Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Hasznos tippek, ha szeles időben bringázol

2022.02.06.

A szél a bringás egyik legnagyobb ellensége, amit legyőzni nem tudunk, de néhány módszerrel könnyebb elviselni. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában hasznos tippeket mutatunk szeles időben tekeréshez.

Kerékpározni szinte minden időben lehet, persze télen elengedhetetlen a megfelelő öltözék, de hideg egyáltalán nem jelent legyőzhetetlen akadályt, ha tekerésről van szó. Sokkal nehezebb helyzetben vagyunk, ha erős szél fúj. Szélálló ruhákkal tudunk ugyan védekezni az ellen, hogy csontig átfújjon a cúg, de a fizika törvényeit nem tudjuk legyőzni. Nem véletlen, hogy talán a szembeszél az egyik legkiábrándítóbb dolog, amivel találkozhat egy bringás. A napokban pedig az országban többfelé is viharos szelek tomboltak. 

A szél nem a bringás barátja, kivéve a hátulról fúj

Ha szembeszélben kerékpározunk, akkor a légmozgás a felére csökkentheti a sebességüket ahhoz képest, mint amikor szélcsendben tekerünk ugyanolyan erőbedobással. Vagyis kétszer annyi energiát kell a tekerésre fordítanunk, ha ugyanolyan tempóval szeretnénk haladni, mint szélmentes időben. Nem hangzik túl jól, de ne csüggedj, van pár módszer és trükk, amivel megkönnyítheted a dolgodat. 

Csökkentsd a légellenállást

Ez most nem az egyenes háttal, peckesen kerékpározás időszaka, inkább vegyél fel egy kissé „összegubózott” testhelyzetet, dőlj rá a kormányra, hogy minél kisebb felületen tudjon a szél és a légellenállás lelassítani téged. Persze nem kell annyira komolyan venni, mint amennyire a profi kerékpárversenyzők csinálják, maradjon biztonságos és a kényelmes a tekerés, de a lényeg látható. 

Készülj fel a széllökésekre

Bár a teljesítményünket a szembeszél tudja a legjobban lerontani, nem annyira veszélyes, mint az oldalszél, amely hirtelen, lökésszerűen elsodorhatja, meglökheti a kerékpárost. Egy erős széllökés hatására akár egy-két méterre is eltérhet a biciklis az eredeti nyomvonalától, és akár el is eshet. Ez nagyon balesetveszélyes a forgalomban, de ha nincs is a környéken autó, akkor is nekiütközhet valaminek, ami szintén komoly sérüléssel járhat. A kerékpárosnak fel kell készülnie az erős széllökésekre, már amennyire lehet, az autósok pedig szeles időben vezessenek még óvatosabban, és tartsanak nagyobb oldaltávolságot. Viharos szélben, amikor már veszélyes a bringázás, lehetőleg ne üljünk biciklire. 

Viselj testhezálló ruházatot

Egy bő kabát, amelybe befúj a szél, vagy egy lobogó kapucni úgy fog viselkedni, mint egy kis ejtőernyő, amelybe belekap a levegő, és téged lelassít. Ráadásul minél tovább tekersz, annál jobban fogod érezni ennek a hatását. Inkább húzd fel a cipzárt, és válassz olyan szélálló ruhadarabokat, amelyek testhezálló szabásúak. 

Öltözz melegen

A megfelelő szélálló és meleg ruházat azért is fontos, hogy mert a szél hűtő hatása ellen is védekeznünk kell. Mindenki megtapasztalta már, hogy ugyanaz a hőmérséklet jóval hidegebbnek tűnik, amikor fúj a szél.

Testhez simuló, meleg és szélálló ruházatot válasszunk

Ha például 10 fok van, és 30 kilométer/órás szél fúj, akkor azt csupán 1 foknak fogjuk érezni. Ugyanilyen szélerősség és 4 fokos hőmérséklet esetén már -8 fokos dermesztő hideget érzünk majd. 

Védd a szemedet

Bringázáshoz még szélcsendes időben is ajánlott szemüveget viselni: nyáron véd a bogarak ellen, télen pedig megelőzheted vele a hideg levegő okozta könnyezést. Szélben viszont szinte kötelező, hiszen nélküle garantáltan könnyezni fogsz, valamint por és homok kerülhet a szemedbe.

Szeles időben elengedhetetlen a szemüveg

Arra is figyelni kell, hogy az erős szél kisebb-nagyobb tárgyakat fújhat eléd vagy éppen neked. Lehet, hogy csak egy nejlonszatyor kerül az útra hirtelen, de akár egy hirdetőtábla is beléd ütközhet. 

Válassz alacsonyabb sebességfokozatot

Szeles időben érdemes a megszokottnál alacsonyabb sebességfokozatban kerékpározni. Lehet, hogy emiatt kissé lassabban fogsz haladni, viszont tovább fogod bírni. Áldozz fel egy kicsit a tempóból, hogy hosszabb időre maradjon erőd. Ha nagyobb sebességfokozatban maradsz, az túlterheli a lábaidat, és hamarabb kifogysz az energiából. 

Segítsetek egymásnak

Ha többen bicikliztek együtt, érdemes kihasználni az összefogás erejét: egymás mögött haladva akár 20 százalékkal kevesebb energia kell a tekeréshez. Persze egy hétvégi bringás kiránduláson ezt sem kell úgy csinálni, mint a profik, de hidd el, így is sokat segít majd. Csak ne felejtsetek el mindig cserélni, hogy mindenki jól járjon, mert aki a sor elején halad, az tart szélárnyékot a többieknek. 

Bújj el a szél elől

Ha van rá lehetőség, akkor válassz olyan útvonalat, amely során a lehető legkevesebb időt töltesz a közvetlen szélben. Egy kötetlen tekerésnél például válassz másik útvonalat, vagy olyan irányt, ahol a tereptárgyak, a fák, egy völgy vagy az épületek jobban védenek a széltől. A mindennapi bringás közlekedés során is érdemes olyan alternatív útvonalakat találni, amelyek nem jelentenek nagy kerülőt, de szeles időben védettebbek. Például a szél irányával párhuzamos, többsávos főút melletti bicikliút helyett válaszd a kisebb, szélvédettebb utcákat.

Szélben kerékpározni sosem lesz könnyű, és bizonyára ezután sem lesz a kedvenced, de néhány jó tanács betartásával kicsit egyszerűbb lesz a dolgod. És a legfontosabb dolog, hogy amikor csak tudsz, menj ki és tekerj, akár fúj a szél, akár nem. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....
2024.05.25
Az AUDI HUNGARIA Zrt. a magyarországi vállalatok számára elérhető társasági adóból (TAO) történő....
2024.05.25
Szomorú látvány minden árpalé-rajongó számára: Geinbergben (Felső-Ausztria) egy kamion elvesztette....
2024.05.25
Volt egy légitársaság, amely 2003-ban egyszeri járatot indított, nagyon egyedi élményt kínált az....
2024.05.24
A prémium autókat nehéz gyorsan megérteni, miért olyan drágák, mitől lenne ez más, mint a többi?....
2024.05.24
Charles Leclerc, a Ferrari hazai környezetben szereplő versenyzője érte el a legjobb köridőt a....
2024.05.24
Hol máshol, mint a Nordschleifén, a sportautók, pláne a Porschék legmérvadóbb játszóterén. ..
2024.05.24
Három európai digitális képzőművészt kért fel a Lexus, hogy teremtsen különleges világot a Lexus....
2024.05.24
2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész pert indított a meghalt férje által alapított....