nyaralás

Hat tipp a zökkenőmentes, biztonságos nyári autós kiránduláshoz

2024.07.08.

Az iskola és az érettségi végével a családok jellemzően mostanában indulnak el nyaralni - a kutatások szerint a legtöbb esetben autóval.

Amennyiben busszal, repülővel vagy vonattal megyünk, a jármű felkészítéséért az adott társaság szakemberei felelnek. Amennyiben azonban a saját autónkkal indulunk útnak, akkor már a mi felelősségünk, hogy megfelelően felkészítsük autónkat a biztonságos utazásra. Összeszedtük 6 pontban, hogy mire érdemes odafigyelni, ha gépkocsival vágunk neki a nagyvilágnak.

1.    Vizsgáltassuk át az autónkat az utazás előtt: „Mielőtt útnak indulunk, érdemes átnézetni a kocsinkat egy márkaszervizben, akik ilyenkor kedvezményes ajánlattal várják az autótulajdonosokat. Átnézik a kerekek állapotát, ellenőrzik a fékeket és a szükséges folyadékok szintjét (pl. fékfolyadék, hűtőfolyadék, olajszint, ablakmosó folyadék szintjét) is. Utazás előtt kitisztítják a légkondit, ellenőrzik az izzókat, az akkumulátor töltöttségi szintjét. Ezzel számos kellemetlenséget előzhetünk meg az utunk során.” – mondta el Tóth Péter a Das WeltAuto Centrum értékesítési igazgatója.

2.    Figyeljünk a csomagjaink elrendezésére, mert komoly balesetet előzhetünk meg a helyes pakolással. Családtagjaink védelme érdekében csomagjaink rögzítéséről is gondoskodnunk kell. Hirtelen fékezés esetén a nem megfelelően rögzített tárgyaink könnyen a nyakunkba eshetnek, kiborulhatnak, baleset esetén pedig akár személyi sérülést is okozhatnak. Ezt a helyzetet néhány óvintézkedéssel könnyen elkerülhetjük. Pakoljuk alulra a nagyobb, nehezebb dolgainkat, felülre pedig a kisebb és ezáltal könnyebb holmikat. Éles tárgyak esetén érdemes hevedert alkalmaznunk, vagy ha ez nem megoldható, fedjük be azokat pokróccal (ez azért is jól jöhet, mert az utunk során elfedi a csomagjainkat az esetleges tolvajok elől). Fontos, hogy az autóban semmi ne maradjon szabadon, a kisebb tárgyakat pakoljuk el az erre kialakított rekeszekbe, kesztyűtartóba. Ha kisbabával vágunk neki az útnak, szükség van babakocsira is, ami sok helyet foglal. Amennyiben túl sok csomagunk van, jó megoldás lehet egy tetőbox bérlése, ami nyáron ugyanolyan hasznos, mint télen a síszezonban. Nyáron nyugodtan pakolhatunk bele kisebb holmikat: pl. felfújható gumijátékokat, strandlabdát, kisebb bőröndöt, túrabakancsot, de nagyon figyeljünk a box helyes rögzítésére és a kiegyensúlyozott pakolására

3.    A csomagok mellett az is fontos, hogy az utasok is biztonságosan utazzanak. A forgalmi engedélyben lévő szállítható személyek számát sose lépjük át! Amennyiben nagycsaláddal tervezzük az kirándulást, alapvető, hogy mindenkinek a KRESZ előírása szerint kell helyet foglalnia a gépjárműben. A csecsemőket csak biztonsági övvel rögzített hordozóban, vagy gyermekülésben szállíthatjuk. Érdemes olyat vásárolnunk, amely ISOFIX rendszerrel felszerelt, így minimálisra csökkenthetjük a helytelen bekötés lehetőségét. Nem csak a hordozót kell övvel csatlakoztatnunk az üléshez, de a pántokat és hevedereket is be kell kötnünk a gyermeken a megfelelő védelem eléréséhez. Ha az anyósülésen szeretnénk szállítani kisbabánkat, azt csak menetiránnyal ellentétesen tehetjük meg, abban az esetben, ha az autó azon oldala nincs felszerelve légzsákkal, vagy kikapcsolható annak működése. 135 centiméter alatti gyermek csak a hátsó ülésen, gyermekülésben ülve utazhat, amely igazodik a testméretéhez, illetve a testsúlyához.

4.    Sokan döntenek úgy, hogy magukkal viszik kutyájukat is a nyaralásra. A házi kedvenceket is szabályosan kell szállítanunk, lehetőség szerint biztonságosan kell rögzítenünk, úgy, hogy egy fékezés során is stabil helyzetben maradjanak, és ne repülhessenek előre. „Legbiztonságosabban ketrecben szállíthatóak a négylábúak, de azzal elveszítjük a csomagtartónk nagy részét. Itt jön képbe megint a tetőbox, amellyel extra rakodó teret nyerhetünk” – tanácsolta Tóth Péter.

5.    A nagy meleg sokkal jobban megviseli szervezetünket, a kisebbeknél pedig ez hatványozottan igaz, ezért a folyadékpótlásról se feledkezzünk meg. A forróságban könnyen átmelegszik az autó, és ha nem gondoskodunk frissítőről, hamar kiszáradhatunk. Alkalmanként iktassunk be pihenőket, hiszen a kicsik mozgásigénye sokkal nagyobb, mint a miénk. Az időszakos megállóknál a gyerkőcök is levezethetik felesleges energiáikat egy kis szaladgálással, játékkal, és így nem lesznek nyűgösek, fáradtak, mire megérkezünk. Gondoskodjunk kedvenc játékaikról is, hogy az út során se unatkozzanak, és elfoglalják magukat.

6.    Fontos, hogy a megállóknál ne hagyjuk a gyerekeket, vagy kisállatunkat a kocsiban, mert pillanatok alatt túlmelegedhet a gépkocsi.

A Das WeltAuto-ról

A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, amely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 29 értékesítő helyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó vásárlása esetén.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Máris tiltakozik az ellenzék.   ..
2024.07.23
A német luxusautó-gyártó rontotta 2024-re vonatkozó bevételi előrejelzését, mert egy árvíz....
2024.07.23
A használtautó-kereskedők egyik szeme sír, a másik nevet: a forgalom bővül, ugyanis ötvenezerrel....
2024.07.23
Az Audi Forma-1-es csapata bejelentette üzemanyag- és kenőanyag-partnereit. Amint azt az....
2024.07.23
Ez 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget – derült ki az orosz vámhatóság....
2024.07.23
A 71-es főúton ellenőriztek a járőrök. ..
2024.07.23
Az Automobili Lamborghini zsinórban hatodik alkalommal nyitotta meg az exkluzív és fényűző....
2024.07.23
Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési....
2024.07.23
A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás kísérlete miatt vádat emelt két férfival szemben, akik egy....
2024.07.23
A dél-koreai autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása....