. A helyzet viszont közel sem ilyen egyszerű, mert drasztikusan megcsappant a kínálat, és a maradék állomány árazása az elképesztő, és a földöntúli jelzők között mozog. Ekkora lett a nosztalgiafelár? Tényleg a németekhez viszik a hazai segédmotorokat? Ma ennek járunk utána, mert vendégem Bogyai Norbert, a gyári állapotú Simsonok magyarországi gyűjtője és ismerője. A HangZóna mai adásában arról beszélgetünk, hogy miért éreznek ennyien nosztalgiát a régi, elavult, de gyári alkatrészekkel mégis a mai napig hibátlanul működő segédmotorokkal szemben?

Tizennégy se' voltam, de valamit éreztem már belül, saját járműre vágytam. Húzni a gázt, harapni a bogarakat, elkapott a szabadság (motorozás) utáni vágy. Mit tesz a gyermek ilyenkor? Hát persze, hogy első motort keres, amire a válasz tíz emberből tíznek ugyanaz volt: vegyél egy Simsont, megtanulsz motorozni, meg bütykölni.
 
Így is lett, és közben szép csendben megszereztem rajta azokat az életre szóló élményeket, amelyek miatt a mai napig nosztalgiával gondolok a kis NDK-s "csodára".
 
Korunk tizenévesei viszont már Derbi Sendával, vagy valami menő japán vagy olasz sportrobogóval bontogatják a szárnyaikat. Vagy, ami még rosszabb, ha valami műanyag, elektromos kínai hokedlin.
 
Szóval, szépen lassan feledésbe merültek a Simsonok? Nem igazán, hiszen a kínálatot vizslatva meglepve tapasztalom, hogy mostanság a legolcsóbb darab negyedmilliótól indul, és nagyjából egymillióig tart az árazás. Pár éve még százazer forint környékén is találhattunk épkézláb darabot, ami működött. Szóval, a régi keletnémet kismotor lezavart egy hipertérugrást, na persze nem ő maga, hanem az "értéke".
 
Miért kerül ez ennyibe? Mi megy most a piacon? Hová tűnnek a Simsonok?
 
Erről, és még nagyon sok érdekes dologról beszélgetek Bogyay Norberttel, a gyári állapotú Simsonok magyarországi gyűjtőjével és ismerőjével.
 
Ha pedig érdekli olvasóinkat a téma, jelezzék emailben (hangzona@autoszektor.hu), vagy facebook oldalunkon, és még több Simsonos tartalommal térünk vissza a jövőben!
 

 

 

A HangZóna korábbi adásait itt találja, a legújabbal pedig jövő héten csütörtökön várunk minden kedves hallgatónkat!

Kérdéseket, észrevételt, témajavaslatot a hangzona@hangzona.hu email címre várjuk.

További autós tartalmakért kövessen minket Facebook oldalunkon is.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.21
A brazíliai Interlagos pályán több biztonságiautós szakasz és újraindítás után is első a Túraautó....
2024.07.21
Tombol a kabriószezon, de ingyen ebéd itt sincsen ..
2024.07.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Billenő plató. ..
2024.07.21
Csak tavaly, egyetlen év leforgása alatt több mint négyszázezer hamisítványt semmisített meg a....
2024.07.21
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a....
2024.07.21
Méretét tekintve telitalálat a kényelmes, jól vezethető és kisétvágyú Skoda Scala, melynek....
2024.07.21
A finn riválisai lemaradtak, miután a kétszeres világbajnok szombaton remek teljesítményt nyújtva....
2024.07.21
- Fokozza a közlekedők ellenőrzését az Árpád hídon a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), az....
2024.07.21
A szombat délutáni díjátadóval zárult az idei 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj és a hozzá köthető....
2024.07.21
Egymásba rohant két személykocsi az M3-as autópálya 138-as kilométerénél, a Vásárosnamény felé....