Gondolatjel

Hazai cégek alakítják át a közlekedést

2024.06.13.

Viszonylag kisméretű, három cég meghatározó innovációkat mutat fel a közlekedési iparág világpiacán: a Commsignia, a GPS Tuner és a Microsec. A világ legnagyobb járműgyártóival, településeivel és útkezelőivel dolgoznak együtt Budapestről.

 

A klímaváltozás elleni küzdelem és az egészség-megőrzési törekvések kihívások elé állítják a városokat, és az erre adott válaszokban központi szerepet kap a közlekedés átalakulása. Világszerte az autóforgalom visszaszorulása várható az aktív mobilitás javára a Boston Consulting Group (BCG) elemzése szerint a mikromobilitási eszközök és a járműmegosztó szolgáltatások térnyerése globálisan hat százalékkal csökkentheti az autóforgalom károsanyag-kibocsátását 2023 és 2035 között. A BCG szerint a navigációs szoftvereket kínáló vállalatok optimalizálhatják az útvonalakat és kiszámíthatják az üvegházhatású gázok kibocsátását utazásonként.

Emellett minden vállalkozás telekocsi használatára, valamint a személyes és a távmunka közötti egyensúly kialakítására ösztönözheti az alkalmazottait, amely segít csökkenteni az ingázási kibocsátást. Miközben ma sajnálatosan évente több, mint 1,3 millió ember hal meg közlekedési balesetekben és a városlakók globálisan átlagosan évi 130 órát ülnek a dugókban – a megosztott, autonóm, elektromos járművek hozzájárulnak a közlekedésbiztonság javításához, a környezetszennyezési és parkolási problémák leküzdéséhez. A BCG szerint 2035-re globálisan a megosztott mobilitás teszi majd ki a városi utazások 14 százalékát. 

Mindeközben az autóipar nyomában száguld az kerékpáripar. A mikromobilitás gyártói és beszállítói komplexitása már most az autóiparéval vetekszik, és ezen belül is előtérbe kerültek a digitális rendszerek, szoftverekkel hozzáadott funkciók. A megnövekedett és egyre változatosabb járműforgalom kezelésében meghatározó szerepe van a szoftveriparnak, az elektromos kerékpárok akkumulátorának optimalizálásában, a közlekedés biztonságának javításában, vagy az összetett közlekedési rendszerek kiberbiztonságában. Magyarországon három cég, a Commsignia, a GPS Tuner és a Microsec saját területükön piacvezetőként szállítanak innovatív megoldásokat kerékpárgyártóknak, városoknak és útkezelőknek, támogatva őket céljaik elérésében.

A kerékpárok és rollerek gyártása évtizedeken át kimerült az acél- vagy karbonszálas vázak és egyéb alkatrészek összeillesztésében, de a járműiparban zajló gyökeres átalakulás ezt a piacot is utolérte. Az elektromos hajtáslánc megjelenése világszerte megnövelte az aktív mobilitás népszerűségét, míg a városokban elérhető megosztott járműflották sokkal hozzáférhetőbbé tették ezt a közlekedési módot. A beépített akkumulátorok és elektromos rendszert kezelő fedélzeti komputerek megjelenése magával hozta a lehetőséget, hogy a gyártók rengeteg új szolgáltatás bevezetésével növeljék a modelljeik vonzerejét.

A mikromobilitási szektor elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt tíz évben a kerékpárok és rollerek elektromos típusainak megjelenésével, illetve új, eddig nem létező hibrid eszközök kifejlesztésével. Ez mára oda vezetett, hogy az elmúlt évben Németországban több elektromos biciklit adtak el, mint hagyományos kerékpárt. A városokat ellepték a bérelhető elektromos rollerek, biciklik és robogók.

Az informatikai megoldások szinte kötelező részévé váltak e járművek kényelmes és megbízható használatához. A GPS Tuner ehhez nyújt segítséget olyan applikációk formájában, melyek segítenek biztonságos útvonalat tervezni, elektromos hatótávolságot számítani és kijelezni, valamint akkumulátor töltőhelyeket keresni. Sokszor applikációkkal lehet járműveket beállítani, finomhangolni és szoftvert frissíteni.

Jelszó: kapcsolatban a felhővel és a többi közlekedővel! A mobilinternet elterjedésével egyre több jármű képes adatokat küldeni a felhőbe, vagy az ott elérhető adatok alapján információkat megjeleníteni a sofőrök, kerékpárosok és rolleresek előtt. Ez a folytonos adatkapcsolat tesz lehetővé olyan szolgáltatásokat, mint a lopásgátló funkció, vagy balesetmegelőző figyelmeztetések. A felhasználók vészhelyzeti segítésére is megoldást kínál az informatika: egy kerékpáron futó alkalmazás képes detektálni, ha valaki balesetet szenved, és automatikusan értesíteni tudja a mentőket és a hozzátartozókat. 

A Commsignia megoldásai abban segítenek, hogy a közlekedők valós időben el tudják kerülni a váratlan veszélyes helyzeteket. A járművek közötti közvetlen kommunikációval a balesetmegelőzési funkciók mobilhálózati lefedettség nélkül elérhetők. A Commsignia az autóiparban és a közlekedési rendszerek kiépítésében szerzett tapasztalatait hasznosítva hozta létre azokat az alkalmazásokat, amelyekkel a leggyakoribb közúti incidensek megelőzhetők, például amikor egy kanyarodó autó keresztezi az egyenesen haladó kerékpár útját. A Commsignia megoldásai nemcsak a holttérben lévő kerékpárosok és rolleresek érzékelését segíti, de a városoknak is lehetőséget biztosítanak a veszélyes helyzetek azonosítására, vagy akár arra, hogy előnyben részesítsék a mikromobilitást a lámpás kereszteződésekben. 

A közúti biztonság alapja a bizalom. A járművek közötti V2X kommunikációhoz alapkövetelmény a biztonságos és megbízható kommunikáció, ehhez a Microsec nyújt Publikus Kulcsú Infrastruktúra (PKI) keretrendszert. A forgalomban haladva biztosnak kell lennünk abban, hogy a többi közlekedőtől vagy a közúti infrastruktúrából szolgáltatott V2X-alapú figyelmeztetések eredeti és megbízható forrásból jönnek. Ehhez az üzeneteket hitelesíteni szükséges, mégpedig anonim módon, hogy a kommunikációba belehallgatva ne lehessen egy-egy jármű útvonalát lekövetni. 

A Microsec hitelesítésével nem fordulhat elő, hogy hackerek hamis üzenetek küldésével megtévesszék a közlekedőket, beleértve a bicikliseket és a rollereseket, és viszont, az se fordulhasson elő, hogy a biciklisek magukat busznak vagy mentőnek kiadva zöldhullámot kérjenek a lámpás kereszteződésekben. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanát egy BMW....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.07.22
Pénteken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Pörböly és....
2024.07.22
Az iparág meghatározó szereplője, a RoboSense által fejlesztett, új generációs LiDAR szenzorokat....