utánpótlás

Használtteszt – Mercedes Benz C 240 (W202) – Egy, az utolsó igazi Mercedesek közül.

2021.12.03.

Mai használt tesztünk főszereplője kicsit kilóg az átlagos használt autók közül. Már-már azt mondom, hogy vétek már egy ilyen finom autót naponta nyúzni, és nem is éri meg. Mégis jó lesz ez a teszt azoknak, akik egy olyan járművet keresnek, amit nem mindennap használnak, viszont szeretnének valami különlegesebbet, esetleg kedvelik a márkát, és abból egy olyat választanának, amiben még érzeni a Mercedes klasszikus, igazi ízét. Én már napok óta visszaadtam az autót, de még mindig erősen itt van minden a fejemben, tartson velem, elmesélem.

Miért klasszikus Mercedes?

Látom benne a W126-os orrát, ami az egyik, - de szerintem a legjobb S-klasse. A sofőrülésben helyet foglalva az örök életű W 124-es műszerfalához hasonlót látok, és ez a belelátás tovább tart a hátsó lámpánál is, (mert csak a kis púp különbözteti meg a 124-estől), tehát itt is jó üzenetet közvetítenek felém. A lusta, de nagyon masszívnak érződő golyópályás kormánymű, és a hatalmas malomkerék valami olyan magával ragadó érzés, hogy bármeddig tekerném, mert visszaértem vele az aranykorba. Rugós, epedás ülésbe huppanok, térdem csapkodja az övvonal alját, nagyon más, nagyon nem a mai bunker érzés. Hallom a motor hangját, sőt érzem a rezdüléseit is, főleg, ha mélyre nyomom a gázpedált. Nem vagyok hermetikusan lezárva azoktól az ingerektől, amitől az autózás valódivá válik. És egy Mercedesben ez mindig is az átlagtól minimum egy szinttel feljebb történt, így van ez itt most a legkisebb C osztályban is.

Modern körítés

Az autó futóműve semmivel sem rosszabb a mai modern autókénál, köszönhetően a soklengőkaros technikának, sőt komfortban még mindig a mai kis, és kompaktok fölé emelkedik. Agilis, gyorsan reagál, és nagyon jó visszajelzést ad a kormányon keresztül. Már alapáron járnak a biztonságtechnikai kiegészítők, pl. ABS és légzsákok, illetve a tesztelt autóban fékasszisztens, ESP, és infrás indítókulcs is van. Persze a mezítlábas kivitelben kurblis oldalablakok, klímahiány, és csúnya fekete műszerfal, illetve műanyag kormány, amivel minden nap találkoznia kellett a vásárlónak. Hiába na, a Mercedes már régóta követi az elvet, hogy a kiegészítőkért vastagon fog a ceruza.

A motor viszi el a showt

Annyira finom, annyira lágy, és ugyanakkor olyan erő van a 170 Le-s motorban, hogy tényleg megmintázhatnának róla egy kétarcú szobrot. Ha kell, tökéletes partner a hangtalan, kényelmes suhanásban, de ha mélyebre nyomjuk a pedált, egészen hatezerig elpörög, és közben olyan hangok jönnek a motortérből, ami minden jóérzésű benzinvérűt elvarázsol. Ne várjunk eget rengető gyorsulásokat, de a másfél tonnás tömeget nagyon meggyőzően mozgatta.  A márkaszervizek szerint is tartós, hosszú életű, és híresen megbízhatónak mondják ezt a V6-os benzinmotort, és a tulajdonos sem panaszkodnak rá. Persze városban sokat fogyaszt, a vezérlés cserére nagyon oda kell figyelni, és nem szabad megvetni a jó minőségű motorolajat sem, minden más segédanyagból is érdemes minimum egy erős középkategóriát választani.

Nem való már napi nyúzásra

1998-ban gyártották. Mégsem érződik rajta a kor, és a több mint 200.000 kilométeres futás. Viszont ezt az autót is elérte a kétezeres évek Mercedeseinek rákfenéje, a rozsda. Sajnos minden elemen találtam szinte minimális rozsdát. A vizes bázisú festék nagyon nem jött be, így talán a gyár legsötétebb időszakának könyvelheti el az ebben a korszakban gyártott autóit, és ugye ott volt még ráadásnak az A osztály és a jávorszarvas teszt is. Na, de visszatérve ide, sajnos erre biztosan egy szemmel is jól látható összeget kell majd elköltenie a tulajdonosnak, ha szeretné újra visszaállítani a rozsdamentes állapotot, mert a lakatosok és fényezők is minden évben egyre drágábban dolgoznak már. Meglepő, de futóművön, és alvázon nincs érdemleges rozsda, amit egy alapos takarítással, felületkezeléssel, és konzerválással ne lehetne megszüntetni. Na, és a híresen tartós gyári kipufogó rendszer, itt is tartja még magát. A motorral biztosan nem lesz gond, és az utastér kapcsolói, kárpitozása, és kényelme is tartósnak bizonyult. Az sem utolsó szempont a vásárlásnál, hogy az autó négy főnek teljes értékű utazóautó, nagy, majdnem 500 literes csomagtartóval.

Fenntartás, költségek

A legnagyobb költség, ami eldöntheti akár egy-egy kocsi sorsát, az a rozsda, ennek javítása általánosságban 300.000 Ft-tól- 500.000 Ft-ig terjedhet, persze fényezéssel, számlával. A motor vezérlésének cseréjére is nyugodtan tartalékolhatunk 100.000 Ft-ot, és akkor még nem beszéltünk a soklengőkaros futómű felújításáról vagy az összes folyadék cseréjéről, amit vásárlás után, aztán 3-5 évente cserélni kell. A gumikra sokat nem fogunk költeni, mert a 195/65/15-ös méret baráti áron megy, még az általános áremelkedés után is. Komfortja pedig minden peres nagyfelnit felülmúl.

Kinek ajánlom?

Akinek nem napi használatra kell az autó, de mégis olyat keres, ami stílusosabb, mint a mai modern 10-15 év körüli tucatautók. Egy ilyen Mercedes, ha tiszta, és van gazdája, még mindig gyönyörűen ragyog, és az érzés, hogy tolhatjuk a csillagot, megadja a csipetnyi pluszt is. Tény, hogy a nagy motor átírása, biztosítása és adója magasabb, mint egy átlagos 1.6-os erőforrású autónak, de a modell ára most van a mélyponton, így hosszú távon a ritkább, nagy benzinmotoros darabok emelkedést mutathatnak. Gyorsan kopnak az utakról, és ha megengedhetném magamnak, biztosan sokkal inkább ezt, mint egy ezredik E46-ost, vagy B7-es Audit.  Egyébként meg a szerelemre úgysincs gyógyír, és nekem is sokkal jobban esett a majd’ hatszáz forintos benzint egy ilyen gyönyörű hangú V6-os motorral elégetni.

Adatok:

Lökettérfogat   2398 cm3

Teljesítmény     170 LE / 5500 rpm

Nyomaték          240 Nm / 4500 rpm

Hosszúság:         4516 mm

Szélesség:          1723 mm

Magasság:          1427 mm

Saját tömeg:      1345 kg

Össztömeg:       1900 kg

 

Jövő hónapban is érkezem egy újabb használt teszttel, annyit azonban már elárulhatok, hogy egy sokkal racionálisabb autóval várok majd vissza mindekit. Továbbra is várjuk a jelzéseket, milyen használt autó tesztjét olvasnák szívesen az Autoszektor magazinban. További autós tartalmakért kövessék Facebook oldalunkat is.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....
2024.02.23
Olyat büntetett a piros Ford sofőrje, hogy azt megemlegeti az audis - kevésen múlt a tragédia. ..
2024.02.23
Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és....
2024.02.23
Frontálisan összeütközött péntek reggel két kisbusz Báránd külterületén, a 42-es főút 17-es....
2024.02.23
Lehetőséget látva a jóval olcsóbb kínai Volkswagen modellekben, egy hivatalos kereskedés importba....