Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hogyan biciklizzünk télen? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hogyan biciklizzünk télen?

2019.12.01.

A kerékpár hidegben is tökéletes közlekedési eszköz, de pár dologra oda kell figyelni, ha télen is tekerni szeretnél. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. 

Tóbiás és Balambér imád biciklizni, és télen, amikor beköszönt a hideg, akkor is kerékpárra pattanak. Sokan azt hiszik, hogy bringázni csak jó időben lehet, pedig a biciklizés egész évben tökéletes közlekedési eszköz. Az igaz, hogy télen kicsit több dologra kell odafigyelni – például tekerj óvatosabban és öltözz fel megfelelően –, de ezeket bárki hamar megtanulhatja. Mutatjuk a legfontosabb téli bringás tippeket!

A bicikli télen is tökéletes közlekedési eszköz

Télen hidegebb van a kerékpáron, mint nyáron, de ne felejtsd el: ilyenkor mindenkinek hideg van. Annak is, aki gyalogol, annak is, aki a buszra várva ácsorog a megállóban, és annak is, aki az autóját próbálja kiszabadítani reggel a hó és jég fogságából. A bringázásnak viszont hidegben is ugyanazok az előnyei: kiszámíthatóbb a közlekedés, pénzt és időt spórolsz és nincs károsanyag-kibocsátás.

Mit vegyek fel télen a biciklizéshez?

 • A városi bringázáshoz simán megfelel a normál utcai öltözet, de ezeket kombináljuk néhány vízhatlan, szélálló, de légáteresztő kiegészítővel. 
 • A réteges öltözködés nagyon fontos, több vékonyabb réteg célravezetőbb, mint néhány vastag holmi. 
 • A kezdő téli bringások általában túlöltöznek, mivel nem számolnak azzal, hogy a tekerés miatt pár perc múlva bemelegednek. Természetes, hogy elinduláskor még picit fázol, de utána nem lesz hideg, hidd el! 
 • Az izzadást célszerű elkerülni – megfelelő rétegekkel és lélegző ruházattal – mert ha megállsz, például egy piros lámpánál, megfázhatsz. Néhány út után mindenki ráérez, hogyan kell felöltöznie, hogy ne fázzon, de ne legyen melege sem. 

A legfontosabb a réteges öltözködés és az ízületek védelme

 • Van néhány olyan testrész, amelyeket külön kell védened a hideg ellen. Húzz szélálló sapkát, és különösen a nőknek gondolniuk kell a medence és a vesetájék védelmére is. 
 • Védd az ízületeidet! Leginkább a boka- és a térdízületekre kell vigyázni. Ezt megteheted aláöltözőkkel vagy kívül hordható kiegészítőkkel, térd-, illetve bokamelegítővel, kamáslival, utóbbi ráadásul a víz ellen is hasznos. 
 • Húzz szélálló kesztyűt, amely megvédi a kezedet és a csuklódat. Figyelj arra is, hogy úgy vedd fel, hogy a szél ne tudjon befújni a kabátod ujján. 
 • Ajánlott egy kerékpáros szemüveg – leginkább víztiszta üveggel – mert a hideg levegőtől könnyezhet a szemed, és a szél, illetve a hó ellen is remekül beválik.
 • Ha nem vízálló a kabátod, legyen nálad egy könnyű esőkabát. 

Hogyan készítsem fel a bringámat?

 • A csapadékos-latyakos időszakban nélkülözhetetlen egy olyan sárvédő, ami elég hosszú, hogy ne csapd össze a lábadat és a hátadat. 
 • A víz, a hó, a latyak és az utakra kiszórt só vagy csúszásmentesítő anyag sokkal jobban igénybe veszik, koptatják a kerékpár mozgó alkatrészeit. Tisztítsd és olajozd rendszeresen a láncot és a fogaskerekeket, és ellenőrizd a fékeket is, mert ilyenkor jobban kophatnak.

Télen gyakrabban kell ellenőrizni és kenni a kopó alkatrészeket

 • Télen hamarabb sötétedik, ezért elengedhetetlen a kifogástalan biciklis lámpa. Borús, szürke időben akár sötétedés előtt is használhatod, és feltűnő színű ruházattal is javíthatod a láthatóságot. Vedd számításba azt is, hogy a hidegben az elemek és az akkumulátorok hamarabb lemerülnek. 
 • Fújd puhábbra a gumikat, mert így jobban tapadnak a hidegben.

Hogyan közlekedjek biciklivel télen?

 • Télen csúszósabbak az útviszonyok, tekerj a megszokottnál lassabban. Csúszós úton megnő a féktávolság, ezért tarts nagyobb követési távolságot, és általában nagyobb távolságot más járművektől, akadályoktól. 
 • Sose felejtsd el, hogy havas, vizes úton nem mindig látod a kátyúkat vagy más akadályokat. Figyelj az útra, és úgy helyezkedj, hogy szükség esetén tudj korrigálni. 
 • Kerüld a hirtelen irányváltoztatásokat, havon és jégen hamar eleshetsz. A kanyarokat vedd be lassabban, nagyobb ívben. 
 • Bár egyre többen bicikliznek télen is, nincs annyi bringás az utakon, mint nyáron. Ez azzal járhat, hogy az autósok kissé „elszoknak” a biciklisektől, kevésbé számítanak rájuk. Ezért még inkább figyelj arra, hogy tényleg megadják-e az elsőbbséget. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....